Andyandy Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Świąteczne wyroby już mam za sobą. Kilka fotek że, można wędzić w każdych warunkach. http://images37.fotosik.pl/452/4c0d5541685abeccm.jpg http://images37.fotosik.pl/452/b48e15ff45f2c464m.jpg http://images50.fotosik.pl/478/7b6e6d2daa7dcebdm.jpg http://images50.fotosik.pl/478/f30c92aee25eac74m.jpg http://images35.fotosik.pl/313/f4e2a3afe583f4bfm.jpg Wędziłem dębiną bo mi buka przysypało! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackOnion Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Piękne :clap: Pełny ślinotok :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Ja też wczoraj wędziłem - kilka zdjęć wrzucę później - teraz walczę z szynkowarem....Ale moje wyroby do Twoich się nie umywają ... Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-138489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Świąteczne wyroby już mam za sobą. Kilka fotek że, można wędzić w każdych warunkach. To tylko'' ... Złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy'' :grin: . Nam nic nie jest w stanie przeszkodzić . Piękne wyroby :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-138493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Toz to masowa produkcja !!! Ale tego wszystkiego !!! Chyba na cały przyszły rok :grin: :clap: :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-138507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jan1704 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Chyba rodzinka spora? :shock: lub szykuje się duży Sylwester :lol: :clap: Szkoda, że na drugim końcu Polski :lol: Cytuj Pozdrawiam :thumbsup: Janusz Może kiedyś nauczę się zadymiać a wtedy ...? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-138515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Grudnia 2010 hm... jakie smakowitości A wędzarnia położona w pięknym otoczeniu widzę, to Twoje podwórko? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-138525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 20 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Wyrobów troszkę zrobiłem bo mam dużo "sępów" jesteśmy podzieleni pracą i każdy coś wnosi dla wszystkich. Razem się wszystko uzupełnia i kasa pozostaje na inne cele. madlinka, to jest raczej koniec mojej działeczki. A działeczka prezentuje się tak: Domek w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-138534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Podłączam się do tytułu, bo wędzenie 16 bm. wyło w śniegu i lekkim mrozie. Ale do rzeczy:W 2011 roku fachowcy zbudowali mi na działce wierną kopię wędzarni Bogdana.Jest świetna, a po roku doświadczeń mogę pokusić się o własny opis wędzenia.Mięso kupuję w Macro. To szynki frikando, boczek, polędwiczki wieprzowe i schab bk na sopocką.Pekluję 14 dni w 7% roztworze wodnym soli peklowej otoczkowanej od Mira. Robię nastrzyk - 30 ml na każdy kawałek mięsa ( z wyjątkiem boczków i polędwiczek). Przewracam mięso co 2 dni.W piątek po południu wyjmuje mięso z garnków, myję je w wodzie, wiążę, wkładam w siatki i wieszam dla obcieknięcia.W sobotę wcześnie rano, w mroziki i na śniegu rozpalam w wędzarni i po ok. 40 minutach mam w komorze 40 stopni. Przenoszę obcieknięte mięso do wędzarni, otwieram szyber z tyłu i obsuszam wsad przez 1,5 h w temperaturze 45 stopni.Gdy mięso jest już suche, wygarniam wszystek popiół i do gorącego paleniska wkładam grube polana olchy i czereśni. Zamykam drzwiczki paleniska i szyber z tyłu i się zaczyna...Wędzenie trwa 4-4,5 godziny w temperaturze, która nie przekracza 45 stopni. Wędzonki uzyskują piękną brązowo-czerwoną barwę.Parzenie w wodzie o temperaturze 85 stopni w następującej kolejności: polędwiczki wieprzowe - 60 st. polędwica sopocka - 65 st. szynka frikando - 68 st i boczek - 74 stopnie. Temperatury mierzę termometrami z sondą od Mira.Wędliny wieszam i stygną przez całą noc, a rano są pakowane w papier do wypieków.Przesyłki konduktorskie rozwiozły ostatni urobek do Poznania, Częstochowy i Warszawy. Pierwsze opinie są pozytywne.Reasumując: kopia wędzarni Bogdana (pozdrawiam!) jest świetna. Opis to przede wszystkim wiedza członków Wędzarniczej Braci i własne, ciągle krytyczne doświadczenia.Smak wędlin odpowiada stopniowi zasolenia (7%), bo rodzinka nie lubi rzeczy zbyt słonych.Zdjęcia zrobię chyba na Wielkanoc, bo mój Canon się chwilowo zbiesił.Wszystkim uczestnikom forum składam serdeczne życzenia świąteczne, a przy stole świątecznym wyroby zrobione własnoręcznie smakują szczególnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-256959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aleks87 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Kiełbaska ma znakomity kolorek :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-257418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 20 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Jak na zimową porę przystało - stało się, wczorajsze wędzenie w śniegu i mrozie. I żadnych czarów nie robię, nie używam palników itd itp, nie pilnuję itd itp. Solenie podobnie jak Szczepan 6% do 7 %. A kiełbasa zrobiona tylko z szynki, karkówki i podgardla, nie jest "gumowa" jest krucha i super w smaku. :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-257554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Andrzeju śliczności :clap: :clap: :clap: aż się oczy śmieją do takich wędzonek. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-257556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Grudnia 2012 a u mnie jak na złość śniegu brak a w sobotę , niedzielę i rano w poniedziałek zadymiam :devil: :devil: :devil: Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-257557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Andyandy. GratulacjeJa też bazuję na zasoleniu 7% i moi konsumenci są bardzo zadowoleni.Moje wędzonki były podobne, ale nie tak ładne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-257573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Andyandy, jak malowane :P na pewno wędzisz mięso? czy może genialnie operujesz farbami i płótnem? :devil: :clap: dla Ciebie za takie cuda.. szczególnie w warunkach syberyjskich :P dziś przy -13 musiałem usunąć deflektor.. i ciągle kucałem przy palenisku żeby nie zamarznąć :lol: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-257576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Andyandy. Czy mógłbyś opisać szczegóły od kupna do efektu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-257586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Andyandy piękności :wink: Teraz właśnie zadymiam i jutro pochwale się swoimi, ale powiedz mi jak to jest w okolicach Wrocławia +1*C a u Ciebie zima Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-257602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 20 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Grudnia 2012 PanBoczek i odyn06, Palenisko otwarte, drewna ledwo się tlą. Temperatura w normie 45 do 50 st / 1 h bo co godzinkę podkładałem kawałek drewna raz z lewej strony paleniska, a raz z prawej. Czas wędzenia od rozpalenia 15 minut. Drewno buk, śliwa i czereśnia, czas wędzenia 7,5 godziny - bez osuszania wstępnego. Wędzarnia, brak kanału - wydłużone palenisko, dodatkowy bardzo krótki zawijany kanał pod wędzarnią , brak komina i komora drewniana obita blachą. kładę drewno i przynoszę trochę żaru z komina, rozpalam i nagrzewam do osuszenia komory przez 15 minut. Wkładam wędliny, zamykam wędzarnię- otwieram piwko i wypoczywam latem w fotelu, a zimą z satelitą lub mam inne prace. Uwaga wędzarnia, to nie morski konwój maskowany gęstym dymem. Dym swobodnie musi przechodzić lecz leniwie bez ciągu. Spalanie drewna podobnie, leniwie tlące się drewna na żarze. Drewno suche, bardzo suche. Wszystko jest opisane w mojej lekturze na temat wędzenia. Dodam jeszcze, że dym niesiony z wiatrem, musi być również przyjemny w zapachu. Wędzenie to sztuka opalania i dostosowania komory do paleniska i opalania, nigdy odwrotnie. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-257612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Wędzenie to sztuka opalania i dostosowania komory do paleniska i opalania, nigdy odwrotnie. I to jest (jak sądzę) jeden z najważniejszych wniosków przy domowym wędzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-257746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Grudnia 2012 co prawda -13, ale zapeklowane, osuszone, uwędzone ... Wesołych świąt ... zdjęcie jeszcze przed sparzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-257915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Bardzo fajne, ale...trochę za czerwone. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-257916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Bardzo fajne, ale...trochę za czerwone. nic nie kumam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-257926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzymyt Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Andyandy chcę Ci podziękować za udostępnienie tematu Budowa wędzarni właśnie z niego skorzystałem i dzisiaj pierwszy raz wędziłem .REWELACJA !!!! czapka z głowy, serdecznie dziękuję i pozdrawiam. moja murowana grilo-wedzarnia do wczoraj posiadała bezpośrednie palenisko na dole,ile to się trzeba było namęczyć z tym paleniem !!! . teraz wg Twojego projektu ok.50 cm nad paleniskiem wstawione blachy ,otwór w środku 15 cm, szyber ,deflektor i to jest to. dzisiaj mróz 8 stopni palenisko rozpalone i po 20 minutach szyber prawie zamknięty, osuszanie i wedzenie. poniżej fotki dzisiejszego wędzenia. życzę wszystkim zdrowych i wesołych Świąt. pozdrawiam K. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-258145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okawango Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Cześć. Witam Wszystkich.Jestem od niedawna zarejestrowanym użytkownikiem i chciałbym przedstawić swoją pracę przed Świętami Bożego Narodzenia.Wędziłem dzisiaj tj. 22.12.2012. U mnie w lesie w okolicach Ostródy gdzie mieszkam było w czasie wędzenia - 12 st.CMiałem na początku problem z rozgrzaniem wędzarni ( która zbudowałem własnymi rękami) ale jakoś poszło i wyroby smakują wyśmienicie...Oto kilka fotek ...Na razie mały problem. Muszę dojść jak wstawić fotki... Odezwę się chyba że ktoś pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-258148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Grudnia 2012 okawango, https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=764 Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-258154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okawango Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Cześć. Witam Wszystkich.Jestem od niedawna zarejestrowanym użytkownikiem i chciałbym przedstawić swoją pracę przed Świętami Bożego Narodzenia.Wędziłem dzisiaj tj. 22.12.2012. U mnie w lesie w okolicach Ostródy gdzie mieszkam było w czasie wędzenia - 12 st.CMiałem na początku problem z rozgrzaniem wędzarni ( która zbudowałem własnymi rękami) ale jakoś poszło i wyroby smakują wyśmienicie...Oto kilka fotek ... [ Dodano: Sob 22 Gru, 2012 22:58 ]Dzięki za radę. Na początku tak zrobiłem ale się wycofałem z tego fotosika. Teraz będzie ok [ Dodano: Sob 22 Gru, 2012 23:00 ]no to może jeszcze takie zdjątka ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/#findComment-258160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.