Skocz do zawartości

Wędzenie różnych rodzajów wędlin


boggi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!!

Jakoś do tej pory robiłem tylko wyroby w szynkowarze i pieczone w piekarniku , postanowiłem coś uwędzić . Jako , że we czwartek jest dzień wolny , to pewnie wtedy coś tam zrobię , planuje Kabanosy i Kiełbasę Krakowską . Tylko teraz nie wiem jak wędzić , bo to są przecież dwa różne rodzaje a raczej grubości bo Kabanosy w osłonce kolagenowej 17 mm a Krakowska w białkowej 65 lub 80 mm .

Jeśli chodzi o mięsa do produkcji , to planuję kupić łopatkę b/k i podzielić ją na klasy .

Do kabanosów potrzebuję wieprzowinę kl I 40 % i II 60 % .

Natomiast do Krakowskiej potrzebuję wieprzowina kl. I ok 90% i kl. III ok 10 %

Jeszcze ewentualnie jako wieprzowinę kl. III chyba kupie trochę golonki .

Proszę o wyrażenie opinii , czy idę w dobrym kierunku i ewentualne poprawki :)

Pozdrawiam :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Jakoś do tej pory robiłem tylko wyroby w szynkowarze i pieczone w piekarniku , postanowiłem coś uwędzić . Jako , że we czwartek jest dzień wolny , to pewnie wtedy coś tam zrobię , planuje Kabanosy i Kiełbasę Krakowską . Tylko teraz nie wiem jak wędzić , bo to są przecież dwa różne rodzaje a raczej grubości

Kabanosy wyciągniesz wcześniej a krakowską dowędzisz. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pewnie też Krakowską trzeba będzie wcześniej włożyć . Mięsa myślę powinny być ok

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Włóż razem a kabanosy wyciągniesz szybciej

Witam

Rób tak jak napisał Tim

Musisz pamiętać, że wyroby najpierw mają się osuszyć, co byłoby trudne gdybyś miał po jakimś czasie dołożyć kabanosy.

Wkładasz wszystko, osuszasz, wędzisz, a mniejsze wyciągasz wczesniej.

 

Pozdawiam i smacznego

Dogoń swoje marzenia.

Berni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z racji tego , że jeszcze nigdy nie wędziłem , ale pilnie czytam , pomyślałem sobie , że zanim Krakowska się obsuszy , to kabanosy będą uwędzone . Nawet nie uwędzone , bo bez dymu , tylko obrobione termicznie :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kabanosy wyciągniesz szybciej

Kabanosy trzeba chyba podpiec na koniec w temperaturze około 90 stopni.

Przynajmniej ja tak robię i najlepsze są takie gorące prosto z wędzarni :thumbsup:

Ja zrobiłbym to w ten sposób ( robiłem tak już szynki i kabanosy) :

do wędzarni krakowska i kabanosy i osuszanie razem w temperaturze ok 40 stopni.

Potem wędzenie w zależności jak lubisz mocno uwędzone 3 - 4 godziny w temperaturze

około 60 stopni , następnie wyjmujesz krakowską i podpiekasz kabanosy :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurcze nie wiem , bo jestem teraz w robocie i nie mam jak sprawdzić , ale wydaje mi się ,że Krakowską też podpiekamy . Szczególnie , że ja nie mam bardzo możliwości wędzić ponownie po parzeniu a to jest chyba konieczne . Teściowi nie zostawię , bo on niestety zawsze "goni" wędzarnie jak piec do centralnego i piecze wszystko :(

 

Właśnie wróciłem z zakupów i nabyłem 5 kg Łopatki b/k , zaraz biorę się za podział na klasy :)

Teraz tylko trzymam kciuki za kuriera , bo zamówiłem u kolegi miro osłonki i jutro maja dojść do mnie .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja bym wcale kabanosów wcześniej nie wyciągał.

Szkoda dymu i aromatu, skoro wędzarnia i tak dalej pracuje.

A strata wody podczas dłuższego wędzenia w przypadku kabanosów jest tylko moim zdaniem na plus.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj podzieliłem mięso na klasy i wyszło mi

- na kabanosy 1,4 kg

- na Krakowską 3,6 kg

 

Kierowałem się 16-stką

Mam jeszcze pytanie odnośnie klasy III , czy ścięgna - chodzi mi o te białe błonki ścięgniste zdjęte z mięsa nadają się do zmielenia na sitku 3 mm i później do kutrowania , czy po prostu jako odpad :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ściegna zużyj do kaszanki albo daj psu a do krakowskiej dodaj mięso ścięgniste .Ścięgna to IV wp

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak też myślałem , wziąłem mięso z golonki a ścięgna osobno mam w pojemniczku :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak się będziesz trzymał przepisu to wyjdzie super kiełbaska.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No myślę , możecie odnosić wrażenie , że przeżywam jak " stonka wykopki " lub " krowa pierwsze dojenie " ale wiecie człowiek się denerwuje , no bo tyle mięsa to jest trochę . Jestem dobrej myśli , boję się tylko trochę wędzenia . Jestem dobrej myśli :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czego tu się bać.Raz kozie śmierć.Nabić i to dość mocno ,osadzić,dobrze osuszyć w wędzarni i wędzić.Potem podpiec albo sparzyć.Prawda,że proste.Nie zapomnij o namoczeniu osłonek na 15min w 10% -wym roztworze wody z solą.Trzymam kciuki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie tak podeszłam do tematu jak mówi arkadiusz,Raz kozie śmierć, gdy robiłam pierwsze wędzonki. Warto było. Wszystko było super. Powodzenia :!: Koniecznie pokaż co zrobiłeś bo że będzie :thumbsup: , jestem przekonana , 16-tka nie kłamie.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16-tka nie kłamie.

Jestem tego świadomy , tylko tak jak wspomniałem nie wiem , czy uda mi się utrzymać wędzarnię w ryzach :)

Fotki wkleję na pewno , bez względu na efekt :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tymi fotkami to ja bym nie był taki odważny.Wiesz co Cię czeka jak to spartolisz.Żartowałem.Dawaj te foty a potem będziesz się martwił.Powodzenia:grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze pytanie odnośnie klasy III , czy ścięgna - chodzi mi o te białe błonki ścięgniste zdjęte z mięsa nadają się do zmielenia na sitku 3 mm i później do kutrowania , czy po prostu jako odpad

Niektóre porady są nie przemyślane i wprowadzają w błąd nowych użytkowników szkoda że nie ma odważnych by je prostować , wiem że lepiej chwalić - większy poklask.

chodzi mi o te białe błonki ścięgniste zdjęte z mięsa nadają się do zmielenia na sitku 3 mm i później do kutrowania

W tym przypadku prawdopodobnie chodzi o błony omięsne rożdzielające poszczególne mięśnie i nie są to ścięgna. W wieprzowinie bardzo mało jest ścięgien , zazwyczaj mamy doczynienie z przyczepami ścięgnistymi przy kościach ale są to bardzo krótkie odcinki które odrzucami gdy mamy pewność że nie da rady nam zmielić maszynkę. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym przypadku prawdopodobnie chodzi o błony omięsne rożdzielające poszczególne mięśnie i nie są to ścięgna.

Dokładnie o to mi chodziło . Ale chyba tez wyrzucę :)

Dzięki za rzeczowe wyjaśnienie :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czyli co ? Te błony ( twardawe ) też przerobić ?

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może pokaż fotkę tych błon bo widzę ,że mówimy o czym innym.Ja o ścięgnach ,których nie daję a Dziadek o błonach. :mellow:

 

[ Dodano: Sro 10 Lis, 2010 19:09 ]

czy ścięgna

Myślę ,że to wyjaśni wszystko.Nikt nikogo nie wprowadza w błąd no chyba ,że autor pomylił błony ze ścięgnami.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak tak , to zapewne ja pomyliłem pojęcia :blush:

Wrzucam zdjęcia tych .... ?

http://i55.tinypic.com/2dqlh0g.jpg

http://i56.tinypic.com/14c6vcp.jpg

Fotograf ze mnie nie najlepszy .

No teraz jest już jak na dłoni :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.