miro Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 18 Lutego 2017 miro kolega karuzo zamieścił zdjęcia na samym początku wątku tam zerknij Tak, ale zdjęcie przekroju jest pod kątem i niewiele widać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 18 Lutego 2017 Możesz podać czasy dokładnie ? Ile w temp 55 a ile podpiekać łącznie z twojego doświadczenia ile trwa cały proces? Kiełbasy ani wędzonek nie robi się na czas. Wędzisz do uzyskania wymaganego koloru, parzysz i podpiekasz do uzyskania wewnątrz temperatur jakie podałem.Wystarczy, że zmieni się pogoda i już ustalone parametry czasowe (gdyby one były wyznacznikiem gotowości wyrobu) biorą w łeb. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unio Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 18 Lutego 2017 Możesz podać czasy dokładnie ? Ile w temp 55 a ile podpiekać łącznie z twojego doświadczenia ile trwa cały proces?Kiełbasy ani wędzonek nie robi się na czas. Wędzisz do uzyskania wymaganego koloru, parzysz i podpiekasz do uzyskania wewnątrz temperatur jakie podałem.Wystarczy, że zmieni się pogoda i już ustalone parametry czasowe (gdyby one były wyznacznikiem gotowości wyrobu) biorą w łeb.OK tak też robię ale czasami warto utwierdzić się w swoim przekonaniu dzięki Cytuj nie ma to jak szyneczki z ogrodowej beczki :-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 18 Lutego 2017 I trzeba pamietac ze wedzonki po parzeniu staja sie troszke ciemniejsze Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 18 Lutego 2017 Wędzisz do uzyskania wymaganego koloru, parzysz i podpiekasz do uzyskania wewnątrz temperatur jakie podałem. Mała poprawka, gdyż mój wpis może zostać niewłaściwie odebrany. Powinno być:"...Wędzisz do uzyskania wymaganego koloru, parzysz lub podpiekasz do uzyskania wewnątrz temperatur jakie podałem..."Dzięki Arku za wyłapanie. Tak to jest, jak co innego robisz i wchodząc na chwilę, chcesz coś człeku napisać. Teraz w każdym razie, już wszystko jasne. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 18 Lutego 2017 Dokładnie wędzarnia ma 50lat zbudowana podczas budowy domu mieszcząca się w piwnicy, sam komin ma około 7m . Zdjęcia przekroju wyrobów oraz samej wędzarni wrzucę jutro bo dzisiaj jestem w pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Lutego 2017 Jedna szynkę mam w pracy wedzona w taki sam sposób trociny z gruszki [Dodano: 18 lut 2017 - 23:21] Jutro wrzucę zdjęcia wędzarni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Lutego 2017 Mam wrażenie , że szynka w środku nieco niedopeklowana jest Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Lutego 2017 Być może takie zdjęcie śmiało zapewniam że jest dopeklowana :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Lutego 2017 Wpół surowa i lekko na zewnątrz podpieczona.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 19 Lutego 2017 Zdjęcia wędzarni [Dodano: 19 lut 2017 - 19:31]jedyne co to drzwiczki zostaly wymienine na nowe, co do szynki to wg mnie surowa nie jest, wedzila sie 3 dni w zimnym dymie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 19 Lutego 2017 To klasyczna wedzarnia bezpośrednia ... temperatury o jakich pisałeś wcześniej praktycznie nie do osiągnięcia bo to mała komora ... zmień termometr a uzyskasz odpowiedz dlaczego nie są surowe Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 19 Lutego 2017 Roger nie rozumiem twojego posta? O jakich temp ja wspominałem? I dlaczego mam zmienić termometr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 19 Lutego 2017 Karuzo, pisałeś o wędzeniu zimnym dymem, dlatego roger, po obejrzeniu zdjęć wędzarni poddał to pod wątpliwość, i ma rację, zimny dym w tej wędzarni to będzie wtedy jak zapalisz tam papierosa, za mała powierzchnia, a po szerokości popiołu widać że żaru to tam było sporo, także bez urazy ale jakoś ciężko uwierzyć w Twoje słowa Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Lutego 2017 MariuszB temperatura oscyluje w granicach 20do 30stopni max, w wędzarni usypuje kopiec z trocin rozpalam czubek kopca i kopiec tli się do 16godzin w dość obfitym dymie [Dodano: 19 lut 2017 - 23:00]Wędzonki ponadto wiszą wysoko od paleniska i na tej wysokości jest zamieszczony termometr. [Dodano: 19 lut 2017 - 23:03] . zmień termometr a uzyskasz odpowiedz dlaczego nie są surowe No to wg was są surowe czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) W dziale sprzęt jest jest temat "termometr" jest tego trochę i temat jest obszernie opisany , w skrócie , rzetelność pomiaru zależy od :- miejsca w którym mierzymy powinno być reprezentatywne (w środku przestrzeni wędzonek)- jakości termometru (ma dobrze wskazywać temperaturę bez przekłamań)Koledzy patrząc na wędzarnie, wyrób , czasy skłaniają się ku tezie ze pomiar przez Ciebie temperatury nie oddaje rzeczywistości A wędzarnia klimatyczna Edytowane 20 Lutego 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SBYSZEG Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 20 Lutego 2017 A z czego składa się mięso. No tak. A z czego składa się wódka? Czyżby jakieś równanie da się z tego utworzyć? Cytuj Gdyby trzmiel znał prawa fizyki nigdy by nie latał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) A z czego składa się wódka? Z Akcyzy VAT CIT i wódki I dlatego najpierw musisz wypić akcyzę , VAT podatek CIT aby dostać się do wódki i i od togo boli głowa a nie wódka Edytowane 20 Lutego 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 20 Lutego 2017 @karuzoPoza trocinami z gruszki, na czym jeszcze wędzisz?Szkoda że tak daleko mieszkasz, bo chętnie skosztowałbym Twoich wyrobów.Teoretycznie też mógłbym taki wyrób zrobić, ale lenistwo mnie nie puszcza...... No i sama wędzarnia.....tylko pozazdrościć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 20 Lutego 2017 Miro, wyrób który opisałes jako pół surowy i lekko pod pieczony był wędzony gruszka i olcha. A wędze na różnych trocinach, mam maszynę do robienia trocin tzw rębak, jak w moim lesie lub sądzie znajdzie się jakiś wywrot, czy to olcha czy wiśnia to zaraz idzie na przemial. Teraz po zimie będę miał trochę czasu i trochę drzewa z różnych liściastych i z zrobię sobie materiał do wędzenia, każdy rodzaj drzewa osobno tak żeby mieć możliwości wyboru koloru mięsa podczas wędzenia [Dodano: 20 lut 2017 - 10:49] Zdjęcie wyrobu na pierwszej stronie to efekt wędzenia trocin z buku i delikatnej domieszce jabłka. Te ostatnie tej szynki to głównie gruszka i zapewne dlatego ma tak ciemna barwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 20 Lutego 2017 Napisałem co widzę na zdjęciu....ale mogę się mylić, bo zdjęcia przekłamują.Mi osobiście wyrób bardzo się podoba. Czy przygotowując zrębki pozbywasz się kory? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 20 Lutego 2017 Z kawałków grubych jeżeli jest możliwość to tak, max grubość walka jakie mogę włożyć do rębaka to około 20cm i jeżeli jest prosty to może mieć długość kilku metrów, a gałęzie wiadomo no z nich korę usunąć to byłby nie lada wyczyn, mniejsze drzewka owocowe wrzucam zwyczajnie z całości :-) a po mieleniu np takiego drzewka wiśni to aż pachnie na całym podwórku ':-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) Kora nie jest pożądana przy wędzeniu i podejrzewałem że wędzisz z korą.Ale skoro piszesz, że smak wędlin jest dobry, to nie zamierzam tego podważać.Skłoniłbym się jednak to próby wędzenia na drewnie okorowanym i porównał smaki.No i oczywiście wysuszenie zrębków też ma bardzo duże znaczenie.Świeżymi nie odważyłbym się wędzić. Edytowane 20 Lutego 2017 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 20 Lutego 2017 Kora nie jest pożądana przy wędzeniu i podejrzewałem że wędzisz z korą. brzozy tak, ale owocowe jak wiśnia niby dlaczego nie jest pożądana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 20 Lutego 2017 Smak jest jak najbardziej w porządku, co do trocin są oczywiście suche, przygotowuje je dużo wcześniej przed wędzeniem, zazwyczaj susze je do dwóch tygodni cienko rozsypując na podłożu i co dziennie przewracając tak ażeby po składowanit nie skisły mi w worku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.