Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 184
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Szkoda, Dziadku Maćku, że Ci się zepsuło :(

----------------

17*C...

tydzień temu sprawdzałem popiołówę....

Chciałem wyjąć i ukroić....

Paluchem zagrzebałem w popiele....

Ku zaskoczeniu panc* natrafił na "miękkie" ** mięso....

Powąchałem... ani panc ani popiół nie śmierdziały...

Porzuciłem pomysł ataku....

Poczekam jeszcze co się wynaturzy :)

Ciekaw jestem opętańczo....

 

* palec.... w tym wypadku wskazujący

** miękkie... spodziewałem się takiej twardości jak aleParma- jest miększe

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-362098
Udostępnij na innych stronach

Po dokładnym umyciu - polędwica jest twarda na obu końcach, także w środku. ładnie pachnie.

Ma dwa ogniska, w odległościach ok 8 cm od końców, zapalne (czyt : nieprzyjemnego, ostrego zapachu, nie smrodu zepsutego mięsa). W tych miejscach polędwica jest miękka.

Jest jakby podzielona na 3 odcinki przedzielone zapachem.

 

roger - dzięki

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-362117
Udostępnij na innych stronach

 

 

nieprzyjemnego, ostrego zapachu

Czy ten zapach podobny jest do zapachu zjełczalego tłuszczu?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-362119
Udostępnij na innych stronach

Witam dzielę się zwami efektem eksperymentu po 31 dniach  :) waga szynki 750 g ,waga szynki po zapeklowaniu i osuszeniu 735 g , waga szynki po 31 dniach 478 g .Po oczyszczeniu z popiołu wygląd szynki całkiem niezły z wyrażnym ubytkiem na wadze ,zapach przyjemny, przypomina zapach pomiędzy kiełbasą surową polską dojrzewającą a salami ,twardość- lekko miękka  sprężysta ,po przekrojeniu bardzo ładny kolor ,zapach jeszcze lepszy ,łatwo daje się pokroić w plasterki konsystencja pomiędzy szynką parmeńską a szwardzwaldzką ,smak delikatny b,lekko słonawy przyjemny  :tongue: mogę stwierdzić że eksperyment się udał  :D pozdrawiampost-47291-0-03037500-1406021868_thumb.jpgpost-47291-0-39959300-1406021905_thumb.jpgpost-47291-0-09011200-1406021945_thumb.jpgpost-47291-0-61738100-1406022000_thumb.jpgpost-47291-0-43353100-1406022171_thumb.jpgpost-47291-0-17756400-1406022128_thumb.jpgpost-47291-0-38203800-1406022214_thumb.jpgpost-47291-0-07825000-1406022258_thumb.jpgpost-47291-0-32996900-1406022300_thumb.jpgpost-47291-0-60810700-1406022339_thumb.jpg

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-362761
Udostępnij na innych stronach

Bardzo pięknie i okrutnie smakowicie ta Twoja szyneczka wygląda :clap: :clap: :clap: . Trzeba będzie popiołu nazbierać i pokusić się o taką, bo jak widać, szyneczka warta grzechu :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-362770
Udostępnij na innych stronach

Witam sverige2  :) dzięki naprawdę smaczna ,moja rada po spełnieniu wszystkich wymogów i po zasypaniu popiołem przesianym chodzi o szczelność, tylko w kartonie najlepiej reguluje wilgotność, w zadnym innym pojemniku pod żadnym pozorem nie zaglądaj do niej żeby nie dostało się powietrze ,najlepiej zapomnieć o niej na min miesiąc dojrzewała w temp. od 16-19 st.C  :) pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-362773
Udostępnij na innych stronach

Wygląda super! Czyli w zasadzie to taki samograj; zapeklować, włożyć do popiołu i po miesiącu delektować się smakiem;) Gratuluję udanego eksperymentu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-362842
Udostępnij na innych stronach

Witam Afryka  :) no mniej więcej, zapeklować ,odpowiednia mieszanka przypraw ,dobry popiół odpowiednie warunki,miesiąc to minimum  :) pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-362843
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich biorących udział w eksperymencie  :) z czystej ciekawości,  jaki jest efekt waszych prób  :) pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-363382
Udostępnij na innych stronach

wiesław wygląda super.

Niestety nie mam szans na uzbieranie popiołu.  :(

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-363384
Udostępnij na innych stronach

Witam miro  :) nie jestem pewien ,ale masz chyba opalaną tradycyjnie  drewnem wędzarnie  :)  

Edytowane przez wiesław gil

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-363385
Udostępnij na innych stronach

Mam DG i grzałkę.

Popiołu zero.  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-363386
Udostępnij na innych stronach

Ja to zaczynam zbierać popiół bo mnie to zainspirowało ta szyneczka wiesława  :clap:  :thumbsup:

Piwo jest dobre ale piwa są lepsze  :D  :devil:

MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778

Pozdrawiom 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-363393
Udostępnij na innych stronach

Witam eli55  :)  możesz użyć takich przypraw jak lubisz ,ja używam takich  :biały pieprz ,kolendra ,gorczyca,ziarna jałowca ,ziele angielskie ,liść laurowy ,majeranek,czosnek świeży ,hiszpańska wędzona papryka pimenton dela vera ,i z tego zrobiłem papkę na bazie alkoholu -spirytus   :) i dobrze nacieram mięsko ,teraz zrobiłem karczek zamiast spirytusu dodałem whiski burbona Jim Beama  ;)  walory smakowe  :) pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-363467
Udostępnij na innych stronach

eli55 pamiętaj o przesianiu popiołu  :) powodzenia

Edytowane przez wiesław gil

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-363491
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam Afryka  :) no mniej więcej, zapeklować ,odpowiednia mieszanka przypraw ,dobry popiół odpowiednie warunki,miesiąc to minimum  :) pozdrawiam

Gratuluję udanego eksperymentu,na 100% też zrobię.Teraz mam jeszcze pytanie;mięsko zapeklować?..jak długo?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-365093
Udostępnij na innych stronach

Witam demi  :) naprawdę warto spróbować   :) jak tylko znajdę chwilę czasu to przedstawię krok po kroku cały proces mojego eksperymentu  :)  nadal jestem ciekawy wyniku pozostałych eksperymentów ,lista osób deklarujących udział w eksperymencie to chyba 14 osób, dokładnie nie sprawdzałem ale 3 lub  4 osoby ujawniły wyniki, może zapomnieli  zachęcam do zajrzenia do pudełek, przede wszystkim założyciela tematu  :devil: pozdrawiam 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-365101
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.