Madej Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Witam,Mam pytanie, czy można najpierw parzyć wędliny lub kiełbasy a potem wędzić? Był bym wdzięczny za pomoc. PozdrawiamMadej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Najpierw uwędzić na oczekiwany kolor,a potem parzyć. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Trochę się nie zgodzę, drób najpierw parz potem wędż, reszta odwrotnie. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Nie tylko drób ja przykładowo boczek rolowany pierwsze parzę następnie wędzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Trochę się nie zgodzę, drób najpierw parz potem wędż, reszta odwrotnie. Może małe sprostowanie,żeby być precyzyjnym.Drób ze skórą najpierw parz potem wędź /kurczaki,udka/.Piersi z indyka bez skóry odwrotnie najpierw wędź potem parz tak jak inne wędzonki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 No sorki nie zaliczyłem drobiu do mięsa moja wina. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madej Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Wielkie dzięki za pomoc. PozdrawiamMadej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Spór wielki rodem z tematu - jajko czy kura!!! było pierwsze!!! Zawsze uważam, że wędzenie jest przed parzeniem i niezależnie od surowca i nazwy będę twierdził - wędzenie i parzenie, lub samo wędzenie. Dlaczego tak uważam i tylko ten proces uważam za słuszny????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 To popełniasz moim zdaniem błąd.Sprawdziłem .Skórę na udkach miałem twardą nie do zjedzenia jak najpierw wędziłem a potem parzyłem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 arkadiusz, Wędzisz czy parzysz, bo to jest różnica! Parzone i gotowane lub inne obróbki termiczne w wysokiej temperaturze, to wielki problem z wędzeniem. Tego problemu wędzeniem nie mogę nazwać. Dodaje smaku WĘDZENIEM nawet w zamkniętej puszce "żart" ale to duży problem i należy mieć odpowiednią wędzarnię i czas na takie zabiegi. Przepisy na forum są OK i nawet OK tylko czasami "błysk poza normą, rozświetla masarnie" Uważam ( moje zdanie ) można skórkę tylko sparzyć i są podobne efekty. ( pracowałem w fabryce drobiu - lata 70-te i traktowali taśmę gorącą parą ) Można też odpowiednio wędzić - nie przemysłowo!!! Udka - kurczaki, indyki są super. Myślę, że w tej kwestii mogą się wypowiedzieć fachowcy z tej branży, oraz technolodzy. Natomiast własne i regionalne wyroby w tym kontekście, które są unikalne, zawsze będą tym magicznym przepisem!!! Nie neguję wypowiedzi wszystkich, czy itd itd, ale zostańmy przy pewnej dozie wiedzy fachowej. "Tu" na stronce z tej branży na stronie, znajdziesz pełną odpowiedz zapewne na (PW) lub w innej formie, bo ja jestem tylko amatorem, użytkownikiem :grin: Jednak nie wędzę przed parzeniem bo......... tak uważam!!! :wink: Ps...................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madej Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 "Jednak nie wędzę przed parzeniem bo......... tak uważam!!! " ???? W poprzednim pości napisałeś co innego, gubię się??? I co mam zrobić? Madej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Jednak nie wędzę przed parzeniem bo......... tak uważam!!!Zawsze uważam, że wędzenie jest przed parzeniemReszta jest milczeniem.Oj nic nie kumam :sad: dodam jeszcze od siebie ,że mój sąsiad ,którego zaraziłem swoją pasja trochę z wyrachowania ,żeby nie marudził ,że mu dymię też wykonał udka wędzone w kolejności wędzenie i parzenie i strasznie się zdziwił bo nie mógł pogryźć skóry.Zaproponowałem mu odwrotną kolejnośc i jakież było jego zdziwienie ,że skórka była miękka i zjadliwa. [ Dodano: Czw 07 Kwi, 2011 21:05 ] I co mam zrobić?Zrób część tak a część inaczej i sam się przekonasz.Ja drób ze skórą wpierw parzę potem wędzę .Raz zrobiłem odwrotnie i nigdy więcej Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Madej, Tak próbowałem i było twarde nie do jedzenia. Teraz wędzę na gorąco i jest ok. Nie jestem w branży przemysłowej i w innej produkcji. Więc jest to mi obojętne. Liczy się smak i wyrób. To jest jedyne kryterium, które powoduje odpowiednie decyzje pod tym wezgłowiem. Natomiast kura czy inne nóżki! polecam - wszelkie przepisy "strony". Sam miałem zdarzenie kupna perliczki, która zjadła swoje "własne zęby" zanim kupiłem. Co więcej powiedzieć. Czy wędzenie mięsa po obróbce termicznej ma sens!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Cytat z przemysłowego cyklu produkcji kurczaka wędzonego Przekładając to na warunki domowe stosujemy dwa cykle: I - Parzymy kurczaka do stanu prawie uparzonego o temp wewnątrz mięśnia najgrubszego 65 - 68 st.C. II - Wędzimy dymem o temp 45 - 50 st.C do koloru jaki nam jest pożądany. Oczywiście teraz parzymy do 72C ze względu na ptasią grypę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabasco Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Grudnia 2012 No chyba samemu cza będzie spróbować bo nic konkretnego nie napisano Znaczy się dlaczego najpierw wędzimy a potem parzymy ?Chyba że chodzi o to że mięso ma przejść aromatami dymnymi jak jest surowe Bo po sparzeniu to chyba już jest inaczej ?Wie ktoś coś na ten temat więcej ? o co chodzi konkretnie Cytuj http://chilihead.pl/index.php Zapraszamhttp://img51.imageshack.us/img51/3732/xsxx.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Wie ktoś coś na ten temat więcej ? o co chodzi konkretnie Konkretnie najpierw się wędzi, potem się parzy. Czy konkretnie? A dewiacje występują w każdej dziedzinie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aero Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Marca 2013 całego kuraka lepiej obgotować a potem wędzić, piersi odwrotniez szynką robię różnie, raz tak raz odwrotnie - chyba lepsza jest najpierw gotowana a później wędzona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Marca 2013 No tak jak zawsze każdy ma swoje smaki i metody i o to tu chodzi wszak każdy robi jak chce .Ja osobiście szynkę robiłem na dwa sposoby smak za każdym razem inny .Co do kuraka w całości najpierw wędzony a potem parzony to skórka jak podeszwa natomiast odwrotnie rewelka , a piersi indycze po zapeklowaniu i uwędzeniu bywało ,że nie parzyłem i też dobre .To są moje obserwacje i odczucia które są tylko moimi a jeżeli moje pisanie komuś pomoże to się cieszę. Pozdrawiam :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janu400 Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Marca 2013 Czyli piersi z kurczaka tak samo jak piersi z indyka najpierw wędzimy a potem parzymy,tak ? Cytuj Pozdrawiam JanuszB http://kompasklub.pl/index.php . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Marca 2013 Czyli piersi z kurczaka tak samo jak piersi z indyka najpierw wędzimy a potem parzymy,tak Jeśli nie zależy Ci na tym by skórka była miękka to możesz tak zrobić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aero Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Marca 2013 jak najpierw gotowałem a później wędziłem to niestety mięso było bardzo suche - ciężko było to zjeść - piersi oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Marca 2013 Jak zrobisz odwrotnie to wielkiej różnicy nie będzie.Może przeparzyłeś i tyle. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Marca 2013 jak najpierw gotowałem No to sie nie dziw parzenie odbywa się w dużo niższej temperaturze niż gotowanie. Z tego co kojarzę (z innego tematu) były to udka i piersi kurczaka i musiały wyjść suche. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aero Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Marca 2013 czyli niższa temperatura wody i krótszy czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janu400 Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Marca 2013 Jeśli nie zależy Ci na tym by skórka była miękka to możesz tak zrobić. Robiłem już całego kurczaka i udka i w pierwszej kolejności parzyłem wg przepisu Dziadka i były super,ale piersi z kurczaka będę robił pierwszy raz a piersi są Arku bez skórki dlatego pytam czy najpierw je wędzić a potem parzyć czy odwrotnie. Cytuj Pozdrawiam JanuszB http://kompasklub.pl/index.php . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.