Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie na mokro, proste pytanie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
207 odpowiedzi w tym temacie

#1 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 81 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 06 sie 2012 - 18:59

Witajcie
Może dla niektórych pytanie wyda się głupie, ale muszę zapytać:)
Jak należy przygotować solankę do peklowania na mokro, z tego co wiem, to na pewno z przegotowaną wodą, ale sól dodajemy do wody zimnej czy gorącej. Czy w ogóle to ma znaczenie?

#2 PePe

PePe

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1222 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 sie 2012 - 19:20

A kto Ci powiedział że woda na solankę ma być przegotowana ( no oczywiście jeżeli woda z nieznanego źródła to lepiej przegotować), ja normalnie leję z wodociągów i nigdy nie miałem kłopotów.

#3 Jacek001

Jacek001

    Użytkownik

  • Klub Zadymiaczy Mundurowych
  • 98 postów
  • MiejscowośćWejherowo

Napisano 06 sie 2012 - 19:20

Dla soli nie ma różnicy. Ale dla peklosoli, jest. Peklosól dodaj po ugotowaniu wody.

#4 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 81 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 06 sie 2012 - 19:28

Ale po ugotowaniu do wody zimnej, czy gorącej? Chodzi o peklosól.

#5 Jacek001

Jacek001

    Użytkownik

  • Klub Zadymiaczy Mundurowych
  • 98 postów
  • MiejscowośćWejherowo

Napisano 06 sie 2012 - 19:34

Chodzi o to aby peklosoli już nie gotować. Ja dodaje peklosól do jeszcze gorącej. W sumie tylko lekko przestudzonej.

#6 smola

smola

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 497 postów

Napisano 06 sie 2012 - 19:41

Ale dla peklosoli, jest. Peklosól dodaj po ugotowaniu wody.

A na jakiej podstawie kolega tak twierdzi?

#7 Jacek001

Jacek001

    Użytkownik

  • Klub Zadymiaczy Mundurowych
  • 98 postów
  • MiejscowośćWejherowo

Napisano 06 sie 2012 - 19:43

Kiedyś, gdzieś na forum wyczytałem :grin: dobrą radę :grin:

#8 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7786 postów

Napisano 06 sie 2012 - 20:01

Pewny nie jestem, ale uważam że metoda dodawani peklosóli do gorącej wody może skutkować parowaniem azotynu.
Nie słyszałem żeby gotować lub dodawać peklosól do gorącej wody.

#9 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 3153 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 06 sie 2012 - 20:12

Zawsze rozpuszczamy sól kuchenną lub jej mieszaniny w zimnej, chłodnej wodzie.

#10 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 81 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 06 sie 2012 - 21:34

Dziękuję za odpowiedź. Ustosunkuję się do tej wypowiedzi, okazuje się, że cały czas robiłem błąd.

#11 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7786 postów

Napisano 06 sie 2012 - 21:48

Zawsze rozpuszczamy sól kuchenną lub jej mieszaniny w zimnej, chłodnej wodzie.

Andrzej drugi raz spotykam się z gotowaniem peklosoli.
Sól lepiej rozpuszcza się w ciepłej wodzie, ale czy dobrze myślę, że peklosoli nie powinno się tak traktować ?

#12 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 3592 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 06 sie 2012 - 21:55

Zależy jeszcze jaką zalewę peklujacą się przygotowuje, chodzi o gotowanie wody... Ja np robię z przyprawami i wodę z nimi zagotowuje, studzę i dopiero dodaje peklosól... Mozna też wody nie gotować...

#13 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7786 postów

Napisano 06 sie 2012 - 21:58

Gotowanie wody z przyprawami to normalka.
Podczas gotowania, a raczej parzenia (parzę nie gotuję) przyprawy oddają aromat, ale gotować peklosól ?
Po co ?

#14 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 3592 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 06 sie 2012 - 22:01

gotować peklosól ?
Po co ?

nie nie, peklosoli nigdy nie gotowałem i pierwsze słyszę o takim postępowaniu...

#15 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7786 postów

Napisano 06 sie 2012 - 22:04

Kiedyś, gdzieś na forum wyczytałem :grin: dobrą radę :grin:

To już Jacek musi napisać gdzie ta dobra rada leży. :cool:

#16 grizzly

grizzly

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1166 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 06 sie 2012 - 22:15

gotować peklosól ?
Po co ?

nie nie, peklosoli nigdy nie gotowałem i pierwsze słyszę o takim postępowaniu...


Gotowanie "soli" Pokemonie to PODSTAWA! :cool:

Ciekawe czy domyślisz się dlaczego? :wink:

BTW
Dziękuje PIĘKNIE za info na priw!
Gratuluje również z całego SERCA! :clap:

#17 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 3592 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 06 sie 2012 - 22:30

Gotowanie "soli" Pokemonie to PODSTAWA! :cool:

nie będę w polemikę wchodził... bo nie o sól tu chodzi... a jak TY robisz, to Twoja sprawa...

#18 grizzly

grizzly

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1166 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 06 sie 2012 - 22:33

bo nie o sól tu chodzi...

Pokemonie BINGO!!! :grin:

Moim zdaniem chodzi o niepożądane bakterie. :wink:

#19 krisk

krisk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 81 postów
  • Miejscowośćwielkopolska

Napisano 07 sie 2012 - 13:52

To w końcu gotować, czy nie?
Bo już nic nie wiem :question:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 7735 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 07 sie 2012 - 14:00

Zawsze rozpuszczamy sól kuchenną lub jej mieszaniny w zimnej, chłodnej wodzie.




Przecież odpowiedź już dostałeś .


Pozdrawiam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych