Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Piękne :clap:

Pełny ślinotok :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Ja też wczoraj wędziłem - kilka zdjęć wrzucę później - teraz walczę z szynkowarem....

Ale moje wyroby do Twoich się nie umywają ...

Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-138489
Udostępnij na innych stronach

Świąteczne wyroby już mam za sobą. Kilka fotek że, można wędzić w każdych warunkach.

To tylko'' ... Złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy'' :grin: .

Nam nic nie jest w stanie przeszkodzić .

Piękne wyroby :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-138493
Udostępnij na innych stronach

Toz to masowa produkcja !!! Ale tego wszystkiego !!! Chyba na cały przyszły rok :grin: :clap: :thumbsup:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-138507
Udostępnij na innych stronach

Chyba rodzinka spora? :shock: lub szykuje się duży Sylwester :lol: :clap: Szkoda, że na drugim końcu Polski :lol:

Pozdrawiam :thumbsup: Janusz

 

Może kiedyś nauczę się zadymiać a wtedy ...?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-138515
Udostępnij na innych stronach

hm... jakie smakowitości :) A wędzarnia położona w pięknym otoczeniu widzę, to Twoje podwórko?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-138525
Udostępnij na innych stronach

Wyrobów troszkę zrobiłem bo mam dużo "sępów" jesteśmy podzieleni pracą i każdy coś wnosi dla wszystkich. Razem się wszystko uzupełnia i kasa pozostaje na inne cele. madlinka, to jest raczej koniec mojej działeczki. A działeczka prezentuje się tak: Domek w budowie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-138534
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Podłączam się do tytułu, bo wędzenie 16 bm. wyło w śniegu i lekkim mrozie. Ale do rzeczy:

W 2011 roku fachowcy zbudowali mi na działce wierną kopię wędzarni Bogdana.

Jest świetna, a po roku doświadczeń mogę pokusić się o własny opis wędzenia.

Mięso kupuję w Macro. To szynki frikando, boczek, polędwiczki wieprzowe i schab bk na sopocką.

Pekluję 14 dni w 7% roztworze wodnym soli peklowej otoczkowanej od Mira. Robię nastrzyk - 30 ml na każdy kawałek mięsa ( z wyjątkiem boczków i polędwiczek). Przewracam mięso co 2 dni.

W piątek po południu wyjmuje mięso z garnków, myję je w wodzie, wiążę, wkładam w siatki i wieszam dla obcieknięcia.

W sobotę wcześnie rano, w mroziki i na śniegu rozpalam w wędzarni i po ok. 40 minutach mam w komorze 40 stopni. Przenoszę obcieknięte mięso do wędzarni, otwieram szyber z tyłu i obsuszam wsad przez 1,5 h w temperaturze 45 stopni.

Gdy mięso jest już suche, wygarniam wszystek popiół i do gorącego paleniska wkładam grube polana olchy i czereśni. Zamykam drzwiczki paleniska i szyber z tyłu i się zaczyna...

Wędzenie trwa 4-4,5 godziny w temperaturze, która nie przekracza 45 stopni. Wędzonki uzyskują piękną brązowo-czerwoną barwę.

Parzenie w wodzie o temperaturze 85 stopni w następującej kolejności: polędwiczki wieprzowe - 60 st. polędwica sopocka - 65 st. szynka frikando - 68 st i boczek - 74 stopnie. Temperatury mierzę termometrami z sondą od Mira.

Wędliny wieszam i stygną przez całą noc, a rano są pakowane w papier do wypieków.

Przesyłki konduktorskie rozwiozły ostatni urobek do Poznania, Częstochowy i Warszawy. Pierwsze opinie są pozytywne.

Reasumując: kopia wędzarni Bogdana (pozdrawiam!) jest świetna. Opis to przede wszystkim wiedza członków Wędzarniczej Braci i własne, ciągle krytyczne doświadczenia.

Smak wędlin odpowiada stopniowi zasolenia (7%), bo rodzinka nie lubi rzeczy zbyt słonych.

Zdjęcia zrobię chyba na Wielkanoc, bo mój Canon się chwilowo zbiesił.

Wszystkim uczestnikom forum składam serdeczne życzenia świąteczne, a przy stole świątecznym wyroby zrobione własnoręcznie smakują szczególnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-256959
Udostępnij na innych stronach

Jak na zimową porę przystało - stało się, wczorajsze wędzenie w śniegu i mrozie.

I żadnych czarów nie robię, nie używam palników itd itp, nie pilnuję itd itp.

Solenie podobnie jak Szczepan 6% do 7 %.

A kiełbasa zrobiona tylko z szynki, karkówki i podgardla, nie jest "gumowa" jest krucha i super w smaku. :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-257554
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju śliczności :clap: :clap: :clap: aż się oczy śmieją do takich wędzonek.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-257556
Udostępnij na innych stronach

a u mnie jak na złość śniegu brak a w sobotę , niedzielę i rano w poniedziałek zadymiam :devil: :devil: :devil:

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-257557
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, jak malowane :P na pewno wędzisz mięso? czy może genialnie operujesz farbami i płótnem? :devil:

:clap: dla Ciebie za takie cuda.. szczególnie w warunkach syberyjskich :P dziś przy -13 musiałem usunąć deflektor.. i ciągle kucałem przy palenisku żeby nie zamarznąć :lol:

Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-257576
Udostępnij na innych stronach

Andyandy piękności :wink:

Teraz właśnie zadymiam i jutro pochwale się swoimi, ale powiedz mi jak to jest w okolicach Wrocławia +1*C a u Ciebie zima

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-257602
Udostępnij na innych stronach

PanBoczek i odyn06, Palenisko otwarte, drewna ledwo się tlą. Temperatura w normie 45 do 50 st / 1 h bo co godzinkę podkładałem kawałek drewna raz z lewej strony paleniska, a raz z prawej. Czas wędzenia od rozpalenia 15 minut. Drewno buk, śliwa i czereśnia, czas wędzenia 7,5 godziny - bez osuszania wstępnego. Wędzarnia, brak kanału - wydłużone palenisko, dodatkowy bardzo krótki zawijany kanał pod wędzarnią , brak komina i komora drewniana obita blachą. kładę drewno i przynoszę trochę żaru z komina, rozpalam i nagrzewam do osuszenia komory przez 15 minut. Wkładam wędliny, zamykam wędzarnię- otwieram piwko i wypoczywam latem w fotelu, a zimą z satelitą lub mam inne prace. Uwaga wędzarnia, to nie morski konwój maskowany gęstym dymem. Dym swobodnie musi przechodzić lecz leniwie bez ciągu. Spalanie drewna podobnie, leniwie tlące się drewna na żarze. Drewno suche, bardzo suche. Wszystko jest opisane w mojej lekturze na temat wędzenia. Dodam jeszcze, że dym niesiony z wiatrem, musi być również przyjemny w zapachu. Wędzenie to sztuka opalania i dostosowania komory do paleniska i opalania, nigdy odwrotnie. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-257612
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie to sztuka opalania i dostosowania komory do paleniska i opalania, nigdy odwrotnie.

 

I to jest (jak sądzę) jeden z najważniejszych wniosków przy domowym wędzeniu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-257746
Udostępnij na innych stronach

Bardzo fajne, ale...trochę za czerwone. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-257916
Udostępnij na innych stronach

Andyandy chcę Ci podziękować za udostępnienie tematu Budowa wędzarni właśnie z niego skorzystałem i dzisiaj pierwszy raz wędziłem .REWELACJA !!!! czapka z głowy, serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

moja murowana grilo-wedzarnia do wczoraj posiadała bezpośrednie palenisko na dole,ile to się trzeba było namęczyć z tym paleniem !!! .

teraz wg Twojego projektu ok.50 cm nad paleniskiem wstawione blachy ,otwór w środku 15 cm, szyber ,deflektor i to jest to.

dzisiaj mróz 8 stopni palenisko rozpalone i po 20 minutach szyber prawie zamknięty, osuszanie i wedzenie. poniżej fotki dzisiejszego wędzenia.

życzę wszystkim zdrowych i wesołych Świąt. pozdrawiam K.

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-258145
Udostępnij na innych stronach

Cześć. Witam Wszystkich.

Jestem od niedawna zarejestrowanym użytkownikiem i chciałbym przedstawić swoją pracę przed Świętami Bożego Narodzenia.

Wędziłem dzisiaj tj. 22.12.2012. U mnie w lesie w okolicach Ostródy gdzie mieszkam było w czasie wędzenia - 12 st.C

Miałem na początku problem z rozgrzaniem wędzarni ( która zbudowałem własnymi rękami) ale jakoś poszło i wyroby smakują wyśmienicie...

Oto kilka fotek ...

Na razie mały problem. Muszę dojść jak wstawić fotki... Odezwę się chyba że ktoś pomoże

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-258148
Udostępnij na innych stronach

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-258154
Udostępnij na innych stronach

Cześć. Witam Wszystkich.

Jestem od niedawna zarejestrowanym użytkownikiem i chciałbym przedstawić swoją pracę przed Świętami Bożego Narodzenia.

Wędziłem dzisiaj tj. 22.12.2012. U mnie w lesie w okolicach Ostródy gdzie mieszkam było w czasie wędzenia - 12 st.C

Miałem na początku problem z rozgrzaniem wędzarni ( która zbudowałem własnymi rękami) ale jakoś poszło i wyroby smakują wyśmienicie...

Oto kilka fotek ...

 

 

[ Dodano: Sob 22 Gru, 2012 22:58 ]

Dzięki za radę. Na początku tak zrobiłem ale się wycofałem z tego fotosika. Teraz będzie ok

 

[ Dodano: Sob 22 Gru, 2012 23:00 ]

no to może jeszcze takie zdjątka ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-258160
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.