Plissken Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Maja 2011 Witam, czym się różni produkt końcowy, czyli szynka z szynkowarki, jeśli mięsko do peklowania pokroimy nożem w kosteczkę, albo zmielimy przez sitko? Czy będzie to zauważalne w konsystencji? Albo smaku? Ja wieprzkowinę przepuściłem przez szarpak 70mm, bo jestem leniwy. Ale w większości przepisów jest "pokroić w kosteczkę". Dlatego zastanawiam się nad różnicami, jeśli mięso zmielimy na drobnym sitku, szarpaku, albo w kosteczkę. Wiem, że najprościej będzie mi to zbadać organoleptycznie, niemniej jednak może ktoś podzieli się spostrzeżeniami. Pozdrawiam, Plissken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Maja 2011 Mięso mielone i to obojętnie na jakim ostrym nożyku i sitku to zawsze mięso mniej lub bardziej zmiażdżone. Mięso krojone to równo (przynajmniej z założenia) cięte mięso.Dla koneserów smaku to ogromna różnica Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Maja 2011 Czy będzie to zauważalne w konsystencji?mięso krojone trudniej puszcza klej - wymaga dłuższego mieszania, lub dodatku mięsa z indyczego udźca lub wołowiny Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Maja 2011 Mięsa kroi się na kiełbasy za pomocą noża lub maszynki do mięsa. Krojenie nożem czynność powolna , za pomocą maszynki to to samo tylko nazywa się mieleniem, tylko o wiele szybciej Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Maja 2011 Dla koneserów smaku to ogromna różnicahttp://ais.badische-zeitung.de/piece/01/3c/f1/4a/20771146.jpg Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Maja 2011 Nie wnikam w smaki tylko podaję definicją . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plissken Opublikowano 4 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Maja 2011 @ Dziadek Z Twojej wypowiedzi wywnioskowałem, że mielenie i krojenie to jest to samo, rozdrabnianie surowca na kiełbasę. A koledzy podpowiadają, że jednak nie to samo, skoro smak produktu finalnego inny. Moim zdaniem jest rozbieżność między definicją podaną przez Ciebie, a tym co mówią koledzy. Obie te czynności nie mogą być takie same, jeśli efekt końcowy jest inny. Proszę o wyjaśnienie. Pozdrawiam, Plissken Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Maja 2011 Konia z rzędem temu, który rozpozna kiełbasę przygotowaną na szarpaku od przygotowanej przy pomocy noża. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Maja 2011 Konia z rzędem temu, który rozpozna kiełbasę przygotowaną na szarpaku od przygotowanej przy pomocy noża.Przy kabanosach odegrało by to rolę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Maja 2011 Konia z rzędem temu, który rozpozna kiełbasę przygotowaną na szarpaku od przygotowanej przy pomocy noża.Przy kabanosach odegrało by to rolę.Z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy, to co Ty chcesz przy kabanosach szarpakiem mielić ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Maja 2011 co Ty chcesz przy kabanosach szarpakiem mielić ?Miałam na myśli mielenie na sitku i tzw. siekanie nożem. Kabanosy spod noża są kruchutkie. Jeżeli chodzi o mięsa do sztanglówek to na przekroju widać wyraźnie różnicę. Duże kawałki krojone nożem są dość regularne, te z szarpaka bardziej rozmyte. Jednak po prawidłowym mieszaniu i wydobyciu kleju nnie powinno być różnicy w konsystencji. Pamiętam, że mój ojciec robił małe kiełbaski w jelitach baranich z siekanego nożem mięsa. Pozostałe kiełbasy szły przez dużą, przykręconą do blatu maszynkę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.