EAnna Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 28 Października 2007 Może ktoś zdradzi, jak przygotowuje sie ser do oblewania wędlin w warunkach przemysłowych? Może dodaje się na przykład sody, lub innego środka chemicznego w celu upłynnienia sera? Przecież ta wzorcowa salami z postu Szczepana była jakimś sposobem oblana serem :question: Aż mi sie nie chce wierzyć, że sam to robił :!: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-20066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 4 Listopada 2007 (edytowane) Dobrnęłam wreszcie do etapu na którym mogę przedstawić wyniki produkcji salami. Nie jest to wprawdzie salami z żółtym serem - na polu oblewania serem całkowicie poległam - ani nie jest to salami, które możnaby położyć obok tego, zaprezentowanego na zdjęciach przez SZCZAEPANA. To, co je łączy ze wzorcem to wyśmienity smak, typowy dla dobrego salami; ten charakterystyczny kwaskowaty smak dojrzewajacej wędliny (mimo, że nie dodawałam żadnych kultur startowych, tylko swojskie, domowe, wypasione bakterie). :grin: Niestety, struktura wyszła zbyt rozmazana. Prawdopodobnie farsz nagrzewał się nadmiernie przy przechodzeniu przez wąski lejek w maszynce "8", bo taką dysponuję. Prawdopodobnie gdybym spróbowała napchać osłonki ręcznie, ziarnistość farszu zostałaby zachowana. Podsumowując, kiełbasa jest zwięzła ale trochę zbyt mazista jak na salami.Część batonów obtoczyłam w ziołach, część w pieprzu kolorowym a pozostałe będą sobie nadal wisieć w osłonkach kolagenowych i podsuszać się. Myślę jednak, że niezbyt długo, bo pierwsi degustatorzy już sie ustawili w kolejce. Edytowane 1 Marca 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-20619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 4 Listopada 2007 EAniu! Salami wygląda znakomicie i naprawdę nie rób sobie wyrzutów, że nie jest z żółtym serem. :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-20620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 4 Listopada 2007 EAniu! piękne to salami szkoda, że nie mam warunków żeby spróbować też takie zrobić Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-20621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 4 Listopada 2007 Dziękuję Wam Gabi i Anetko za ciepłe słowa. Pocieszam się, że przecież jestem tylko amatorem. :smile: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-20622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 5 Listopada 2007 Gratulacje!!! Czy batony są w miare twarde, porównywalne z komercyjnymi wyrobami ?(Moje salami było cały czas dość miękkie) W jaki sposób obtoczyłaś w przyprawach baton pierwszy (ten przekrojony) ? Jeszcze raz gratuluję! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-20638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 5 Listopada 2007 Witam EAnna Bardzo ładne salami zapewne i smaczne . Jak udało się niedzielne wędzenie ? Serdecznie i Słodko Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-20639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 5 Listopada 2007 Czy batony są w miare twarde, porównywalne z komercyjnymi wyrobami ?W tej chwili batony sa jeszcze niezbyt twarde (co za nieprecyzyjne okreslenie :grin: ). Mam zamiar te, które pozostały wyłącznie w osłonkach kolagenowych, nadal umiarkowanie podsuszać. 50% produkcji zostało już rozdysponowane i to te batony, które otoczone były pieprzem i ziołami. Przerobiłam 5 kg miesa, co dało 6 batonów. W jaki sposób obtoczyłaś w przyprawach baton pierwszy (ten przekrojony) ?Zrobiłam silny roztwór z żelatyny i posmarowałam pędzlem schłodzone batony. Na dno półokrągłej foremki do biszkoptów wsypałam mieszaninę ziół (tymianek ok. 70%, estragon 15% i potłuczoną w moździeżu gorczycę tez 15%) i włożyłam baton przetaczajac go lekko. Niektóre miejsca dodatkowo posypałam z ręki, żeby obsypka była w miarę równomierna. Jak udało się niedzielne wędzenie ?Andrzeju K wędzenie było dwudniowe i połączone z nieustanną degustacją. W sobotę były wędzone w ciepłym dymie 4 kurczaki weekendowe (ukłony dla Dziadka, wspaniały przepis) i 8 kg kiełbasy wiejskiej. Po południu, już w zimnym dymie, salami. W niedzielę podwędziłam jeszcze część sparzonej uprzednio wiejskiej razem z salami. Salami wędzilo sie praktycznie do zmroku. Dwa kurczaki i część kiełbas została niezwłocznie zabrana do Krakowa, dla niedożywionych studentów, reszta dosusza sie i dojrzewa. To wędzenie i uśmiechnięte buziaki pałaszujace wyroby, to sama radość. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-20672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 8 Listopada 2007 Ja zrobiłem salami Szczepana w osłonce białkowej. Smakowo rewelacja, ale po obsuszeniu salami jest zwarte zbite, ale osłonaka luźna co niestety nie wygląda ciekawie. JK Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-21037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 9 Listopada 2007 ale osłonaka luźna co niestety nie wygląda ciekawie. Propozycja - zdejmij osłonkę i obtocz baton w czymś, co lubisz stosując silny roztwór żelatyny. A przy okazji... Eanna - wczoraj robiliśmy "Roladę serową" ;-) Ser wrzuca się do wrzątku i kiedy jest miękki rozwałkowuje się go jak ciasto na pizze. Być może tutaj możnaby szukać sposobu na oblanie, a raczej w tym przypadku obłożenie batona serem ? Pewnie sam ser nie zwiąże, ale gdyby tak jeszcze użyć żelatynę ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-21059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 9 Listopada 2007 Być może tutaj możnaby szukać sposobu na oblanie,Niestety, technologia oblewania batonów serem owiana jest nadal tajemnicą. To jest pilnie strzeżone know how :sad: Ta rolada serowa ciekawie sie zapowiada :!: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-21081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 10 Listopada 2007 Witaj EAnna! Doszedlem rowniez do wniosku, ze technologia powlekania salmi stanowi zapewne tajemnice Skoro Szczepan rozpoczal ten temat to wypadaloby go w calosci przedstawic lub wogole nie zaczynac. Uzylas zwrotu "Know-how" a wiesz,ze za know - how zawsze sie placi. Mam okazje dodac,ze produkcja salami w otoczce serowej czy zelatynow-ziolowej zawsze wymaga usuniecia oslonki nawet kolagenowej,zobacz jak to wyglada na zdjeciu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-21167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 10 Listopada 2007 Niestety zdjecia nie przechodza, jutro sprobuje jeszce raz. Pozwolę sobie przytoczyć zdjęcia, które ligawa wrzucił na fotosik: Eanna, czy Twoja osłonka kolagenowa jest również tak wyraźna w przekroju, jak u ligawy ? produkcja salami w otoczce serowej czy zelatynow-ziolowej zawsze wymaga usuniecia oslonki nawet kolagenowej Przyznam się, że niedawno nawet kupiłem trzy plastry salami powlekane serem (brrr.... obrzydliwe w smaku, 19zł/kg wszystko tłumaczy) i nie dopatrzyłem się tam żadnej osłonki. SZCZEPAN napisał: Po rozkrojeniu nie widać ani nie czuć osłonki jest to widoczne na fotkach Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-21173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 10 Listopada 2007 ligawa, bardzo gruba jest ta Twoja osłonka: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-21174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 10 Listopada 2007 Z tego co wiem, właściwe salami z serem, ma zdejmowaną osłonke po procesie dojrzewania wędliny, a przed pokryciem otoczką serowa. Osłonka może zostawać jedynie na końcach batona (chodzi o wieszanie, przenoszenie itp.). I na zdjęciach rzeczywiście w przekroju nie widać juz osłonki, co nawet jest na jednym zdjęciu specjalnie podkreślone (salami pokryta serem, a do tego przyłozony kawałek osłonki.Rozmawiałem właśnie z Ligawa i wkrótce podrzuci więcej materiału opisowo zdjęciowego w tej kwestii.Pozdrowionka Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-21175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 10 Listopada 2007 wiesz,ze za know - how zawsze sie placi.Wiem, wiem, dlatego nie naciskałam zbyt mocno. Witaj Ligawa i serdeczne dzięki, że podjąłeś temat. Przyznam, że nurtuje mnie nadal i zaczęłam kombinować, jak uzyskać odpowiedni do tego procesu ser. Eanna, czy Twoja osłonka kolagenowa jest również tak wyraźna w przekroju, jak u ligawy ?Tak, jest taka sama. Byłam troche zdziwiona, że powinna pod serem zostać. Zarówno do oblania żelatyną jak i serem sciągnęłam tę osłonkę. Zostawiłam na końcach, ale po próbie zawieszenia, pod ciężarem batonu oberwała się. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-21187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 10 Listopada 2007 Skoro Szczepan rozpoczal ten temat to wypadaloby go w calosci przedstawic lub wogole nie zaczynac.To święte słowa... , osobiście uważam że jeśli na tym forum coś się prezentuje to albo otwarcie należy powiedzieć że "tylko obrazek i tyle bo tajemnica...", albo przedstawiać wszelkie szczegóły wraz z cennymi wskazówkami, uwagami od których może zależeć końcowy efekt, inne postępowanie naraża osoby eksperymentujące na straty surowca i niechęć do dalszych prób lub co gorsza na śmieszność wśród osób obserwujących te zmagania (np. małżonka) sorki za offtopic :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-21189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 10 Listopada 2007 zaczęłam kombinować, jak uzyskać odpowiedni do tego procesu ser. Jutro zamierzam również trochę poeksperymentować z serem i nie omieszkam podzielić się spostrzeżeniami. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-21191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 10 Listopada 2007 BonAir to chyba jest ser a nie osłonka ?. A tu widać osłonkę EAnna ty nie musisz ściągać osłonki bo to masz osłonkę kolagenową czyli jadalną. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-21193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 10 Listopada 2007 BonAir to chyba jest ser a nie osłonka ?. Poczekajmy na ligawę, aż się wyśpi - pewnie zaraz wstanie ;-) EAnna ty nie musisz ściągać osłonki bo to masz osłonkę kolagenową czyli jadalną. Tylko pewnie ser czy inne rzeczy słabo się do niej lepią: ligawa: "produkcja salami w otoczce serowej czy zelatynow-ziolowej zawsze wymaga usuniecia oslonki nawet kolagenowej" Maxell: "salami z serem, ma zdejmowaną osłonke po procesie dojrzewania wędliny, a przed pokryciem otoczką serowa" Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-21194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 10 Listopada 2007 Dodam do wypowiedzi Bagno Salami po okresie dojrzewania i etapie wędzenia Po rozkrojeniu nie widać ani nie czuć osłonki jest to widoczne na fotkach. Problem nie klejenia się sera w przypadku osłonki kolagenowej może tkwić w tym że osłonka jest natłuszczana. Natłuszczanie zabezpiecza osłonkę przed zepsuciem i zapleśnieniem. Przypuszczam że przed oblewaniem trzeba ją dobrze wytrzeć aby pozbyć się tłuszczu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-21195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 10 Listopada 2007 EAnna ty nie musisz ściągać osłonki bo to masz osłonkę kolagenową czyli jadalną.Ściągnęłam wyłącznie ze względu na brak przyczepności. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-21196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 10 Listopada 2007 Na zdjęciu widać jak cieniutka jest folia kolagenowa. http://img220.imageshack.us/img220/3426/kolagenpy5.jpg EAnna ty nie musisz ściągać osłonki bo to masz osłonkę kolagenową czyli jadalną.Ściągnęłam wyłącznie ze względu na brak przyczepności. EAna tak jak pisałem wcześniej należy ją odtłuścić. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-21197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 11 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 11 Listopada 2007 WitamSalami z żółtym serem nie jest prostą wędliną, aby ją zrobić potrzeba czasu i doświadczenia.Osobiście robiłem kilka podchodów, aby wyszła ok.Wielki ukłon dla Andrzeja Bagno. Pozdrawiam!!!! Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-21224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 11 Listopada 2007 Przedstawię teraz wyniki dzisiejszych prób oblewania żółtym serem mojego nieudanego salami. Technologia - ser przygotowany jak na "roladę serową BonAira" plus mocny roztwór żelatyny i pędzelek. Linia połączenia prawie niewidoczna. Gdyby przyłożyć się do równego rozwałkowania sera, to myślę że efekt byłby doskonały. PS. Jak się dowiedziałem u Andrzeja Bagno, widoczne mało apetyczne szare plamy na przekroju są wynikiem reakcji mioglobiny z tlenem. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/981-salami-z-%C5%BC%C3%B3%C5%82tym-serem/page/3/#findComment-21257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.