cyganero Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Listopada 2013 Witam jak w temacie ile dać ziaren jałowca na 8 kg kiełbasy i czy wode w której go moczyłem dodac do mięsa ?? około 150ml Czy mocno sponiewieram przepis na jałowcową jak dodam majeranek ?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wal-duś Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Listopada 2013 Witam.Jakoś się nie dziwię ,że nikt nie odpowiedział .Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganero Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Listopada 2013 Witam.Jakoś się nie dziwię ,że nikt nie odpowiedział .Pozdr. A ja się dziwie ! Może rozwiniesz to co napisałeś bo nie do końca ogarniam twój wpis.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Listopada 2013 ile dać ziaren jałowca na 8 kg kiełbasy i czy wode w której go moczyłem dodac do mięsa 32 średnie "ziarna", a to moczenie to po co? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganero Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Listopada 2013 znalazłem gdzieś na necie opis żeby je moczyć dobę i dopiero rozgniatać w moździerzu nie robiłem nigdy nic z jałowcem i nie znam innej techniki niż ta która była zapisana w jakimś przpisie na jałowcową.. a jak się powinno robić te moczenie jest złe ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Listopada 2013 NIe szukaj po necie tylko od razu na Wędzarniczą Brać !!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Listopada 2013 jak się powinno robić te moczenie jest złe ?? Ty mieszkać w Gdynia i przyjechać z Afryka?Dobrze ja myśleć? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Listopada 2013 Według Pisa ok 32 ziaren jest OK, ale nie więcej. Te moczenie nie rozumiem. Zawsze rzucam ziarna jałowca na patelnie (tak jak inne przyprawy) na kilka minut, i następnie mielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Listopada 2013 Zawsze rzucam ziarna jałowca na patelnie Rzucasz na patelnię czy podpiekasz na patelni. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Listopada 2013 Można określić procedurę jako podpiekanie. To samo robię z kminem, kolendrą, pieprzem itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Listopada 2013 @redzed, Można określić procedurę jako podpiekanie. To samo robię z kminem, kolendrą, pieprzem itd. a czy to raczej nie jest prazenie na patelni Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Listopada 2013 Dziadek mi podpowiedział , że przyprawy mieli w młynku elektrycznym , takim do kawy . Przeznaczyłem to ustrojstwo do tego i po problemie . Podpiekanie przypraw na patelni ? "Pierwsze słyszę" Z jałowcem trzeba uważać , bo może zdominować smak -moja rada daj połowę do jednej kiełbaski i pełny wsad do drugiej . Nie zapomnij która jaki miała i porównaj smaki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Listopada 2013 Podpiekanie przypraw na patelni ? "Pierwsze słyszę" ! No widzisz, dzień nie zmarnowany. Coś się nauczyłeś! A co więcej, możesz to określić jako opiekanie, tostowanie, grzankowanie, podpiekanie, prażenie, zarumienianie. Twoje do wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Listopada 2013 Jest to dokladnie prazenie, jak napisala Electra. To co Redzed robi, jest to proces w ktorym uzyskuje sie mocniejszy/glebszy aromat przypraw. NAjczesciej jest to stosowane w kuchni wschodniej, gdzie w przygotowaniu curry wlasnie w ten sposob wszystkie przyprawy sa grzane i prazone, a dopiero pozniej rozdrabniane. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Września 2014 moje pytanie jest też na temat jałowca a mianowicie jest połowa września i na krzakach jałowca są piękne (ziarna owoce nasiona) czy to właśnie teraz sie je zbiera wiem że można je kupić za grosze ale ja jestem tego typu człowiek że jak sam je sobie zbiore to wiem że jest ok no i jest większa satysfakcjai drugie pytanie jak je najlepiej suszyć w temperaturze pokojowej czy wyższej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Września 2014 (edytowane) moje pytanie jest też na temat jałowca a mianowicie jest połowa września i na krzakach jałowca są piękne (ziarna owoce nasiona) czy to właśnie teraz sie je zbiera wiem że można je kupić za grosze ale ja jestem tego typu człowiek że jak sam je sobie zbiore to wiem że jest ok no i jest większa satysfakcja Szyszkojagody jałowca zbieramy po pierwszych przymrozkach, listopad i dalej przez całą zimę, wtedy to mają właśnie to coś.... Edytowane 14 Września 2014 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Września 2014 Ostatnio dawałem do cienkiej 0,3 g / 1 kg mięsa.Nie czuć dominacji ale w tle ma to coś . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Września 2014 Poczytaj receptury kiełbas z jałowcem na naszym forum -a będziesz wiedział ile trzeba dodać tej kozicy . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Września 2014 ostatni post miał prawie rok ja spytałem o jagody a tu nagle takie poruszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Września 2014 Tak to się zdarzyło , 1 rok czekania to wcale nie długo na naszym forum. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Września 2014 moje pytanie jest też na temat jałowca a mianowicie jest połowa września i na krzakach jałowca są piękne (ziarna owoce nasiona) czy to właśnie teraz sie je zbiera wiem że można je kupić za grosze ale ja jestem tego typu człowiek że jak sam je sobie zbiore to wiem że jest ok no i jest większa satysfakcjai drugie pytanie jak je najlepiej suszyć w temperaturze pokojowej czy wyższejZielonych jagód jałowca nie zbieramy. Jagody które stosujemy do przypraw to dopiero po drugim roku dojrzewania na krzaku albo drzewie, jak już mają ten kolor czarno niebieski. Osobiscie uzywam jagody niemieckie kupione, a te ktore dodaje do trocin to sam nazbierałem w lasach niedaleko od domu i także w Arizonie. Chyba mam zapas do końca życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.