beiot Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Listopada 2009 Witam Zrobiłem taki oto wyrób nazywany wędzonką słoikową. Przepis otrzymałem od znajomego z Białegostoku. Wcześniej się z takim wyrobem nie spotkałem w moim regionie. Myślę, że jest to ciekawy sposób zagospodarowania nie udanych lub suchych wyrobów. Składniki: - kiełbasa wędzona dowolna - boczek wędzony - polędwice i szynki wędzone - surowe skóry wieprzowe - czosnek w ząbkach - żelatyna - woda Wykonanie Na dno słoika typu Wek wkładamy kawałek skóry. Następnie stawiamy kawałek boczku i wypełniamy resztę miejsca na sztorc kiełbaskami, polędwicą i szynką . Ja nie miałem szynki i polędwicy więc użyłem na wkład wyłącznie boczku i kiełbasy. Takiej co mi trochę za mocno się przewędziła i była sucha. Po wypełnieniu słoika wrzucamy do każdego 2-3 ząbki czosnku, wsypujemy po płaskiej łyżeczce żelatyny i zalewamy wodą. Około 2-3cm od nad dnie słoika. Słoiki wstawiamy do piekarnika na blachę do której wlewamy wodę. Tak przygotowane weki "pieczemy" ok 1-1,5h w temp jak mi powiedziano jak w piecu chlebowym. Ja to robiłem w temp ok. 160 stopni. Bałem się wyżej grzać aby nie porozrywało słoików. Powstały wyrób miał bardzo kruchą konsystencję. Na dnie słoika była warstwa tłuszczyku, a pod nią galareta. Następnym razem dodam więcej wody ok 4-5cm. Mi lepiej smakuje zawartość z większą ilością galaretki :grin: Słoiki z wsadem, lecz jeszcze bez wody: Zawekowany słoik: Wędzonka słoikowa: Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3209-w%C4%99dr%C3%B3wki-kulinarne-beiota-1-w%C4%99dzonka-s%C5%82oikowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Listopada 2009 Oj, rozkręcasz się Kolego rozkręcasz. :grin: Podeslij mi oba przepisy i zdjęcia na pocztę. Ustal dokładnie dawki składników. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3209-w%C4%99dr%C3%B3wki-kulinarne-beiota-1-w%C4%99dzonka-s%C5%82oikowa/#findComment-87218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Listopada 2009 Dzięki Maxell. Staram się rozmawiać z ludźmi na temat różnych dawnych wyrobów z ich czasów. Szczególnie starsze osoby maja ciekawe sposoby i przepisy wykonywania potraw i wędlin. Można czasem ciekawe przepisy znaleźć, a potem zrobić. Często są to przepisy nigdzie nie spisane, a prosto z głowy. Ciekawe są tego typu wyprawy kulinarne w czasie. :wink: Znalezione przepisy po przetestowaniu będę zamieszczał. PozdrawiamRobert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3209-w%C4%99dr%C3%B3wki-kulinarne-beiota-1-w%C4%99dzonka-s%C5%82oikowa/#findComment-87224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Listopada 2009 Pragnę wszystkim wyjaśnić, iż oryginalna nazwa tematu ostała zmieniona przez Kolegę Maxella. Maxell dziękuję za uznanie, ale w moim odczuciu taki temat zobowiązuje co do zawartości i częstotliwości, szczególnie, że dodałeś numerek "1" czyli część pierwsza jak rozumiem. Mam nadzieję, że nie zostanie on źle odebrana. Nie lubię się przechwalać i nie taki mam cel podając przepisy na forum. A ten tytuł tematu jest strasznie WIELKI w moim odczuciu. Chciałbym raczej uwiecznić dawno zapomniane przepisy i sposoby wykonywania potraw, które powoli odchodzą w niepamięć, ponieważ często nie były nawet nigdy spisywane. Od siebie mogę obiecać, że jeśli taka nazwa tematu nie przeszkadza Kolegom i Koleżankom forum to mogę pod takim tytułem zamieszczać od czasu do czasu mało znane lub ciekawe przepisy jaki uda mi się zdobyć i je sprawdzić, jeśli są potrzebne. Powiem, że ma pewne ciekawe i dość stare przepisy bo z początku ubiegłego stulecia.Jeden to przepis na "kalki", a drugi "blinki" oraz "juśnik" :wink: Ciekawe czy ktoś wie o czym piszę :question: Dla ułatwienia dodam, że w dwóch pierwszych podstawowym składnikiem jest ziemniak i była to proste potrawy dla ubogich. Trzeci produkt jest pewnie znany lecz nie wiem czy w takiej formie wykonania. PozdrawiamRobert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3209-w%C4%99dr%C3%B3wki-kulinarne-beiota-1-w%C4%99dzonka-s%C5%82oikowa/#findComment-87297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Listopada 2009 Witam. dawno zapomniane przepisy i sposoby wykonywania potraw Po prostu patent ze słoikami nie został zapomniany a wyparty przez lodówki i zamrażarki Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3209-w%C4%99dr%C3%B3wki-kulinarne-beiota-1-w%C4%99dzonka-s%C5%82oikowa/#findComment-87299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Listopada 2009 E tam! beiot, skromny człowiek jesteś. Jak coś Ci się uda "złowić", to wklejaj nam. Podyskutujemy, pokłócimy się :grin: ale to nie zaginie! Takie przepisy są bezcenne! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3209-w%C4%99dr%C3%B3wki-kulinarne-beiota-1-w%C4%99dzonka-s%C5%82oikowa/#findComment-87346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Listopada 2009 Beiot robisz naprawdę świetną robotę tak trzymaj, dla mnie jesteś wzorem prawdziwego zadymiacza :wink: Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3209-w%C4%99dr%C3%B3wki-kulinarne-beiota-1-w%C4%99dzonka-s%C5%82oikowa/#findComment-87359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Listopada 2009 "juśnik" :wink:To chyba czarnina, ale w innym wydaniu niż my znamy. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3209-w%C4%99dr%C3%B3wki-kulinarne-beiota-1-w%C4%99dzonka-s%C5%82oikowa/#findComment-87366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Listopada 2009 Powstały wyrób miał bardzo kruchą konsystencjęprzepraszam że tak wyciąłem sobie,to prawda kiełbasa zawsze dostaje suchej konsystencji po zapieczeniu słoika,osobiście jadłem takie wędzonki ze słoików u znajomych ojca ś.p. w Boćkach niedaleko Białej Podlaskiej robią to po dzień dzisiejszy Beiot ja kocham takie wyroby z "hań downi" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3209-w%C4%99dr%C3%B3wki-kulinarne-beiota-1-w%C4%99dzonka-s%C5%82oikowa/#findComment-87431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Listopada 2009 Marku, myślę że czas już byś podzielił się z nami regionalnymi przepisami i ujawnił kilka "myków" stosowanych w Twoim miejscowym masarstwie. :wink: Pozdrawiam słonecznie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3209-w%C4%99dr%C3%B3wki-kulinarne-beiota-1-w%C4%99dzonka-s%C5%82oikowa/#findComment-87435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Listopada 2009 Z tytułem tematu trudno się zgodzić, bo to są raczej sposoby konserwacji i przechowywania wekowanych wyrobów mięsnych . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3209-w%C4%99dr%C3%B3wki-kulinarne-beiota-1-w%C4%99dzonka-s%C5%82oikowa/#findComment-87436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Listopada 2009 Z tego co pamiętam to u nas takie sloiki z kiełbasą zalewano smalcem i można było długo przechowywać, z galaretką napewno jest smaczniejsze. Następny nadmiar produkcji własnie tak zrobię w słoiki :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3209-w%C4%99dr%C3%B3wki-kulinarne-beiota-1-w%C4%99dzonka-s%C5%82oikowa/#findComment-87440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 13 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Listopada 2009 To chyba czarnina, ale w innym wydaniu niż my znamyDokładnie tak. Tylko w wydaniu suwalskim z dodatkiem chlebem :grin: Tak robił mój dziadek Ś.P. Wszystkim dzięki za dobre słowa. Będę się starał Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3209-w%C4%99dr%C3%B3wki-kulinarne-beiota-1-w%C4%99dzonka-s%C5%82oikowa/#findComment-87717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Listopada 2009 Witam, Beiot piszę we własnym imieniu - ale też poproszę Ciebie i innych o tego typu przepisy, które idą w zapomnienie. / np. kiełbaska Szczepana pieczona na słomie/ ... i nie agituję tutaj nikogo do przechowywania mięska w życie czy pokrzywach :wink: Pzdr. Markus Cytuj Denique non omnes eadem mirantur amantque Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3209-w%C4%99dr%C3%B3wki-kulinarne-beiota-1-w%C4%99dzonka-s%C5%82oikowa/#findComment-87880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Wczoraj odkryłem w piwnicy jeden słoiczek wędzonki zrobiony w listopadzie!. :shock: Badania organoleptyczne nie wykazały żadnych cech dyskwalifikujących produkt do spożycia. Po otwarciu weku zapach był bardzo ładny, wędzonkowy, tłuszcz nie zjełczał!Dzisiaj rano spożyłem 1/2 wsadu na śniadanko i po 5 godzinach od spożycia udało mi się napisać tego posta, czyli zjadłem mięsko ponad 8 miesięczne i było :thumbsup: Sam jestem zaskoczony. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3209-w%C4%99dr%C3%B3wki-kulinarne-beiota-1-w%C4%99dzonka-s%C5%82oikowa/#findComment-118974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.