sverige2 Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 18 Października 2019 Dzięki EAnno, ricottę robię oczywista, rozwój umięśnienia ważna rzecz, tylko ile można ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 18 Października 2019 rozwój umięśnienia ważna rzecz, tylko ile można ? No, no, zaintrygowałeś mnie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 18 Października 2019 Dzięki EAnno, ricottę robię oczywista, rozwój umięśnienia ważna rzecz, tylko ile można ? Zawsze można rozdać..... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 18 Października 2019 No, no, zaintrygowałeś mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 20 Października 2019 U nas polewkę gotuje się na bogato :1 litr maślanki , 0.25l kwaśnej śmietany , 0,25l kremówki słodkiej , sól , pieprz do smaku i mąka w zależności jak gęstą chcemy polewkę ( my dajemy 3 łyżki ) . Do zagotowanej na dnie wody wlewamy wymieszane składniki i całość zagotowujemy . Ja dodatkowo w talerz kruszę biały ser . Pychota Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 26 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 26 Października 2019 Zakwaszałem po 1l mleka na twaróg , jogurtem i zsiadłym mlekiem . Niestety zsiadłe mleko nie zrobiło zsiadłego mleka ... czy mogę do takiego dwudniowego mleka jeszcze raz dodać jogurt lub nową porcję zsiadłego mleka , czy to już jest na straty ?Zsiadłe mleko nie miało żywych kultur .... tylko takie było dostępne i to jeszcze ostatni kubek , mając tego świadomość chciałem spróbować ... i nie wyszło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 26 Października 2019 Zsiadłe mleko nie miało żywych kultur to co to za mleko - daj link .Czemu tak kombinujesz nie kupisz tego które Ci polecałam . W końcu odejdzie Ci ochota przez te nieudane eksperymenty . To wczorajsza ( tzn mleko nastawione w środę ) "produkcja" 4 litry mleka 3,2% z Mlekovity i 400ml mleka zsiadłego z Krasnegostawu - sera nieco powyżej 900gramów. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 26 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 26 Października 2019 (edytowane) Uwierz mi ... naprawdę nie kombinuję Ja byłem za granicą i żona kupiła co było , trudno jeździć po wszystkich sklepach w mieście, nawet tak małym jak Szczytno , ale w 3 sklepach nie było żadnego mleka zsiadłego , tylko to jedno i to ostatnie... Nie mam w okolicy sklepów , które polecałaś , ale prędzej czy później znajdę to mleko i spróbuję .Już nie jestem pewien które mi się zsiadło , bo żona mi garnki pomieszała w piekarniku.... no i mamy ciche dni .Ale jeden już ocieka , a drugi ... jeszcze się nie zsiadł od czwartku wieczorem ... wylać je czy dolać jogurt ???Ochota mi nie odejdzie , wręcz przeciwnie ... ładny ten Twój kawałek twarogu A to mleko zasiadłe. Dopiero teraz zobaczyłem , że jest na żółtym polu o żywych kulturach ... Edytowane 26 Października 2019 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 26 Października 2019 Może za bardzo podgrzała mleko podczas "zdawania" mleka zsiadłego albo zsiadło się właśnie to a nie to z jogurtem Kupię ( jak znajdę) to zsiadłe z Mlekovity i spróbuję zrobić ale to chyba najwcześniej w połowie tygodnia . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 26 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 26 Października 2019 Mleko ja podgrzewałem , do 35* , dodałem jogurt i wymieszane . Po wymieszaniu było chyba 32* .Do zsiadłego nie podgrzewałem , mleko nie było z lodówki więc miało ze dwadzieścia parę * .Jogurt był ten sam co wcześniej - Zott .Poczekam do jutra i jeśli się nie zsiądzie to dodam jogurt , zobaczę co wyjdzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 26 Października 2019 Ja podgrzewam mleko do ok37-40st C i wtedy dodaję mleko zsiadłe i zostawiam na ok półtorej doby w temperaturze pokojowej . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 26 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 26 Października 2019 (edytowane) Przy kolejnej próbie zaznaczę garnki i podgrzeję do 38* jedno i drugie .Jak to opanuję , to próby z samymi kulturami będą . A jeszcze miałbym pytanie... czy można jakoś zmniejszyć kwaśność twarogu na etapie "produkcji" ? Edytowane 26 Października 2019 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 26 Października 2019 Hmmm im dłużej stoi tym bardziej się ukwasi ( oczywiście do pewnego momentu) - mój twaróg nie jest za kwaśny ( tak się przynajmniej nam wydaje ) Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 27 Października 2019 Poczekam do jutra i jeśli się nie zsiądzie to dodam jogurt , zobaczę co wyjdzie . Przede wszystkim sprawdź, czy mleko nie jest gorzkawe. W takiej sytuacji należy je zutylizować, bo można sobie zafundować niezłą sr...kunię. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 27 Października 2019 (edytowane) 7 Hmmm im dłużej stoi tym bardziej się ukwasi ( oczywiście do pewnego momentu) - mój twaróg nie jest za kwaśny ( tak się przynajmniej nam wydaje )Czyli muszę pilnować momentu ... zsiadania .Je też nie czepiam się kwaśności , tylko chciałem wiedzieć ...Przede wszystkim sprawdź, czy mleko nie jest gorzkawe. W takiej sytuacji należy je zutylizować, bo można sobie zafundować niezłą sr...kunię. Nie sprawdzałem smaku wczoraj , a taka ... "czystka" może czasami by się przydała . Wczoraj wieczorem mleko mi się zsiadło , więc już po sprawie a była to porcja zakwaszona jogurtem . Przez noc ociekało i próbowałem coś wycisnąć garnkiem z wodą , ale już nic nie puściło .Czyli zsiadłe z Mlekovity też działa .Dwie pierwsze fotki zakwaszenie mlekiem, dwie następne jogurtem. Edytowane 27 Października 2019 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 30 Października 2019 (edytowane) Dwie pierwsze fotki zakwaszenie mlekiem, dwie następne jogurtem.Super wyglądają Te na mleku wyglądają lepiej, a jak ze smakiem? Które Twoim zdaniem lepsze?No to zaczynam czytać temat od początku Edytowane 30 Października 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 30 Października 2019 (edytowane) Dzięki , w smaku nie czuję różnicy , żona też nie czuje .Konsystencja na jogurcie jest kremowa , smarowna .Na zsiadłym struktura jest bardziej "sypka" , jeśli można tu mówić o sypkości , bo jest wilgotny i trzyma się kupy.Twaróg ze sklepu w porównaniu jest jak ... suchar Jeszcze wiele przede mną ...Jakiś osprzęt muszę kupić , ale jeszcze nie bardzo wiem co ... Edytowane 30 Października 2019 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 30 Października 2019 Jakiś osprzęt muszę kupić , ale jeszcze nie bardzo wiem co ... Zastanów się na spokojnie co potrzebujesz na dzisiaj, nic pochopnie aby bzdurnie nie wydawać kasy. Do tych "prostych" serów, typu koryciński to "sprzęt" masz raczej w domu (sitko,durszlak, dwa większe garnki itp), część rzeczy można samemu zrobić (jakieś prasy, itp). I z czasem samo wyjdzie co by się przydało. Na pewno jakaś lodówka/chłodnia (jak Cię żona pogoni z wspólnej ), zgrzewarka. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 30 Października 2019 Wiesz co Ptica , czy my rzeczywiście nie jesteśmy z jednego rocznika... myślę dokładnie tak samo jak Ty .Zgrzewarka jest , lodówki...4...sitka , durszlaki i gary też są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 30 Października 2019 Nakupowałem już " co nieco" co użyłem raz i leży (ale pewnie jeszcze się przyda ) Teraz staram się podchodzić do zakupów troszkę z opóźnieniem/przemyślanie. (z naciskiem na "staram" )A teraz idę spać bo ciągle myślę o... zakupie lodówek (ale odłożyłem temat na po niedzieli) czy my rzeczywiście nie jesteśmy z jednego rocznika 1975 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 30 Października 2019 Szczeniak....71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 31 Października 2019 O qufa, pseplasam dziadku Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 31 Października 2019 Nooo , żeby mi to było ostatni raz.... Rób twarożki , pychotka . Tak na marginesie , możecie SiBy podpowiedzieć , w jakich warunkach i jak długo można przechowywać twarożki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 31 Października 2019 w jakich warunkach i jak długo można przechowywać twarożki ? W lodowce, aż zaczną powierzchniowo jełczeć. To jest pierwsze życie twarogów.Drugie życie zaczyna się procesem jełczenia a kończy przetopieniem z masłem i kminkiem (pychota!). Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 1 Listopada 2019 EAnno , oczywiście jest kwestią indywidualnego smaku ... ale co jeszcze można dodać zamiast kminku (żeby było pyszne ) ? Kminek jakoś mi nie podchodzi....Pamiętam , kiedyś podpiekałem naleśniki z twarogiem i trochę twarogu wypadło mi na patelnie ... zrobiło się z tego coś ciągnącego...ale nie próbowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.