Przemo Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 22 Stycznia 2007 W sobotę pomimo fatalnej pogody uwedziłem "kurczaka" - udka i piersi sposobem "dziadka" i muszę powiedzieć, że kurczaka na dzień dzisiejszy brak. Oczywiście kiedyś próbowałem wędzić kurczaka, ale to był niewypał, ten sobotni, palce lizać. Nasępny bedzie cebulowy lub czosnkowy. :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunia Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 23 Stycznia 2007 Przemo gratuluję wytrwałości. Ja też w tą paskudną pogodę wędziłam kurczaki - ale co sie nie robi dla sprawy zadymiania :grin: Postaram się zaraz zdać relację z mojego pierwszego razu ( wędzenia kuraka) :lol: . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 23 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 23 Stycznia 2007 gratuluję wam obojgu Bunia i Przemodeterminacja jest najważniejsza :!: , jak jeszcze smak super :grin: to pełnia spełnienia dla duszy i podniebienia :grin: :grin: :grin: Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 23 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 23 Stycznia 2007 Niestety moja lodówka nie ma takiej komory. wewnątrz panuje ok 4-6 st i to wsiomamy ten sam problem :rolleyes: nasza stara lodówka w garażu też pozostawia wiele do życzenia ale :idea: chcemy ją wyposażyć w nowoczesny sterownik temperatury( w domu nie ma szans na rozrabianie w lodówce) Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 24 Stycznia 2007 Ja zaraz po uwędzeniu i wystudzeniu zamrażam , a później powoli rozmrażam na dole lodówki i albo parzę albo nie w zależności od przeznaczenia :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gaba Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 9 Listopada 2009 A ja mam pytanie do papcia. Też chciałabym taki garnek, tylko gdzie go kupić? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 9 Listopada 2009 Popatrz na Allegro np. Garnek elektryczny Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 9 Listopada 2009 Szukasz czegoś podobnego na allegro – garnek elektryczny – pojemność 27 lub 29 litrów Są w różnych wersjach: Z kranikiem lub bez Z termostatem lub termostatem i „tajmerem” Tak jak na obrazku lub z dodatkową nakładka / sokownikiem. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gaba Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 9 Listopada 2009 Dzięki za podpowiedź :grin: , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 9 Listopada 2009 Ja Ci Gaba odpisałem ale nie na temat. Toshiba mnie wyręczył. Dzięki. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
regina1 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Robię wędzone udka z kurczaka posługując się przepisem Dziadka. Zawsze wychodzą pyszne. Chciałabym uwędzić udziec z indyka. Proszę o poradę w zakresie peklowania i wędzenia udźca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Kiedyś wędziłam udźce z indyka , peklowałam tak jak szynkę, najpierw jednak wyciągałam kość , wędzenie razem z szynkami i boczkami ,a po wędzeniu parzenie. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 12 Marca 2010 Witam wszystkichgarnek fajny i owszem, kupiłem taki sam, tylko termostat oszukuje o 11 stopni, ale to nie jest problem, kranik tragiczny, uzyskuje 100 % szczelnosci po przekroczeniu temp 60 st. jak sie ta podkladka nagrzeje, a moze blacha, gwint i nakretka plastik i to bardzo luzne, kupilem w sklepie wod-kan metalowy fajny kranik, wszystko metal, teraz jest OK. Temp. wlacz-wylacz (histereza) okolo 5-6 stopni, uzywam raczj do pasteryzacji. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gotowanie24h Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 27 Marca 2010 Mam pytanko,czy przy moczeniu w solance bez używania peklosoli ,czas parzenia ma się wydłużyć?? Cytuj http://www.tureuro.nazwa.pl/kugo/ogloszenia458.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 27 Marca 2010 Mam pytanko,czy przy moczeniu w solance bez używania pękło-soli ,czas parzenia ma się wydłużyć??nie Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Dziś umieściłem w solance udka z kurczaka. Może dodać peklosoli? Oczywiście nigdy nie parzę wędzonych udek ani kurczaków, ani przed, ani po wędzeniu, podpieczenie na koniec robi swoje. Zresztą ostatnio wędząc przed Świętami połówki kurczaków zmierzyłem temp. wewnątrz piersi i udka na koniec wędzenia - odpowiednio 73 i 74 stopnie. Solankę robię bez dodatków, no może gdy kurczak nie swój - fermowy, to może i trzeba smak nieco przybajerzyć, to bym zioła dodał. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 29 Grudnia 2010 A jak tam skórka po takim procesie .Gumowata czy zjadliwa? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Ja koledzy rozumiem że parzenie pozwala nam pozbyć się nadmiaru soli. Moja rodzinka lubi moje wędzone udka za to że nie są tak słone jak sklepowe, no i aromat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Ja koledzy rozumiem że parzenie pozwala nam pozbyć się nadmiaru soli Główną zaletą parzenia jest to ,żebyś Ty i Twoja rodzina nie jadła surowego mięsa drobiowego. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 29 Grudnia 2010 A jak tam skórka po takim procesie .Gumowata czy zjadliwa? Skórek nie jadam, ale mój pies kot je lubi. :grin: ozumiem że parzenie pozwala nam pozbyć się nadmiaru soli Jak zasolisz dobrze to masz za słone. :grin: Główną zaletą parzenia jest to ,żebyś Ty i Twoja rodzina nie jadła surowego mięsa drobiowego. Ha, ha , ha - jak przypiekę, to żadne parzenie tego nie zastąpi. Przed chwilą nastrzyknąłem każde udko 30 ml 9% roztworu peklosoli, bo jutro po południu wędzę. Obecnie temperatura peklowania - 5,9 stopnia. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Ha, ha , ha - jak przypiekę, to żadne parzenie tego nie zastąpi Ha ,ha ,ha,kolega pytał o parzenie a nie o przypiekanie :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 29 Grudnia 2010 mój pies kot je lubi.Mój piesek też lubi :grin: :grin: Aby uroznaicić sobie smak wędzonego kurczaka dodaję do solanki zmiksowane na papkę surowe cebule. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Główną zaletą parzenia jest to ,żebyś Ty i Twoja rodzina nie jadła surowego mięsa drobiowego. Chodzi mi o parzeniu w wodzie, we wcześniejszym poście było napisane że nie parzy tylko piecze w wędzarce na koniec wędzenia, tzn że wyrób końcowy jeżeli był wykonany zgodnie z przepisem dziadka będzie na pewno bardziej słony w smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Ja bym Ci radził ,żebyś je sparzył przed wędzeniem a jedno zostaw i podpiecz.Zobaczysz czy jest różnica.Skórka na tych podpiekanych będzie prawdopodobnie twarda. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Dzięki arkadiusz, narazie przy tych mrozach moja balkonówka dociąga góra do 75 stC, dlatego parzę. Ja tylko odniosłem się do któregoś wcześniejszego postu jednego z kolegów który twierdził że nie parzy udek, tylko zaparza krótko do 1 min, dalej wędzi i piecze. Za krótko jestem na forum i mam za małe doświadczenie, a właściwie jego brak żeby twierdzić że trzeba robić tak czy tak. Po prostu spytałem czy udka bez parzenia nie będą zbyt słone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.