Skocz do zawartości

Beaty kącik grilowo-wędzarniczy i inne wyroby z kuchni i ogródka


beatag

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu poczułam się wywołana do tablicy.jeden z sympatycznych zreszta kolegów poddał w wątpliwość moje gotowanie.Chciałam się trochę obronić .Jak gdzieś już wcześniej pisałam troche zadymiam i griluję.

post-48486-0-15742000-1412509437_thumb.jpg

post-48486-0-06000300-1412509458_thumb.jpg

post-48486-0-39177500-1412509508_thumb.jpg

post-48486-0-64676300-1412509558_thumb.jpg

post-48486-0-13520500-1412509833_thumb.jpg

post-48486-0-04211800-1412510444_thumb.jpg

post-48486-0-22102700-1412510468_thumb.jpg

post-48486-0-37636200-1412510662_thumb.jpg

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 112
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kilka dni temu poczułam się wywołana do tablicy.jeden z sympatycznych zreszta kolegów poddał w wątpliwość moje gotowanie.

 

Baetag ... kolega chciał tylko zobaczyć jak te Twoje smakołyki wyglądają i może coś przy okazji podejrzeć :laugh:

 

.Chciałam się trochę obronić .

 

Na temat wędzenia się nie wypowiadam, bo jeszcze mam za mało wiedzy i doświadczenia, ale bułeczki są super :thumbsup:

Pozdrawiam

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę piekę [chleby różne ],i  robie serki -tez różne [najczęśćiej twarogowe i a'la korycińskie [ masła nie kupuję -robię mikserkiem w ;try miga '.Robię winka ,piwa i nalewki .no i różne owoce i warzywa zamykam w słoiczkach .

Taka ze mnie mini gospodyni.

Dzisiaj rozprawiam sie z pigwą -trochę soku zostawiam do herbatki , troche połacze z wódką i spirytusem w różnych proporcjach ,skórki zalałam już wódką ,resztę zesmażę na konfiture.

W piątek  robiłam serek a'la koryciński [widoczny na jednym ze zdjęć z papryką], dziś degustacja ...i znowu dziurek jak na lekarstwo ale smak......pyszny-kremowy -syn określił go jak topiony.Z serwatki zrobiłam riccotę,która nadziałam naleśniki.Piszę o tych naleśnikach, bo do ciasta uzyłam po raz pierwszy serwatki pozostałej po riccotcie,bo mi było szkoda wszystkiego wylać-ciasto i naleśniki wyszły dobre-polecam.

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super przetwory spiżarnia bardzo bogata;))wędzonki troszkę lepszy kolorek mogły by mieć ale trening czyni mistrza;))pozdrawiam....
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś szukając piersi z kurczaka w zamrażarce znalazłam kawałek oscypka niewędzonego .Bardzo lubię z niego taką sałatkę

 

oscypek niewędzony-starty na grubej tarce jarzynowej

zielona część pora -pokrojona cienko

jajko -ugotowane na twardo -posiekane w kostkę

majonez

 

A skoro jestem już przy tym oscypku to zapytam przy okazji -czy mogłabym uwędzić takie oscypki wykorzystując drzwiczki znajdujące się pod komorą wędzarki? Nigdy z nich nie korzystałam , ale do samych oscypków pewnie wystarczyłoby jakies małe ognisko tam na dole rozpalić...Gdzieś tu wyczytałam,ze drzwiczki podczas palenia powinny być otwarte.,ale poprosze kolegów bardziej doświadczonych o jakieś wytyczne w tym temacie,bo widzę ,ze teraz panuje taki trend na wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim .Czy ja mogę w swojej wedzarni też taki sposób wykorzystać ?

Zdjęcie mojej wędzarki jest w pierwszym poście.

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

oscypka niewędzonego.

A cóż to za dziwoląg?  :frantics: Może to serem jakimś tam trzeba po prostu nazywać. Na pewno krowi.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy mogłabym uwędzić takie oscypki wykorzystując drzwiczki znajdujące się pod komorą wędzarki?

 

Hmmm Beatko oscypki wędzi się w zimnym dymie :( ... no od bidy w ciepłym te drzwiczki ponizej komory to drzwi do paleniska przy uchylonych bedziesz miała tylko temperaturę bo dym i tak pójdzie  do komory ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A cóż to za dziwoląg?

A widzisz Pawełku są w bacówkach do nabycia oscypki nie wędzone a tylko osuszone.I górale /Unia pewnie nie/ zwą je oscypkami :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I naprawdę sałatka z takiego oscypka smakuje wybornie.

Wracając do tematu oscypków to moze faktycznie nie przez te drzwiczki droga -będą miały faktycznie za ciepło, chyba ,ze miałam kiedyś taki patent-niewielką miednicę odwracałam do góry dnem[bez dna] w tą dziurę wkładałam durszlak ,a w nim grube trociny i tak to się dymiło....

Drążąc dalej temat moich drzwiczek pod wędzarką i wykorzystania tego paleniska bezpośredniego to jak je moge wykorzystać?-w sensie otwarcia ich po napaleniu,czy nimi właśnie regulować temp.?,i czy w ogóle z nich korzystać mając obok palenisko...

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Beata :)

 

Widzę, że piwo idzie w parze z zadymianiem :) A co było pierwsze? Bo na piwo.org widuję Cię od jakiegoś czasu... no i chyba nawet zaopatrujemy się w słody u tego samego kolegi (pozdrowienia dla Marcina) :)

 

Tak w ogóle to świetny "gastro-kącik" tam masz - pozazdrościć! Bardzo fajnie wygląda szczególnie daszek i komin od grilla/wędzarni ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Drążąc dalej temat moich drzwiczek pod wędzarką i wykorzystania tego paleniska bezpośredniego to jak je moge wykorzystać?
 

Otwórz te drzwiczki i zrób zdjęcie prawdę powiedziawszy myślałem że tak właśnie wędzisz ... :( na jednej z fotek dojrzałem po lewej stronie kociołek na chyba fajerce więc pewnie tam masz główne palenisko ... 

Jeśli masz dojście do kolana pod komorą to można pomyśleć o hybrydzie  grze bedziesz miała możliwość palić kanałem lub bezpośrednio ale za mało widać żeby Ci coś doradzić ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

post-48486-0-98419700-1412700274_thumb.jpg

 

To zdjęcie całej mojej wędzarni.Od paleniska wyprowadzona rura o przekroju 20 lub 25cm i długości 130-140cm wchodzi do komory wędzarniczej na wys ok 30cm od dołu wędzarni. Wędzarka ma w środku 100cm szer,70 cm głęboka i 150 cm wysoka Rura nie jest zakończona kolankiem ,ani nie ma żadnego deflektora [miał być].Do tej pory nie używałam tych drzwiczek przy komorze wędzarki.Proszę o jakieś instrukcje.

 

 

 

 

post-48486-0-42127200-1412700402_thumb.jpg

 

 

A tu moja sałatka z oscypka niewędzonego [jeszcze bez majonezu] i świeżo zrobione masełko.

 

 

\

 

 

post-48486-0-83235600-1412700354_thumb.jpg

Z duszą na ramieniu podjęłam się zrobienia pierwszy raz kociołka w palenisku przy wędzarni.Powiem tak -kapusta spaliła się na węgiel,ale środek był jak najbardziej jadalny.Całośc grzała się 40-50min.Mniej więcej załapałam jak mam działać na drugi raz.


Witaj Beata :)

 

Widzę, że piwo idzie w parze z zadymianiem :) A co było pierwsze?samego kolegi (pozdrowienia dla Marcina) :)

Zadymianie było pierwsze.Potem zamiast pięknej Arkadii [odmiana winorośli] wyrosła u mnie jakas labruska i zaowocowała w ilości dwa duże wiadra Tak narodziło się pierwsze wino ,a jak już miałam sprzęt [wiadra itp] to stwierdziłam ,że ruszę z domową produkcją piwa ,tym bardziej ,ze moi panowie chętniej piją piwo i wsiąkłam...

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rura nie jest zakończona kolankiem ,ani nie ma żadnego deflektora [miał być].Do tej pory nie używałam tych drzwiczek przy komorze wędzarki.Proszę o jakieś instrukcje.
Witaj Beato. Czy masz pod komorą wędzarni palenisko i czy jest nad nim ''strop'' ?
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma stropu .Od dołu do góry komora ,z boku wlot rury.Te drzwiczki na dole umieściłam , bo, gdzięś wyczytałam będac na etapie budowania ,że właśnie serki można wędzić samymi wiórkami i ktoś miał taki patent o którym pisałam trochę wyzej [ta miednica odwrócona do góry dnem i w miejsce ,w którym było dno wsadzić durszlak,i w nim trociny] Chyba raz tak próbowałam ,ale nie pamietam jak to dokładnie "szło"i jaki był efekt.

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i nadeszła" wielkopomna chwila"-wczoraj spróbowałam mojego serka ala' korycińskiego po 5 tyg dojrzewania...Wyszedł taki sobie serek...Zdecydowanie wolę świeże.W związku z tym mam pytanie ,czy można go zamrozić,zeby nie męczyć się codziennym konsumowaniem aż do jego  skończenia ,lub może macie jakieś pomysły do wykorzystania go inaczej niż na kanapkę +pomidor?

 

Wracając do mojej wędzarni ,to ponawiam pytanie -czy można te drzwiczki [na dole wędzarki] wykorzystać do wędzenia bezpośredniego? i w jaki sposób ewentualnie można by to  zmodyfikować ,by uzyskać taką możliwość ?

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wracając do mojej wędzarni ,to ponawiam pytanie -czy można te drzwiczki [na dole wędzarki] wykorzystać do wędzenia bezpośredniego? i w jaki sposób ewentualnie można by to  zmodyfikować ,by uzyskać taką możliwość ?

 

Można choć przydałoby się większe wejście do paleniska. Jeśli masz strop pomiędzy komorą a tym co chcesz wykorzystać jako palenisko to trzeba go usunąć a jeśli nie to nic nie musisz robić.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten otwór jest dosyć spory -38 x 24cm Stropu nie ma .Tam gdzie dotychczas rozpalam są dwa drzwiczki [mniejsze niż te w komorze] Trochę się boje ,ze popalę te wędliny ,tamten sposób z kanałem już opanowałam .Na dole tej komory mam położone dwie blachy [z pokryw kuchenek gazowych] na zbierający się tłuszcz -rozumiem,że trzeba by to usunąć chcąc tam napalić? w jaki sposób tam  regulować temp?I co ten sposób miałby generalnie polepszyć?

 

Wracając do sera -to po prostu nie mój smak -zjadliwy ,ale wolę taki śmietankowy smak ,niż ostry twardy ser.Sery żólte też wolę o łagodniejszych orzechowych smakach ,niż te ostre .Nie wiem ,czy do słoika z olejem i przyprawami nie jest już za twardy .Może ktoś z Was jeszcze ma jakiś pomysł na wykorzystanie takich serków??

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

] Trochę się boje ,ze popalę te wędliny ,tamten sposób z kanałem już opanowałam

 

Jeśli wędzonki będą wisieć co n  najmiej 1,2 m nad paleniskiem to nic nie popalisz tylko musisz się na nowo nauczyć wędzić.Wędzarnia z kanałem jest łatwiejsza do opanowanie jeśli chodzi o temperaturę niż wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim .Nie wiem czemu chcesz zmienić sposób wędzenia jeśli już ten co masz jak powiadasz masz opanowany.Na wędzarni z paleniskiem bezpośrednim zaoszczędzisz co prawda trochę drewna, ale prawdopodobnie będziesz miała większe WWA.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No -ktoś mi tak poradził ,że te drzwiczki można wykorzystać do wędzenia bezpośredniego ,ponadto ostatnio na tym forum panuje taki trend do palenisk bezpośrednich,ale jak mówisz ,ze wędliny na tym nie skorzystają ,a drewna mam dosyć to chyba sobie dam siana...

 

Wracam jak bumerang do moich serków -czy można je zamrozić i do czego można je jeszcze wykorzystać [do jakich potraw?]

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może ktoś z Was jeszcze ma jakiś pomysł na wykorzystanie takich serków??

Potrzyj je na tarce i wysusz.

Trzymaj w lodówce w papierowej torebce.

Zużyjesz je jako ostry ser przyprawowy. Z czasem nabiera smaku i aromatu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.