Gość ArkoGdynia Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 18 Lipca 2014 Następna będzie lepsza!! Nie od razu Rzym zbudowano...... Uszy do góry i analizować przypadek by wykluczyć ewentualne błędy!!Czekamy na kolejne podejście!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-362086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 18 Lipca 2014 Macieju PW ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-362089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 18 Lipca 2014 Szkoda, Dziadku Maćku, że Ci się zepsuło ----------------17*C...tydzień temu sprawdzałem popiołówę....Chciałem wyjąć i ukroić....Paluchem zagrzebałem w popiele....Ku zaskoczeniu panc* natrafił na "miękkie" ** mięso....Powąchałem... ani panc ani popiół nie śmierdziały...Porzuciłem pomysł ataku....Poczekam jeszcze co się wynaturzy Ciekaw jestem opętańczo.... * palec.... w tym wypadku wskazujący** miękkie... spodziewałem się takiej twardości jak aleParma- jest miększe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-362098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 18 Lipca 2014 Po dokładnym umyciu - polędwica jest twarda na obu końcach, także w środku. ładnie pachnie.Ma dwa ogniska, w odległościach ok 8 cm od końców, zapalne (czyt : nieprzyjemnego, ostrego zapachu, nie smrodu zepsutego mięsa). W tych miejscach polędwica jest miękka.Jest jakby podzielona na 3 odcinki przedzielone zapachem. roger - dzięki Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-362117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 18 Lipca 2014 nieprzyjemnego, ostrego zapachu Czy ten zapach podobny jest do zapachu zjełczalego tłuszczu? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-362119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 18 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 18 Lipca 2014 Raczej do zepsutego sera pleśniowego, ostry, gryzący w nosie Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-362120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 22 Lipca 2014 Witam dzielę się zwami efektem eksperymentu po 31 dniach waga szynki 750 g ,waga szynki po zapeklowaniu i osuszeniu 735 g , waga szynki po 31 dniach 478 g .Po oczyszczeniu z popiołu wygląd szynki całkiem niezły z wyrażnym ubytkiem na wadze ,zapach przyjemny, przypomina zapach pomiędzy kiełbasą surową polską dojrzewającą a salami ,twardość- lekko miękka sprężysta ,po przekrojeniu bardzo ładny kolor ,zapach jeszcze lepszy ,łatwo daje się pokroić w plasterki konsystencja pomiędzy szynką parmeńską a szwardzwaldzką ,smak delikatny b,lekko słonawy przyjemny mogę stwierdzić że eksperyment się udał pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-362761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 22 Lipca 2014 Bardzo pięknie i okrutnie smakowicie ta Twoja szyneczka wygląda :clap: . Trzeba będzie popiołu nazbierać i pokusić się o taką, bo jak widać, szyneczka warta grzechu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-362770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 22 Lipca 2014 Witam sverige2 dzięki naprawdę smaczna ,moja rada po spełnieniu wszystkich wymogów i po zasypaniu popiołem przesianym chodzi o szczelność, tylko w kartonie najlepiej reguluje wilgotność, w zadnym innym pojemniku pod żadnym pozorem nie zaglądaj do niej żeby nie dostało się powietrze ,najlepiej zapomnieć o niej na min miesiąc dojrzewała w temp. od 16-19 st.C pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-362773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 22 Lipca 2014 Wygląda super! Czyli w zasadzie to taki samograj; zapeklować, włożyć do popiołu i po miesiącu delektować się smakiem;) Gratuluję udanego eksperymentu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-362842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 22 Lipca 2014 Witam Afryka no mniej więcej, zapeklować ,odpowiednia mieszanka przypraw ,dobry popiół odpowiednie warunki,miesiąc to minimum pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-362843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 25 Lipca 2014 Witam wszystkich biorących udział w eksperymencie z czystej ciekawości, jaki jest efekt waszych prób pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-363382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 25 Lipca 2014 wiesław wygląda super.Niestety nie mam szans na uzbieranie popiołu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-363384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 25 Lipca 2014 (edytowane) Witam miro nie jestem pewien ,ale masz chyba opalaną tradycyjnie drewnem wędzarnie Edytowane 25 Lipca 2014 przez wiesław gil Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-363385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 25 Lipca 2014 Mam DG i grzałkę.Popiołu zero. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-363386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 25 Lipca 2014 wieslaw gil jakie przyprawy uzyles do tej ladnej szynki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-363391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazior83 Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 25 Lipca 2014 Ja to zaczynam zbierać popiół bo mnie to zainspirowało ta szyneczka wiesława Cytuj Piwo jest dobre ale piwa są lepsze MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778Pozdrawiom Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-363393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 25 Lipca 2014 ja tez Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-363394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 25 Lipca 2014 Piękna wędlina;))brawo:) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-363399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 26 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 26 Lipca 2014 Witam eli55 możesz użyć takich przypraw jak lubisz ,ja używam takich :biały pieprz ,kolendra ,gorczyca,ziarna jałowca ,ziele angielskie ,liść laurowy ,majeranek,czosnek świeży ,hiszpańska wędzona papryka pimenton dela vera ,i z tego zrobiłem papkę na bazie alkoholu -spirytus i dobrze nacieram mięsko ,teraz zrobiłem karczek zamiast spirytusu dodałem whiski burbona Jim Beama walory smakowe pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-363467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 26 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 26 Lipca 2014 Dzieki za odpowiedz, jak tylko sie ochlodzi i nazbieram popiolu , to sproboje ja zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-363476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 26 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 26 Lipca 2014 (edytowane) eli55 pamiętaj o przesianiu popiołu powodzenia Edytowane 26 Lipca 2014 przez wiesław gil Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-363491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 27 Lipca 2014 OK sito juz mam , brakuje mi jeszcze popiolu , bo ten co mialam to wyrzucalam do ogrodka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-363524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demi Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Witam Afryka no mniej więcej, zapeklować ,odpowiednia mieszanka przypraw ,dobry popiół odpowiednie warunki,miesiąc to minimum pozdrawiamGratuluję udanego eksperymentu,na 100% też zrobię.Teraz mam jeszcze pytanie;mięsko zapeklować?..jak długo? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-365093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Witam demi naprawdę warto spróbować jak tylko znajdę chwilę czasu to przedstawię krok po kroku cały proces mojego eksperymentu nadal jestem ciekawy wyniku pozostałych eksperymentów ,lista osób deklarujących udział w eksperymencie to chyba 14 osób, dokładnie nie sprawdzałem ale 3 lub 4 osoby ujawniły wyniki, może zapomnieli zachęcam do zajrzenia do pudełek, przede wszystkim założyciela tematu pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/6/#findComment-365101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.