Maxell Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) Dla przypomnienia, krótka informacja na temat wyglądu oraz zastosowania jelit naturalnych.Dla ujednolicenia wyglądu, wykorzystałem materiały firmy CDS Hackner GmbH. I. JELITA WIEPRZOWE: 1. Jelita wieprzowe cienkie. kalibrowanie jelit cienkich i sposób wiązania jelit solonych w pęczkiInformacja:Po dokładnym wyczyszczeniu, jelita zostają skalibrowane w naszych zakładach produkcyjnych i zgodnie z Państwa życzeniem skonfekcjonowane.Jelita wieprzowe są dostępne w kalibrach od 26/28 do 48/+.Jednostką jelit wieprzowych cienkich uznawaną przez cały świat jest, tzw. "Hank" (pęczek):1 Hank = 100 Yardów = 91,4 MetrówPodczas kalibracji nie jest jednak możliwe zachowanie dokładnie tych 91,4 metrów, gdyż może ucierpieć na tym kalibracja lub długość odcinków. Obowiązuje tutaj zasada, że ilość metrów może się wahać od 88 do 92. Jednak średnia ilość metrów w pęczku, liczona z 10 pęczków wynosi 91,4 m.Jelita wieprzowe cienkie są stosowane do produkcji następujących asortymentów kiełbas:Kiełbasa biała, kiełbasa parzona, wędliny trwałe i półtrwałe, wędliny podrobowe Jelita wieprzowe cienkie solone Jelita wieprzowe cienki na tubach technologicznych 2. Okrężnice wieprzowe i kątnice wieprzowe Okrężnica i kątnica wieprzowa Informacja:Okrężnice wieprzowe (jelita wieprzowe grube) stosowane sa w produkcji następujących asortymentów wędlin:Pasztetowa, kaszanka, wędliny podrobowe- Dostępne kalibry: 40/50 do 70/+- Jednostka: wiązane w pęczki po 9 metrówKątnice wieprzowe stosowane sa w produkcji następujących asortymentów wędlin:Salceson, wędliny podrobowe Okrężnice wieprzowe cięte na 28 cm i wiązane 3. Krzyżówki wieprzowe Krzyżówki wieprzowe Informacja:Krzyżówki wieprzowe stosowane są w produkcji następujących asortymentów wędlin:Wędliny podrobowe, wędliny dojrzewające. Krzyżówki wieprzowe wiązane Krzyżówki wieprzowe są wiązane na 60 cm lub 40 cm i dostępne w następujących kalibrach:- Zielony, 60 cm: ilość wsadu do 1,3 kg- Zielono/biały, 60 cm: ilość wsadu od 1,3 do 1,8 kg- Niebieski, 60 cm: ilość wsadu od 1,8 kg- Krzyżówka właściwa, wiązana na 40 cm: ilość wsadu ok. 1 kg 4. Pęcherze wieprzowe Pęcherze wieprzowe Informacja:Do dzisiaj są one ręcznie czyszczone, odtłuszczane i konserwowane solą spożywczą.Pęcherze wieprzowe stosowane są w produkcji następujących asortymentów wędlin:Pasztetowa, kaszanka, wędliny podrobowe. 5. Żołądki wieprzowe Żołądki wieprzowe Informacja:Nasze żołądki wieprzowe do dzisiaj są ręcznie czyszczone, odtłuszczane, sortowane wg wielkości i w przypadku zapotrzebowania wiązane.Żołądki wieprzowe stosowane są w produkcji następujących asortymentów wędlin:Salceson, wędliny podrobowe. Rozmiary żołądków wieprzowych Żołądki wieprzowe są sortowane wg następujących wielkości i już gotowe do nadziewania:- Małe- Średnie- DużeŻołądek wieprzowy jest uważany za najtańszą osłonkę naturalną, gdyż relatywnie posiada największą masę własną w porównaniu z masą wsadu. Wiązanie żołądków wieprzowych 6. Błona surowicza Błona surowicza Informacja:Błona surowicza wieprzowa jest przez nas pozyskiwana podczas obróbki jelit wieprzowych cienkich, z zakładów zatwierdzonych przez UE. Charakterystyczny jest tutaj przede wszystkim, zauważalny "szew tłuszczowy", który służy jako dodatkowy nośnik smaku.Błona surowicza wieprzowe stosowana jest w produkcji specjalnych rodzajów wędlin, np. kiełbasy pieczonej II. JELITA BARANIE (WATLONGI) 1. Jelita baranie cienkie (watlongi) Kalibrowanie jelit baranich Informacja:Nasze jelita baranie są dostępne w kalibrach od 14/16 do 30/+.Jednostką jelit baranich uznawaną przez cały świat jest, tzw. "Hank" (pęczek):1 Hank = 100 Yardów = 91,4 MetrówPodczas kalibracji nie jest jednak możliwe zachowanie dokładnie tych 91,4 metrów, gdyż może ucierpieć na tym kalibracja lub długość odcinków. Obowiązuje tutaj zasada, że ilość metrów może się wahać od 88 do 92. Jednak średnia ilość metrów w pęczku, liczona z 10 pęczków wynosi 91,4 m.Jelita baranie są stosowane do produkcji następujących asortymentów kiełbas:Kabanosy, frankfurterki, parówki, kiełbaski śląskie, kiełbaski delikatesowe, kiełbasa biała, kaszanka, krupniok itp. Jelita baranie solone Maksymalna trwałość dzięki możliwie najlepszej konserwacji, optymalne warunki przechowywania w połączeniu z najwyższą świeżością.Minimalny okres trwałości: 6 miesięcy przy składowaniu w temp. < 10 °CDostępne w następujących opakowaniach - CDS Fresh Packs:- Minipack (mini worek) po 1 Hank- Standardpack (mały worek) po 10 Hanks- Grosspack (duży worek) po max. 80 HanksSposób użycia:- Otworzyć worek wzdłuż linii przerywanej i gruntownie wypłukać kryształki soli w zimnej wodzie- Moczyć w zimnej, świeżej wodzie przez noc- Około 30 minut przed nadziewaniem, zmiękczyć jelita w ciepłej wodzie (max. 35 °C)- Aby uniknąć splątania jelit, przeczesać pojedyncze odcinki palcami. III. JELITA WOŁOWE 1. Jelita wołowe wiankowe Jelita wołowe wiankowe Informacja:Jelita wołowe wiankowe są produkowane w naszych zakładach partnerskich na terenie Argentyny i Brazylii, z zachowaniem standardów firmy CDS. Są jeszcze ręcznie czyszczone, odtłuszczane i kalibrowane.Dostępne w kalibrach 32/35 do 50/+.Jelita wołowe wiankowe stosuje się powszechnie przy produkcji następujących rodzajów kiełbas:Kiełbasa wieprzowa, kiełbasa wołowa, metka, kaszanka, pasztetowa. Jelita wołowe wiankowe solone w siatce Aby zapewnić optymalną wytrzymałość i trwałość jelit wołowych wiankowych, są one solone i pakowane w siatki. Jelita wołowe wiankowe są dostępne w różnej wielkości pęczkach, ze względu na kaliber oraz klasę jelit:- 18 metrów w siatce- 30 metrów w siatce- 50 metrów w siatce Jelita wołowe wiankowe sklipsowane Jelita wołowe wiankowe są również dostępne w wersji gotowych, sklipsowanych odcinków – maksymalna oszczędność czasu na produkcji!Klipsowanie jest wykonywane przez naszych doświadczonych i wyspecjalizowanych pracowników w systemie ręcznym.Pojedyncze sztuki są sklipsowane na długość ok. 45 cm i pakowane w pęczki po 25 sztuk. 2. Jelita wołowe środkowe Jelita wołowe środkowe Informacja:Jelita wołowe środkowe są produkowane w naszych zakładach partnerskich na terenie Argentyny i Brazylii, z zachowaniem standardów firmy CDS. Są jeszcze ręcznie czyszczone, odtłuszczane i kalibrowane. Dodatkowo mogą być wiązane.Dostępne w kalibrach 45/50 do 70/+.Jelita wołowe środkowe stosuje się powszechnie przy produkcji następujących rodzajów kiełbas:Wędliny podrobowe, wędliny trwałe, np. kiełbasa lisiecka. Jelita wołowe środkowe pakowane w siatki Aby zapewnić optymalną wytrzymałość i trwałość jelit wołowych środkowych, są one solone i pakowane w siatki po 9 metrów. Jelita wołowe środkowe wiązane, gotowe do produkcji Jelita wołowe środkowe są również dostępne w wersji gotowych, związanych odcinków – maksymalna oszczędność czasu na produkcji!Wiązanie jest wykonywane przez naszych doświadczonych i wyspecjalizowanych pracowników w systemie ręcznym.Pojedyncze sztuki są wiązane na długość ok. 40 cm i pakowane w pęczki po 100 sztuk. 3. Kątnice wołowe Kątnice wołowe Informacja:Kątnice wołowe są produkowane w naszych zakładach partnerskich na terenie Argentyny i Brazylii, z zachowaniem standardów firmy CDS. Są jeszcze ręcznie czyszczone, odtłuszczane i kalibrowane. Dodatkowo mogą być wiązane.Dostępne w kalibrach 90/100 do 130/+.Kątnice wołowe stosuje się powszechnie przy produkcji następujących rodzajów kiełbas:Wędliny podrobowe, wędliny dojrzewające, szynki na bazie wołowiny. Kątnice wołowe solone w pęczku Aby zapewnić optymalną wytrzymałość i trwałość kątnic wołowych, są one solone i wiązane w pęczki po 10 sztuk. Edytowane 18 Lutego 2017 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Lutego 2017 Super temat!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Lutego 2017 Jako, że jest to w tej chwili jedynie temat poglądowy, bardzo proszę wszystkich, którzy maja zdjęcia osłonek naturalnych i sztucznych o wspólne stworzenie dobrego poradnika dla początkujących.Mira i Zdrowo Domowo zaś, proszę o przygotowanie materiałów informacyjnych dotyczących wszystkich rodzajów jelit. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) w Hollandii wieprzowe 26/28 sa na paskach plastikowych, które sie trzyma w wodzie z silnym roztworem soli w Belgii bez paskow w solance, kolega ma firme co robia/czyszcza jelita i zolondki na export do Afrikanskich krajow i one sa w chemii trzymane zeby sie nie psuly od wysokiej temperatury Edytowane 19 Lutego 2017 przez EAnna lit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Lutego 2017 Co do jelit to mam jedną ważną uwagę.Wszystkie jelita , są odwrócone na właściwą stronę i nie należy ich odwracać przed napełnianiem.Wyjątkiem są pęcherze wieprzowe, które po wymoczeniu i przed napełnieniem należy odwrócić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Lutego 2017 Co do jelit to mam jedną ważną uwagę.Wszystkie jelita , są odwrócone na właściwą stronę i nie należy ich odwracać przed napełnianiem.Wyjątkiem są pęcherze wieprzowe, które po wymoczeniu i przed napełnieniem należy odwrócić. Arkadiusz są odwracane ale czy wszystkie . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) Jeszcze jedna ważna informacja.Kaliber polski czy niemiecki nie oznacza średnicy.Chińczycy natomiast podają kaliber który odpowiada średnicy. Edytowane 18 Lutego 2017 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) Arkadiusz są odwracane ale czy wszystkie . Z tego co wiem to suszone nie są. Taką informację kiedyś otrzymałem od osoby zajmującej się sprzedażą jelit.Dodam jeszcze, że to samo dotyczy przełyków wołowych , ale tych osłonek już się nie pozyskuje. Edytowane 18 Lutego 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) Arkadiusz z tego co wiem z praktyki w czasie pracy jelita cienkie przeszły przez maszyny i ich nikt nie odwracał. w pracy ręcznej mogło być inaczej . Ale my zawsze z kolegą nie praktywaliśmy tego. Edytowane 18 Lutego 2017 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) Arkadiusz z tego co wiem z praktyki w czasie pracy jelita cienkie przeszły przez maszyny i ich nikt nie odwracał. Dziadku , ale ja mówię o pęcherzach a nie jelitach cienkich. Jelit cienkich się nie odwraca. Edytowane 18 Lutego 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Lutego 2017 Miro wiem, że jako dystrybutor masz dużo ciekawych materiałów na temat jelit i nie tylko. Czy nie czas już podzielić się tą wiedzą z innymi? Można by stworzyć naprawdę dobry temat dla początkujących (i nie tylko). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Lutego 2017 Ale napisałeś że wszystkie jelita są odwrócone ... nie wszystkie są ... odnośnie pęcherzy dobrze napisałeś zawsze strona wewnętrzna powinna być zewnętrzną po nadzianiu Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) Ale napisałeś że wszystkie jelita są odwrócone Przeczytaj to co napisałem jeszcze raz . Wszystkie jelita , są odwrócone na właściwą stronę i nie należy ich odwracać przed napełnianiem.Wyjątkiem są pęcherze wieprzowe, które po wymoczeniu i przed napełnieniem należy odwrócić. Edytowane 18 Lutego 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) No czytałem i napisałem co myślę i spotykam PsJelita produkowane przemysłowo piwinny być na prawidłowej stronie ... z dostępnymi na bazarkach etc różnie bywa Tapniete z GT-I9500 Edytowane 18 Lutego 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Lutego 2017 Ja mialam pecherze wieprzowe suszone i nie byly odwrocone , bo pamietam ze mialam dylemat jak powinny byc Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Lutego 2017 Jelita cienkie są w zasadzie nie odwracane ale pozostałe tak. Problem nie skracajmy swoich wypowiedzi do skróconych .... Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) No czytałem i napisałem co myślę i spotykam To może ja sprecyzuję.Uwaga dotyczyła pęcherzy , które należy odwrócić przed napełnieniem a nie jelit cienkich.Po drugie wszystkie jelita cienkie produkowane przemysłowo są na właściwej stronie i tych nie należy odwracać .Teraz może będzie jaśniej. Edytowane 18 Lutego 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Lutego 2017 To już też dopisałem i teraz jest ok ... podpisuję się "rencyma i nogyma" Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Lutego 2017 To już też dopisałem i teraz jest ok ... podpisuję się "rencyma i nogyma" No to mam nadzieję, że uzgodniliśmy stanowisko.Kamień z serca. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Lutego 2017 Arek z Tobą zgubić to jak z innym znaleźć ... Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 19 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Lutego 2017 Bardzo ciekawy materiał,Miro jak możesz to rozwiń temat kalibracji bo skąd ja zwykły człek mam wiedzieć że kupuje europejskie czy chińskie jelita?Po czym to poznać jak są w pęczku i zasolone?Kolor sznurka czy wywieszki to rzecz wiadoma ale pochodzenie to już jest zagwozdka jak dla mnie i wielu innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Marca 2018 (edytowane) Kaliber polski czy niemiecki nie oznacza średnicy.Wszystkie niemieckie źródła (w tym wikipedia, fora, sklepy i inne strony jakie znalazłem) podają:kaliber = średnica Edytowane 26 Marca 2018 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Marca 2018 To źle podają, chyba że jest podany kaliber chiński.Kaliber 26/28 => średnica/kaliber chiński 34/36 Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.