Skocz do zawartości

Sposób wędzenia mojego dziadka. Czy dobry?


karuzo

Rekomendowane odpowiedzi

miro kolega karuzo zamieścił zdjęcia na samym początku wątku tam zerknij :)

Tak, ale zdjęcie przekroju jest pod kątem i niewiele widać.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 90
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Możesz podać czasy dokładnie ? Ile w temp 55 a ile podpiekać łącznie z twojego doświadczenia ile trwa cały proces?

Kiełbasy ani wędzonek nie robi się na czas. Wędzisz do uzyskania wymaganego koloru, parzysz i podpiekasz do uzyskania wewnątrz temperatur jakie podałem.

Wystarczy, że zmieni się pogoda i już ustalone parametry czasowe (gdyby one były wyznacznikiem gotowości wyrobu) biorą w łeb.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Możesz podać czasy dokładnie ? Ile w temp 55 a ile podpiekać łącznie z twojego doświadczenia ile trwa cały proces?

Kiełbasy ani wędzonek nie robi się na czas. Wędzisz do uzyskania wymaganego koloru, parzysz i podpiekasz do uzyskania wewnątrz temperatur jakie podałem.

Wystarczy, że zmieni się pogoda i już ustalone parametry czasowe (gdyby one były wyznacznikiem gotowości wyrobu) biorą w łeb.

OK tak też robię ale czasami warto utwierdzić się w swoim przekonaniu dzięki
nie ma to jak szyneczki z ogrodowej beczki :-)))
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I trzeba pamietac ze wedzonki po parzeniu staja sie troszke ciemniejsze

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wędzisz do uzyskania wymaganego koloru, parzysz i podpiekasz do uzyskania wewnątrz temperatur jakie podałem.

Mała poprawka, gdyż mój wpis może zostać niewłaściwie odebrany. Powinno być:

"...Wędzisz do uzyskania wymaganego koloru, parzysz lub podpiekasz do uzyskania wewnątrz temperatur jakie podałem..."

Dzięki Arku za wyłapanie. Tak to jest, jak co innego robisz i wchodząc na chwilę, chcesz coś człeku napisać. Teraz w każdym razie, już wszystko jasne.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wpół surowa i lekko na zewnątrz podpieczona....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To klasyczna wedzarnia bezpośrednia ... temperatury o jakich pisałeś wcześniej praktycznie nie do osiągnięcia bo to mała komora ... zmień termometr a uzyskasz odpowiedz dlaczego nie są surowe ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Karuzo, pisałeś o wędzeniu zimnym dymem, dlatego roger, po obejrzeniu zdjęć wędzarni poddał to pod wątpliwość, i ma rację, zimny dym w tej wędzarni to będzie wtedy jak zapalisz tam papierosa, za mała powierzchnia, a po szerokości popiołu widać że żaru to tam było sporo, także bez urazy ale jakoś ciężko uwierzyć w Twoje słowa :hmm:

 

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

MariuszB temperatura oscyluje w granicach 20do 30stopni max, w wędzarni usypuje kopiec z trocin rozpalam czubek kopca i kopiec tli się do 16godzin w dość obfitym dymie

[Dodano: 19 lut 2017 - 23:00]

Wędzonki ponadto wiszą wysoko od paleniska i na tej wysokości jest zamieszczony termometr.

[Dodano: 19 lut 2017 - 23:03]

 

. zmień termometr a uzyskasz odpowiedz dlaczego nie są surowe ;)

 

No to wg was są surowe czy nie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dziale sprzęt jest  jest temat "termometr" jest tego trochę i temat jest obszernie opisany ,  w skrócie , rzetelność pomiaru zależy od :

- miejsca w którym mierzymy powinno być reprezentatywne (w środku przestrzeni wędzonek)

- jakości termometru (ma dobrze wskazywać temperaturę bez przekłamań)

Koledzy patrząc na wędzarnie, wyrób , czasy skłaniają się ku tezie ze pomiar przez Ciebie temperatury nie oddaje rzeczywistości 

A wędzarnia klimatyczna

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A z czego składa się wódka?  :)

 

 

 

Z Akcyzy  VAT  CIT i wódki :D

I dlatego najpierw musisz wypić akcyzę , VAT podatek CIT aby dostać się do wódki i i od togo  boli głowa  a nie wódka :D

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@karuzo

Poza trocinami z gruszki, na czym jeszcze wędzisz?

Szkoda że tak daleko mieszkasz, bo chętnie skosztowałbym Twoich wyrobów.

Teoretycznie też mógłbym taki wyrób zrobić, ale lenistwo mnie nie puszcza...... :D

No i sama wędzarnia.....tylko pozazdrościć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro, wyrób który opisałes jako pół surowy i lekko pod pieczony był wędzony gruszka i olcha. A wędze na różnych trocinach, mam maszynę do robienia trocin tzw rębak, jak w moim lesie lub sądzie znajdzie się jakiś wywrot, czy to olcha czy wiśnia to zaraz idzie na przemial. Teraz po zimie będę miał trochę czasu i trochę drzewa z różnych liściastych i z zrobię sobie materiał do wędzenia, każdy rodzaj drzewa osobno tak żeby mieć możliwości wyboru koloru mięsa podczas wędzenia

[Dodano: 20 lut 2017 - 10:49]

Zdjęcie wyrobu na pierwszej stronie to efekt wędzenia trocin z buku i delikatnej domieszce jabłka. Te ostatnie tej szynki to głównie gruszka i zapewne dlatego ma tak ciemna barwę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napisałem co widzę na zdjęciu....ale mogę się mylić, bo zdjęcia przekłamują.

Mi osobiście wyrób bardzo się podoba.

 

Czy przygotowując zrębki pozbywasz się kory?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z kawałków grubych jeżeli jest możliwość to tak, max grubość walka jakie mogę włożyć do rębaka to około 20cm i jeżeli jest prosty to może mieć długość kilku metrów, a gałęzie wiadomo no z nich korę usunąć to byłby nie lada wyczyn, mniejsze drzewka owocowe wrzucam zwyczajnie z całości :-) a po mieleniu np takiego drzewka wiśni to aż pachnie na całym podwórku ':-)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kora nie jest pożądana przy wędzeniu i podejrzewałem że wędzisz z korą.

Ale skoro piszesz, że smak wędlin jest dobry, to nie zamierzam tego podważać.

Skłoniłbym się jednak to próby wędzenia na drewnie okorowanym i porównał smaki.

No i oczywiście wysuszenie zrębków też ma bardzo duże znaczenie.

Świeżymi nie odważyłbym się wędzić.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smak jest jak najbardziej w porządku, co do trocin są oczywiście suche, przygotowuje je dużo wcześniej przed wędzeniem, zazwyczaj susze je do dwóch tygodni cienko rozsypując na podłożu i co dziennie przewracając tak ażeby po składowanit nie skisły mi w worku
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.