Skocz do zawartości

Mętna solanka a rodzaj peklowanego mięsa.


Narcolipz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich serdecznie 

 

Jestem początkującym "zadymiaczem". W niedziele będzie dopiero moje 5 wędzenie więc proszę wybaczyć mi moje głupie pytanie.

W poniedziałek zapeklowałem metodą Szczepana ( 6 dni - 70g peklosoli na litr + przyprawy) 2 wiaderka z wędlinami. Jedno wypełnione jest samymi szynkami a w drugim schab, karkówka oraz bardzo tłusty boczek. Mięso świeże (na moje oko) z tego samego sklepu. Dzisiaj wieczorem zauważyłem , że solanka w szynkach jest przezroczysta - tak jaka powinna być a w drugim wiadrze zrobiła się lekko mętna , szarawa. Nie mniej niczym nie śmierdzi (oprócz przypraw) nie ma śluzu ani bąbli itp. Tutaj moje głupie pytanie - czy tłuste mięsa mogą wpłynąć na zmętnienie solanki ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...tłuszcz nie dyfunduje z wodą - więc nie szukaj winy w tłuszczu , lecz w białku....

 

jak nie ma obcych zapachów i śluzu to nie przeszkadza

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

mi czasami tak się dzieje z solanką w której pływają polędwice, robi się mętna
bo polędwice mogą przyjąć u producenta solidny nastrzyk i wypływa to do solanki :(
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zarzekała się że z ubojni bierze i nie nastrzykiwane, ehhhh... :mad:
a skąd ona to może wiedzieć??? - chyba nie pilnuje całego procesu, a nikt jej się nie przyzna że nastrzykuje..... :facepalm: to tylko uczciwość producentów

 

Z moich osobistych spostrzeżeń polędwice "dziwnie się obrabia" jeśli są nienaturalnie duże i mają podejrzanie niską cenę, a pochodzą z marketów czy sklepów gdzie dystrybuuje się tylko elementy...

  • Like 1
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Osid to nie koniecznie jej wina....

Ja kiedyś "źle" się umówiłem na odbiór mięsa- przyjechałem za wcześnie. Półtusze przy mnie były rozbierane.

Wystąpiły siknięcia podczas nastrzykiwania solanką i później zbielała.

Co nie zmienia faktu, że jesteśmy dymani niekoniecznie w sensie wędzarniczym :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

a skąd ona to może wiedzieć??? - chyba nie pilnuje całego procesu, a nikt jej się nie przyzna że nastrzykuje..... to tylko uczciwość producentów Z moich osobistych spostrzeżeń polędwice "dziwnie się obrabia" jeśli są nienaturalnie duże i mają podejrzanie niską cenę, a pochodzą z marketów czy sklepów gdzie dystrybuuje się tylko elementy...

 

bo to ubojnia w naszym mieście, jakieś 3km. od jej sklepu, zna właściciela, a ja sam tam byłem i rozmawiałem i gość twierdził że bierze świnki od okolicznych hodowców, a cena niska nie była bo bodajże 18,9/kg. to mały sklepik w którym zawsze są kolejki, ale chyba trzeba nauczyć się rozbierać samemu i brać po ćwiartce.

Ćwiartek i połówek chyba nie nastrzykują ?!

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ćwiartek i połówek chyba nie nastrzykują ?!
technologia to umożliwia ale jest to raczej dla dużych koncernów (cena urządzeń)

 

Ludzie są tylko ludźmi i czasem chęć zysku jest większa niż dane słowo...

Natomiast wracajac do samych polędwic to mogą się zapewne zdarzyć inne przyczyny (jak choćby zbyt duża ilość bakterii)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Podłączę się z pod temat. 

 

Robię raptem 3 rzut do mojej wędzarni odziedziczonej po teściu. Pierwszy raz robię większą ilość mięsa w sumie 11 kg i podobnie jak koledze moja solanka zmętniała. Nie śmierdzi i oznak fermentacji nie ma :) Ponieważ mam wędzić jutro umyłem mięso wymieniłem solankę lecz na tą jedną noc już nie dodawałem po raz kolejny przypraw ... taki trochę eksperyment ... zobaczymy co wyjdzie. Trochę zmartwił mnie ten mętny widok. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie masz się już czym martwić. Jeśli nie miała nieprzyjemnego zapachu, nie była śluzowata, to ok. Kwestia przypraw jest umowna. Wcale nie musisz ich dodawać, by poczuć smak prawdziwych wędzonek. ja nigdy nic do solanki nie dodaje i wędzoneczki są naprawdę smakowite. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@yogi 

 

Mnie nie zdziwi już nic.

Marketowego mięsa nie trawię, a jak miałbym cokolwiek z niego robić, to stawiam sobie od razu "krzyżyk na drogę".

 

Ja już sam nie wiem czym "oni" mięso nastrzykują !

 

 

 

Ćwiartek i połówek chyba nie nastrzykują ?!
 

Jak nie jak już żywa świnia jest nastrzyknięta chemią na maxa + dodatkowy nastrzyk w zakładach !

 

Samo życie i ........ kasa.  :tongue:

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Osid , metna solanka mi sie tez zdarzyła w jednym pojemniku z karczkami,  , do tego intensywnie czerwona , podejrzewam ze to wpływ krwi ,mięso nie pachnie ,mimo wszystko  szybko wymieniłem solanke na nowa ,zobacze po wedzeniu ,

w drugim pojemniku mialem szynki i poledwice , ktore były tez 4 dni krócej peklowane  tutaj solanka czysciutka i nie metna , zabarwiona na czerwono, Nie stosuje przypraw przy peklowaniu dopiero w parzeniu dodaje  lisc laurowy oraz jałowiec ,  Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

szynka + polędwica + schab = 2,2 kg mięsa  w szystko w jednym garnku.

przegotowałem wodę 0,9 litra następnie dodałem przyprawy

czosnek, liście, pieprz, peklosól 105g , ziele angielskie oraz 0,5 łyżeczki cukru.

wsztstko do jednego gara + trzymam w lodówce w temperaturze 6 stopni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Stanowczo bym zalewę wymienił przy takim kolorze!!

A czy jej konsystencja się zmieniła( "glutowata", lepka )?

Ja tutaj bym raczej obstawiał na złej jakości mięso niż na "błąd" w sztuce peklowania..... 

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tieru, cukier nie szkodzi....

Wmarcin zajebiotyczny system peklowania :) popieram enigmatyczność przepisu :)

Proponuję... z każdym kilogramem ilościowo... rezygnować z jednego dodatku.... czegokolwiek. :)

sede(L)cznie pozdymiam :)

 

O co chodzi w tym tekście, prosiłem jedynie cenną informację. to jest moje drugie peklowanie, podczas pierwszego peklowania wywar był przezroczysty i nie był taki mętny, nie mam doświadczenia w peklowaniu tak więc proszę o wyrozumiałość….  .

Mięso pochodzi z tego samego świniaka co w pierwszym peklowaniu.  Mięso pewne   sam wybierałem świnkę … :-)   która nie jadła żadnych sterydów !! jadła ziemniaki, buraki itd..

Równorzędnie pekluję boczek ale w osobnym garnku, zalewa jest zupełnie inna (przezroczysta).

Zapach jest identyczny w obu zalewach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.