tubis3 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Listopada 2013 Witam wszstkich (dziko)zadymiarzy.Od tygodnia mrożę mięsko z dzika. Karkówka, schaby i szynki. Karkówka oczywiście pójdzie do kiełbaski. Ale szyneczki i schabiki są takie ładne że szkoda ich "ruszać" i tu mój pomysł aby je w całosci uwędzić. Jak wychodzi takie mieso zrobione w ten sposób? Jak trzeba je peklować, tak jak wieprzowine? Prosze o porady? Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Listopada 2013 Tak jak wp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Listopada 2013 Jak wychodzi takie mieso zrobione w ten sposób? Jak trzeba je peklować, tak jak wieprzowine? Prosze o porady? Proponuję karkówkę i szynkę dodać do kiełbasy a polędwice (schab bez kości ) i polędwiczkę uwędzić w 45-55C i nie parzyć .Nie słuchaj rad w stylu jak wp. bo to zupełnie inne mięso. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Listopada 2013 Arek... spec odpowiedział jak peklować a nie jak smakuje...... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Listopada 2013 Arek... spec odpowiedział jak peklować a nie jak smakuje...... Nie jestem tak do końca o tym przekonany .Różnie to można odebrać.Pytań jest kilka a spec nie zacytował na co odpowiada.Jeśli idzie o peklowanie to rzeczywiście można dzika traktować jak wp. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) szyneczki i schabiki są takie ładne że szkoda ich "ruszać" i tu mój pomysł aby je w całosci uwędzić. Jak wychodzi takie mieso zrobione w ten sposób? Możesz zrobić wg przepisu na szynkę Szczepana: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/813-szynka-szczepana/#entry13368 Szyneczka wychodzi cud-miód; tutaj masz zdjęcia szynki z dzika:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page-2?do=findComment&comment=264174Zrezygnuj jednak z tego nadzienia, które jest w przepisie Szczepana. Dobrze radzę. Robiłam i tak i tak. Wg mnie to najlepszy przepis na szynke z dzika, tylko bez tego nadzienia. Edytowane 17 Listopada 2013 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Listopada 2013 Prosze o porady? a moja rada na niedaleką przyszłość . 6-8 grudnia jest kurs " dziczyzna " . Jeśli jeszcze nie jesteś zapisany to : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8513-kurs-dziczyzna-w-dniach-6-8-grudnia-2013-r/ masz szansę no i blisko . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Listopada 2013 Dziekuję wam za te porady. a moja rada na niedaleką przyszłość . 6-8 grudnia jest kurs " dziczyzna " . Jeśli jeszcze nie jesteś zapisany to : http://wedlinydomowe...grudnia-2013-r/ masz szansę no i blisko Na ten kurs wybiera się mój sąsiad, a ja niestety nie mogę jechać. Napewno sporo się tam nauczy więc potem skorzystam z jego wiedzy jaką tam nabędzie. Dziś już aptrzyłem i mąsko mi się ładnie rozmroziło i teraz się moczy. Wieczorem je zapekluję i odstawię na dwa tygodnie. Taki czas chyba powinien wystarczyć? Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.