seniorrr3 Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Września 2016 witam serdecznie .Mam problem z peklowaniem szynek .Szynki pekluje w duzym wiadrze plastikowym trzymam je w piwnicy okolo 5 do 6 dni ,przyciskam je delikatnie talerzykiem ,obracam co 2 dni .Do roztworu peklujacego daje ;40g soli peklujacej czosnek lisc laurowy piepsz itp na litr wody . Potem wedze ok 3 godz .Wyglada ladnie ale gdy przekroje ja w srodku wyglada na zepsuta i chyba jest .Prosze o podpowiedz w ktorym miejscu robie cos zle ,Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Września 2016 w tym: 40g soli peklującej [...] na litr wody Tutaj masz lekturę do poczytania:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-Szczepana/ Cytuj "Słabi ludzie szukają zemsty, silni wybaczają, a inteligentni zwyczajnie ignorują." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Września 2016 Czyżby prowokacja?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Września 2016 Jak napisał Vtec, ilość peklosoli kilkukrotnie za mała.Brak nastrzyku.Nie wiadomo jaka temperatura peklowania.Nie wiadomo jaki stan mięsa przed peklowaniem."Grzebanie" w mięsie rękoma, które mogły nie zostać przed tym zabiegiem dokładnie umyte. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Września 2016 witam serdecznie .Mam problem z peklowaniem szynek .Szynki pekluje w duzym wiadrze plastikowym trzymam je w piwnicy okolo 5 do 6 dni ,przyciskam je delikatnie talerzykiem ,obracam co 2 dni .Do roztworu peklujacego daje ;40g soli peklujacej czosnek lisc laurowy piepsz itp na litr wody . Potem wedze ok 3 godz .Wyglada ladnie ale gdy przekroje ja w srodku wyglada na zepsuta i chyba jest .Prosze o podpowiedz w ktorym miejscu robie cos zle ,MariuszWydaje się, że popełniłeś wszystkie możliwe błędy, jakie można popełnić.Na forum dla początkujących znajdziesz odpowiedz na Twoje wątpliwości.Mięso na pewno było niedopeklowane, nieosuszone, a efekty lepiej wyrzuć pieskom.Pociesz się tym, że nie ty pierwszy...Rada: najpierw wiedza potem dym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Września 2016 witam serdecznie .Mam problem z peklowaniem szynek .Szynki pekluje w duzym wiadrze plastikowym trzymam je w piwnicy okolo 5 do 6 dni ,przyciskam je delikatnie talerzykiem ,obracam co 2 dni .Do roztworu peklujacego daje ;40g soli peklujacej czosnek lisc laurowy piepsz itp na litr wody . Potem wedze ok 3 godz .Wyglada ladnie ale gdy przekroje ja w srodku wyglada na zepsuta i chyba jest .Prosze o podpowiedz w ktorym miejscu robie cos zle ,Mariusz Wydaje się, że popełniłeś wszystkie możliwe błędy, jakie można popełnić.Na forum dla początkujących znajdziesz odpowiedz na Twoje wątpliwości.Mięso na pewno było niedopeklowane, nieosuszone, a efekty lepiej wyrzuć pieskom.Pociesz się tym, że nie ty pierwszy...Rada: najpierw wiedza potem dym! IE lubisz piesków? Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Września 2016 lubisz piesków? Piesków ? A jaka rasa ? Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Września 2016 Masz teraz 5-6 stopni w piwnicy powiadasz ... hmmm to bardzo głęboko musiałeś zejść będzie ze dwie kondygnacje szczelnie izolowane górą ... Droga musiala być Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Września 2016 Masz teraz 5-6 stopni w piwnicy powiadasz ... Tapniete z GT-I9500Pekluje 5-6 dni - o temperaturze nic nie pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Września 2016 Ok sorry nie doczytalem ... tak na szybko za wysoka temperatura i za małe stężenie solanki. Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Września 2016 (edytowane) Wyglada ladnie ale gdy przekroje ja w srodku wyglada na zepsuta i chyba jest Jak nie pachnie brzydko, to nie jest zepsuta tylko niedpopeklowana, w środku na pewno jest szara i nie słona. Wtedy parzenie do 70-72 *C w środku ( w Twoim przypadku) i możesz do czegoś użyć.A z nowym peklowaniem, to koledzy napisali jak masz zrobić. Edytowane 14 Września 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Września 2016 Senior, dziś koledzy nie mają dobrego dnia, bo jak mają to zawsze pomogą A, tak poważnie, to musisz trochę poczytać, tu wszystko jest napisane i to nie jest trudne do przyswojenia, bo tak doradzić to trzeba by od samego początku. Ale warto, bo szkoda Twojej roboty, kasy na mięso i najwazniejsze ,to po kilku nieudanych próbach zniechęcisz się do fajnego hobby. Może i lepiej, że na początku nie wyszło, bo to też nauka, że jak się nie przestrzega norm procesów technologicznych, to właśnie taki jest efekt. Jak masz jakieś pytania, czy wątpliwości, to śmiało pytaj , każdy Ci z chęcią pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Września 2016 Senior, dziś koledzy nie mają dobrego dnia, bo jak mają to zawsze pomogą Nie przesadzajmy. W powyższych postach Kolega otrzymał wszystkie wyjaśnienia dotyczące.zaistniałej sytuacji. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Września 2016 Się dajecie podpuszczać... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Września 2016 Może nie? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Września 2016 Się dajecie podpuszczać... Do dobrego tonu należy odpowiedzieć nawet na głupie prowokacje ( o ile w tym przypadku to prowokacja) a wtedy nie my wychodzimy na, na kogoś tam . Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Września 2016 Różni zadymiacze tutaj bywali. Pamiętasz np. tego, który 23 grudnia napisał, że nigdy nie miał do czynienia z mięsem, ale chciał coś na święta zrobić. Zakupił właśnie 2 całe półtusze i czeka na info co ma dalej z nimi robić? Goście maja przyjechać na święta, a on chciałby ich przyjąć swoimi wędlinami. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Września 2016 1 post o 12:54, ostatnia wizyta o 13:34 i ma wasze pisanie w poważaniu......śmierdzi mi to lewym kontem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Września 2016 1 post o 12:54, ostatnia wizyta o 13:34 i ma wasze pisanie w poważaniu......śmierdzi mi to lewym kontem.Ja siem dziwie, że komuś się chce? Ostatnio tego nie było, ale dziwnym trafem terazaktywizuje się jakaś osoba? BTWCiekawe kto to taki "sprytny"? . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorrr3 Opublikowano 16 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Września 2016 dzieki za podpowiedzie .Wyglada na to ze temperatura peklowania byla za wysoka i byla niedopeklowana .Musze pomyslec nastepnym razem o nastrzykiwaniu miesa .Znowu trza poczytac o tym ha ha.Bardzo dziekuje za tabelke dziadka .A na marginesie kielbasa wyszla super .tylko jedno pytanie czy moge dac zwykla sol do kielbasy ? .co wy dajecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Września 2016 .tylko jedno pytanie czy moge dac zwykla sol do kielbasy ? .co wy dajecie Możesz, bez problemu - np. na grilla to tylko na soli. Kiełbasa wtedy będzie miała szary kolor w przekroju, chociaż niektórym i na samej soli wychodzi jakby była peklowana Prawdopodobnie wina mięsa i różnych "dziwnych rzeczy" , które się z nim działy zanim trafiło do klienta. Na forum są zwolennicy dawania tylko peklosoli i są zwolennicy obniżania zawartości peklosoli, np: 50/50 sól/peklosól Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
targal Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Września 2016 Seniorrr3, bez złośliwosci -poczytaj trochę na stronie głównej-tam wszystko jest jasno wytłumaczone . Nie zniechecaj się i do lektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorrr3 Opublikowano 16 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Września 2016 Spoko dzieki za podpowiedzi .Biore sie za lekture Hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.