Skocz do zawartości

Po peklowaniu psuje mi się szynka w środku


seniorrr3

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie .Mam problem z peklowaniem szynek .Szynki pekluje w duzym wiadrze plastikowym trzymam je w piwnicy okolo 5 do  6 dni ,przyciskam je delikatnie talerzykiem ,obracam co 2 dni .Do roztworu peklujacego daje ;40g soli peklujacej czosnek lisc laurowy piepsz itp na litr wody . Potem wedze ok 3 godz .Wyglada ladnie ale gdy przekroje ja w srodku wyglada na zepsuta i chyba jest .Prosze o podpowiedz w ktorym miejscu robie cos zle ,Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Słabi ludzie szukają zemsty, silni wybaczają, a inteligentni zwyczajnie ignorują."

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak napisał Vtec, ilość peklosoli kilkukrotnie za mała.

Brak nastrzyku.

Nie wiadomo jaka temperatura peklowania.

Nie wiadomo jaki stan mięsa przed peklowaniem.

"Grzebanie" w mięsie rękoma, które mogły nie zostać przed tym zabiegiem dokładnie umyte.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam serdecznie .Mam problem z peklowaniem szynek .Szynki pekluje w duzym wiadrze plastikowym trzymam je w piwnicy okolo 5 do  6 dni ,przyciskam je delikatnie talerzykiem ,obracam co 2 dni .Do roztworu peklujacego daje ;40g soli peklujacej czosnek lisc laurowy piepsz itp na litr wody . Potem wedze ok 3 godz .Wyglada ladnie ale gdy przekroje ja w srodku wyglada na zepsuta i chyba jest .Prosze o podpowiedz w ktorym miejscu robie cos zle ,Mariusz

Wydaje się, że popełniłeś wszystkie możliwe błędy, jakie można popełnić.

Na forum dla początkujących znajdziesz odpowiedz na Twoje wątpliwości.

Mięso na pewno było niedopeklowane, nieosuszone, a efekty lepiej wyrzuć pieskom.

Pociesz się tym, że nie ty pierwszy...

Rada: najpierw wiedza potem dym!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

witam serdecznie .Mam problem z peklowaniem szynek .Szynki pekluje w duzym wiadrze plastikowym trzymam je w piwnicy okolo 5 do  6 dni ,przyciskam je delikatnie talerzykiem ,obracam co 2 dni .Do roztworu peklujacego daje ;40g soli peklujacej czosnek lisc laurowy piepsz itp na litr wody . Potem wedze ok 3 godz .Wyglada ladnie ale gdy przekroje ja w srodku wyglada na zepsuta i chyba jest .Prosze o podpowiedz w ktorym miejscu robie cos zle ,Mariusz

 

Wydaje się, że popełniłeś wszystkie możliwe błędy, jakie można popełnić.

Na forum dla początkujących znajdziesz odpowiedz na Twoje wątpliwości.

Mięso na pewno było niedopeklowane, nieosuszone, a efekty lepiej wyrzuć pieskom.

Pociesz się tym, że nie ty pierwszy...

Rada: najpierw wiedza potem dym!

 

 

 

 

IE lubisz piesków?

W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz teraz 5-6 stopni w piwnicy powiadasz ... hmmm to bardzo głęboko musiałeś zejść będzie ze dwie kondygnacje szczelnie izolowane górą ... Droga musiala być ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyglada ladnie ale gdy przekroje ja w srodku wyglada na zepsuta i chyba jest

 

Jak nie pachnie brzydko, to nie jest zepsuta tylko niedpopeklowana, w środku na pewno jest szara i nie słona. Wtedy parzenie do 70-72 *C w środku ( w Twoim przypadku) i możesz do czegoś użyć.A  z nowym peklowaniem, to koledzy napisali jak masz zrobić.

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Senior, dziś koledzy nie mają dobrego dnia, bo jak mają to zawsze pomogą :)  A, tak poważnie, to musisz trochę poczytać, tu wszystko jest napisane i to nie jest trudne do przyswojenia, bo tak doradzić to trzeba by od samego początku. Ale warto, bo szkoda Twojej roboty, kasy na mięso i najwazniejsze ,to po kilku nieudanych próbach zniechęcisz się do fajnego hobby. Może i lepiej, że na początku nie wyszło, bo to też nauka, że jak się nie przestrzega norm procesów technologicznych, to właśnie taki  jest efekt. ;) Jak masz jakieś pytania, czy wątpliwości, to śmiało pytaj , każdy Ci z chęcią pomoże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Senior, dziś koledzy nie mają dobrego dnia, bo jak mają to zawsze pomogą

Nie przesadzajmy. ;) W powyższych postach Kolega otrzymał wszystkie wyjaśnienia dotyczące.zaistniałej sytuacji.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Się dajecie podpuszczać... :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Różni zadymiacze tutaj bywali. Pamiętasz np. tego, który 23 grudnia napisał, że nigdy nie miał do czynienia z mięsem, ale chciał coś na święta zrobić. Zakupił właśnie 2 całe półtusze i czeka na info co ma dalej z nimi robić? Goście maja przyjechać na święta, a on chciałby ich przyjąć swoimi wędlinami.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 post o 12:54, ostatnia wizyta o 13:34 i ma wasze pisanie w poważaniu......śmierdzi mi to lewym kontem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 post o 12:54, ostatnia wizyta o 13:34 i ma wasze pisanie w poważaniu......śmierdzi mi to lewym kontem.

Ja siem dziwie, że komuś się chce?  :D

 

Ostatnio tego nie było, ale dziwnym trafem teraz

aktywizuje się jakaś osoba?  :cool:

 

BTW

Ciekawe kto to taki "sprytny"?  ;)

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzieki za podpowiedzie .Wyglada na to ze temperatura peklowania byla za wysoka i byla niedopeklowana .Musze pomyslec nastepnym razem o nastrzykiwaniu miesa .Znowu trza poczytac o tym  ha ha.Bardzo dziekuje za tabelke  dziadka .A na marginesie kielbasa wyszla super .tylko jedno pytanie czy moge dac zwykla sol do kielbasy ? .co wy dajecie  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

.tylko jedno pytanie czy moge dac zwykla sol do kielbasy ? .co wy dajecie  

Możesz, bez problemu - np. na grilla to tylko na soli. Kiełbasa wtedy będzie miała szary kolor w przekroju, chociaż niektórym i na samej soli wychodzi jakby była peklowana  :)  Prawdopodobnie wina mięsa i różnych "dziwnych rzeczy" , które się z nim działy zanim trafiło do klienta. Na forum są zwolennicy dawania tylko peklosoli i są zwolennicy obniżania zawartości peklosoli, np: 50/50 sól/peklosól  :)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.