Skocz do zawartości

[Ciasto] Tort Urodzinowy Halusi


Rekomendowane odpowiedzi

jeśli będziesz zainteresowana to mogę Ci podać na PW lub tutaj.

halusiu jakie PW :rolleyes: podaj tutaj :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 329
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Halinko strasznie bym chciał być na miejscu Zosi ale dziadek Andrzej pewnie by się nie cieszył :grin:

No raczej nie byłby zadowolony.. ale Bodzio, życzę Ci takiej wnusi :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halinko przepiękny tort :)

Hubertowi bardzo się spodobał :thumbsup: i na 7 urodziny chciał zamówić "zygzak mcqueen-a " lub " spider mann-a " :thumbsup: :thumbsup:

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Bodziu .. :wink:

A może sam upieczesz torcik dla syna...

http://www.youtube.com/watch?v=37MxMCTbUhI

http://www.wielkiezarcie.com/recipe31589.html

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W takim razie czekam na przepis :)

W tym roku idę na łatwiznę, upiękę Zuzi na urodziny zwykły okrągły tort, a na górę położę opłatek z rainbow dash czy jak to się tam piszę, mała chyba padnie, bo uwielbia te kucyki :)

 

Co do Zygzaka, to trudno się go robi, widziałam już nieudolne wersje, ciężko jest uzyskać intensywną czerwień, a wiadomo róż dla chłopca to raczej odpada. Dobrze, ze mam dwie dziewczynki bo zygzak to nie na mój talent.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halusia- pozdrawiam . Przykro mi tak pisać ale Twoje najlepsze intencje i kunszt w robieniu tortów nie dorównają blasku Twojej wnuczusi. Pozdrawiam jeszcze raz serdecznie .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halusia- pozdrawiam . Przykro mi tak pisać ale Twoje najlepsze intencje i kunszt w robieniu tortów nie dorównają blasku Twojej wnuczusi.

Kochany DZIADKU dziękuję bardzo..,ale zazwyczaj wszystkie wnuki biją na łeb umiejętnościami i blaskiem swoich Dziadków :tongue: ..i Babcie :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W takim razie czekam na przepis :)

Podaje przepis na dużą tortownicę.

 

Biszkopt:

 

- 5 jaj

- 1 szkl cukru

- 1 szkl mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem:

- 6 jaj

- 1 szkl cukru

- 2 budynie śmietankowe

- 2 szkl mleka

- 2 kostki tłuszczu

- ser mascarpone 250 g

 

Wykonanie biszkoptu..

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli i dodać cukier i dalej ubijać do rozpuszczenia cukru. Do tak ubitych białek dodajemy żółtka do połączenia się tych składników. Odstawiamy robot i wsypujemy produkty sypie, delikatnie wszystko łączymy.

Ciasto do tortownicy i pieczemy 30-35 min w temp 180 stopni.

Upieczony biszkopt , zaraz po wyciągnięciu z piekarnika upuszczamy na tak 50 cm nad podłogę.

 

Sposób wykonania kremu:

Jaja , cukier i budynie łączymy razem. Te składniki wlewamy do gotującego się mleka, należy cały czas mieszać by nie powstały grudki. Najlepiej jeszcze jak potraktujemy gotujący się budyń robotem.

Gotowy zostawić do wystygnięcia.

W między czasie ucieramy tłuszcz i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy ser mascarpone, natomiast do drugiej części można dodać kakao, sok z cytryny zabarwić kwaskowym dżemem, lub dodać alkohol , barwnik spożywczy....ale to już w/g uznania.

Upieczony biszkopt przekrawamy na 3 części, ponczujemy , przekładamy kremem.

Całość wykańczamy kremem a dekoracja to już inwencja twórcza.

 

[ Dodano: Pon 23 Kwi, 2012 20:43 ]

Ciekaw jestem ile czasu zajeło wykonanie tak pięknego tortu?

Trudno mi powiedzieć ale po wcześniejszym upieczeniu biszkopta i przygotowania kremu to na dekorację tego tortu poświęciłam tak ze 2 godziny.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podaje przepis na dużą tortownicę.

Haluś, mogę napisać od siebie?? Dzięki :D

 

Tak dla ułatwienia podam, ja poważyłem składniki z przepisu Haluśki i wyszło tak:

 

Waga produktów na tortownicę fi 26cm:

 

5 jajek - 33 dag

1 szkl. mąki - 14 dag

1 szkl. cukru - 19 dag

2 łyżki mąki ziemn. - 5 dag

2 łyżeczki proszku do piecz. - 5.5 g

 

Wyrabianie i obróbka cieplna bez zmian. Może się komuś przyda.

Ten biszkopt nie może się nie udać :D

Po upieczeniu oczywiście na podłogę :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Upieczony biszkopt , zaraz po wyciągnięciu z piekarnika upuszczamy na tak 50 cm nad podłogę.

Po upieczeniu oczywiście na podłogę

będe robil.. oj będe napewno i to niedługo ^^ więc nie moge nie zapytać..

dobrze zrozumiałem, że mam podnieść dopiero co wyjęty z piekarnika biszkopt 50 cm nad podloge i go upuścić?? ..tylko sie dopytuje :lol: ,nawet nie przeszło mi przez myśl kwestionowanie ogromnego doświadczenia i najwyższego poziomu wtajemniczenia cukierniczego jaki prezentuje Halusia ^^

@halusia@, dzięki ogromne za przepis :) ..dodajesz skrzydeł :!: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dobrze zrozumiałem

Bardzo dobrze zrozumiałeś, Haluś wyjaśni po co :grin:

A w skorupkach ważyłeś czy bez...? :lol:

Tak Aniu, w skorupkach, waga to mniej więcej 33-35 dag na 5 jajek, jajka o tej wadze są nieduże :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

będe robil.. oj będe napewno i to niedługo ^^ więc nie moge nie zapytać..

dobrze zrozumiałem, że mam podnieść dopiero co wyjęty z piekarnika biszkopt 50 cm nad podloge i go upuścić??

Dokładnie tak jak napisałam P.Boczku... upuścić upieczony biszkopt w formie, zaraz po wyjęciu z piekarnika z wysokości 50 cm , Ma to zapobiegać opadaniu. Ja zawsze upuszczam i mam puszysty i równiutki biszkopt :wink:

Haluś, mogę napisać od siebie?? Dzięki :D

Dziękuję Zbójaszku.. wiem że na Ciebie zawsze mogę liczyć.. :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

upuścić upieczony biszkopt w formie, zaraz po wyjęciu z piekarnika z wysokości 50 cm , Ma to zapobiegać opadaniu.

Na jakiej zasadzie, jeśli można wiedzieć?

Trochę mi to wygląda na hokus-pokus, czary-mary :lol:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na jakiej zasadzie, jeśli można wiedzieć?

Trochę mi to wygląda na hokus-pokus, czary-mary :lol:

Aniu chodzi o to że upieczony biszkopt po upieczeniu ma tendencję to '' przykurczenie'' się, tzn brzegi ciasta kurczą się do środka. Wtedy powierzchnia jego jest nierówna.

Kiedy go upuścimy , dostaje wstrząsu...zachowuje piękny kształt .

Biszkoptów w swoim życiu piekłam '' setki'' , ale od tej pory kiedy stosuje tą metodę wierzch biszkoptu zawsze jest równiutki jak '' blat''.

Może to czary , czy hokus pokus .... ale taką ciekawostkę wyczytałam w necie, w przepisach na biszkopt i stosuje ją za każdym razem.. :wink:

Polecam wypróbować :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wierzch biszkoptu zawsze jest równiutki jak '' blat''.

Potwierdzam :cool:

 

Aniu, nie tam żebym się chwalił :rolleyes: :blush: no może trochę :rolleyes: , ale u mnie w temacie jest kilka fotek biszkoptów wg Haluśki, po upieczeniu i wystygnięciu i są równe :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedy go upuścimy , dostaje wstrząsu...zachowuje piękny kształt .

u mnie w temacie jest kilka fotek biszkoptów wg Haluśki, po upieczeniu i wystygnięciu i są równe

No to przekonaliście mnie :grin: .

Jak upuszczę to zdam relację: co mi tam ... :cool:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Podpinam sie pod ten temat, ponieważ skorzystałam z pomysłów i konsultacji Halusi.

Halusiu, wielkie dzięki.

"Księżniczka to biszkopt z masą śmietanową, "motyl" - ciasto orzechowe bez mąki.

 

 

Oboje obchodzą urodziny w tym samym czasie, dlatego dwa torty ze świeczkami:

 

 

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Księżniczka to biszkopt z masą śmietanową, "motyl" - ciasto orzechowe bez mąki.

Wykonanie tortów cudowne Aniu... brawa dla Babci :clap: :clap:

A dla Wnuków wszystkiego dobrego.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.