boggi Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Listopada 2010 Witam !!!Jakoś do tej pory robiłem tylko wyroby w szynkowarze i pieczone w piekarniku , postanowiłem coś uwędzić . Jako , że we czwartek jest dzień wolny , to pewnie wtedy coś tam zrobię , planuje Kabanosy i Kiełbasę Krakowską . Tylko teraz nie wiem jak wędzić , bo to są przecież dwa różne rodzaje a raczej grubości bo Kabanosy w osłonce kolagenowej 17 mm a Krakowska w białkowej 65 lub 80 mm . Jeśli chodzi o mięsa do produkcji , to planuję kupić łopatkę b/k i podzielić ją na klasy . Do kabanosów potrzebuję wieprzowinę kl I 40 % i II 60 % . Natomiast do Krakowskiej potrzebuję wieprzowina kl. I ok 90% i kl. III ok 10 %Jeszcze ewentualnie jako wieprzowinę kl. III chyba kupie trochę golonki .Proszę o wyrażenie opinii , czy idę w dobrym kierunku i ewentualne poprawki Pozdrawiam Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Listopada 2010 Jakoś do tej pory robiłem tylko wyroby w szynkowarze i pieczone w piekarniku , postanowiłem coś uwędzić . Jako , że we czwartek jest dzień wolny , to pewnie wtedy coś tam zrobię , planuje Kabanosy i Kiełbasę Krakowską . Tylko teraz nie wiem jak wędzić , bo to są przecież dwa różne rodzaje a raczej grubości Kabanosy wyciągniesz wcześniej a krakowską dowędzisz. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Listopada 2010 Pewnie też Krakowską trzeba będzie wcześniej włożyć . Mięsa myślę powinny być ok Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Listopada 2010 Włóż razem a kabanosy wyciągniesz szybciej Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Listopada 2010 Włóż razem a kabanosy wyciągniesz szybciej Witam Rób tak jak napisał Tim Musisz pamiętać, że wyroby najpierw mają się osuszyć, co byłoby trudne gdybyś miał po jakimś czasie dołożyć kabanosy. Wkładasz wszystko, osuszasz, wędzisz, a mniejsze wyciągasz wczesniej. Pozdawiam i smacznego Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Listopada 2010 Z racji tego , że jeszcze nigdy nie wędziłem , ale pilnie czytam , pomyślałem sobie , że zanim Krakowska się obsuszy , to kabanosy będą uwędzone . Nawet nie uwędzone , bo bez dymu , tylko obrobione termicznie Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Listopada 2010 kabanosy wyciągniesz szybciejKabanosy trzeba chyba podpiec na koniec w temperaturze około 90 stopni. Przynajmniej ja tak robię i najlepsze są takie gorące prosto z wędzarni :thumbsup: Ja zrobiłbym to w ten sposób ( robiłem tak już szynki i kabanosy) : do wędzarni krakowska i kabanosy i osuszanie razem w temperaturze ok 40 stopni. Potem wędzenie w zależności jak lubisz mocno uwędzone 3 - 4 godziny w temperaturze około 60 stopni , następnie wyjmujesz krakowską i podpiekasz kabanosy :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Listopada 2010 boggi, kabanosy koniecznie należy podpiec ja tak zawsze robię. Po wędzeniu podstawowym 3-4 godz podpiekam aż kabanosy mają w środku około 78-79 st.c Cytuj duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Listopada 2010 Kurcze nie wiem , bo jestem teraz w robocie i nie mam jak sprawdzić , ale wydaje mi się ,że Krakowską też podpiekamy . Szczególnie , że ja nie mam bardzo możliwości wędzić ponownie po parzeniu a to jest chyba konieczne . Teściowi nie zostawię , bo on niestety zawsze "goni" wędzarnie jak piec do centralnego i piecze wszystko Właśnie wróciłem z zakupów i nabyłem 5 kg Łopatki b/k , zaraz biorę się za podział na klasy Teraz tylko trzymam kciuki za kuriera , bo zamówiłem u kolegi miro osłonki i jutro maja dojść do mnie . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Listopada 2010 A ja bym wcale kabanosów wcześniej nie wyciągał.Szkoda dymu i aromatu, skoro wędzarnia i tak dalej pracuje.A strata wody podczas dłuższego wędzenia w przypadku kabanosów jest tylko moim zdaniem na plus. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 10 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Listopada 2010 Wczoraj podzieliłem mięso na klasy i wyszło mi - na kabanosy 1,4 kg - na Krakowską 3,6 kg Kierowałem się 16-stką Mam jeszcze pytanie odnośnie klasy III , czy ścięgna - chodzi mi o te białe błonki ścięgniste zdjęte z mięsa nadają się do zmielenia na sitku 3 mm i później do kutrowania , czy po prostu jako odpad Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Listopada 2010 Ściegna zużyj do kaszanki albo daj psu a do krakowskiej dodaj mięso ścięgniste .Ścięgna to IV wp Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 10 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Listopada 2010 Tak też myślałem , wziąłem mięso z golonki a ścięgna osobno mam w pojemniczku Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Listopada 2010 Jak się będziesz trzymał przepisu to wyjdzie super kiełbaska. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 10 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Listopada 2010 No myślę , możecie odnosić wrażenie , że przeżywam jak " stonka wykopki " lub " krowa pierwsze dojenie " ale wiecie człowiek się denerwuje , no bo tyle mięsa to jest trochę . Jestem dobrej myśli , boję się tylko trochę wędzenia . Jestem dobrej myśli Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Listopada 2010 A czego tu się bać.Raz kozie śmierć.Nabić i to dość mocno ,osadzić,dobrze osuszyć w wędzarni i wędzić.Potem podpiec albo sparzyć.Prawda,że proste.Nie zapomnij o namoczeniu osłonek na 15min w 10% -wym roztworze wody z solą.Trzymam kciuki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Listopada 2010 No właśnie tak podeszłam do tematu jak mówi arkadiusz,Raz kozie śmierć, gdy robiłam pierwsze wędzonki. Warto było. Wszystko było super. Powodzenia :!: Koniecznie pokaż co zrobiłeś bo że będzie :thumbsup: , jestem przekonana , 16-tka nie kłamie. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 10 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Listopada 2010 16-tka nie kłamie. Jestem tego świadomy , tylko tak jak wspomniałem nie wiem , czy uda mi się utrzymać wędzarnię w ryzach Fotki wkleję na pewno , bez względu na efekt Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Listopada 2010 Z tymi fotkami to ja bym nie był taki odważny.Wiesz co Cię czeka jak to spartolisz.Żartowałem.Dawaj te foty a potem będziesz się martwił.Powodzenia:grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Listopada 2010 Mam jeszcze pytanie odnośnie klasy III , czy ścięgna - chodzi mi o te białe błonki ścięgniste zdjęte z mięsa nadają się do zmielenia na sitku 3 mm i później do kutrowania , czy po prostu jako odpad Niektóre porady są nie przemyślane i wprowadzają w błąd nowych użytkowników szkoda że nie ma odważnych by je prostować , wiem że lepiej chwalić - większy poklask. chodzi mi o te białe błonki ścięgniste zdjęte z mięsa nadają się do zmielenia na sitku 3 mm i później do kutrowania W tym przypadku prawdopodobnie chodzi o błony omięsne rożdzielające poszczególne mięśnie i nie są to ścięgna. W wieprzowinie bardzo mało jest ścięgien , zazwyczaj mamy doczynienie z przyczepami ścięgnistymi przy kościach ale są to bardzo krótkie odcinki które odrzucami gdy mamy pewność że nie da rady nam zmielić maszynkę. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 10 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Listopada 2010 W tym przypadku prawdopodobnie chodzi o błony omięsne rożdzielające poszczególne mięśnie i nie są to ścięgna. Dokładnie o to mi chodziło . Ale chyba tez wyrzucę Dzięki za rzeczowe wyjaśnienie Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Listopada 2010 Jak tak wszystko zaczniesz wyrzucać to mało tego mięska zostanie na Twoje produkty. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 10 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Listopada 2010 czyli co ? Te błony ( twardawe ) też przerobić ? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Listopada 2010 Może pokaż fotkę tych błon bo widzę ,że mówimy o czym innym.Ja o ścięgnach ,których nie daję a Dziadek o błonach. :mellow: [ Dodano: Sro 10 Lis, 2010 19:09 ] czy ścięgnaMyślę ,że to wyjaśni wszystko.Nikt nikogo nie wprowadza w błąd no chyba ,że autor pomylił błony ze ścięgnami. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 10 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Listopada 2010 Tak tak , to zapewne ja pomyliłem pojęcia :blush: Wrzucam zdjęcia tych .... ? http://i55.tinypic.com/2dqlh0g.jpg http://i56.tinypic.com/14c6vcp.jpg Fotograf ze mnie nie najlepszy . No teraz jest już jak na dłoni Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.