darxxxx Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Witam wszystkich forumowiczów.Liczę , że przy waszej pomocy uratuję swoje wędzonki. Zastosowałem peklowanie 6 dniowe (miało być z 7% solanką z soli peklującej). Niestety opanowała mnie ciemność pomroczna i na litr wody/kg mięsa dałem tylko 7 gramów soli peklującej.Wędzonki są po wędzeniu i gotowaniu. Mają dobry wygląd i są soczyste -jednak niestety niesłone. Bardzo chcę w tym miejscu podziękować koledze Maxellowi, który udzielił mi na szybko telefonicznej rady jak ewentualnie uratować swoje wędzonki. Zalecił mi stężenie solanki :35deko soli na 10l wody. Nie dopytałem jednak ile tej solanki mam wstrzyknąć na 1 kg wędzonek. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.Było to dopiero moje 2 wędzenie z pomocą waszego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Wędzonki są po wędzeniu i gotowaniu. Nie sądzę aby Maxell doradził nastrzyk gotowego wyrobu.Coś źle zrozumiałeś.Teraz jedynie posolić na kanapce.Lepsze to niż przesolone wędzonki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 miro - pomijając temat niedosolenia - pojawia się słowo gotowanie gotuje się chyba zupę , nieprawdaż ? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Oczywiście ,że parzone.Przepraszam za przejęzyczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Ja bym to parzył raz jeszcze ale w solance zaczynając od zimnej a potem podwędził na zimno. Bedzie suchsze ale zjadliwe Ps Solanka 5-7% nie wiem jak teraz ze słonością ... i niech stygnie w solance ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Rozumie , że poległem tym razem z wędzonkami . Ale zostały jeszcze smaczne kiełbasy i kabanosy. Poniżej zdjęcie z wędzenia. Wymyśliłem skuteczny sposób na zakładanie kabanosów na lejek. Łyżeczka do herbaty- sposób jest bardzo skuteczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Sorry Darxxxx ale jakim cudem to Ci się nie zepsuło w sześć dni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Było w lodówce w niskiej temperaturze. Tak około 5 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Możesz rozszerzyć temat zakładania jelit na kabanosy za pomocą łyżeczki? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) I jeszcze zdjęcie tego co zmarnowałem...Koniec łyżeczko do herbaty za który trzymamy w jelito i bez problemu w zakładamy w lejku. Jelito powinno moczyć się w wodzie z godzinę. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez darxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Jeszcze wpadło mi do głowy moczenie wędliny w roztworze soli, ale bez parzenia czy gotowania.Załóżmy jakieś 50-60 C.Nie mam pojęcia czy mięso nabierze soli czy nie. Może zrób próbę na jednym, małym kawałku. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Dzięki miro. Ile czasu to moczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Jeszcze wpadło mi do głowy moczenie wędliny w roztworze soli, ale bez parzenia czy gotowania. Załóżmy jakieś 50-60 C. Nie mam pojęcia czy mięso nabierze soli czy nie. Miro, bardziej obciaj Roger'a Ja bym to parzył raz jeszcze ale w solance zaczynając od zimnej a potem podwędził na zimno. Bedzie suchsze ale zjadliwe Ps Solanka 5-7% nie wiem jak teraz ze słonością . U nas wedzone kurczaki w ogole nie sa przygotowywane do wedzenia( przynajmniej jeden producent mi tlumaczyl) , tylko sa wedzone, adopiero po wedzeniu parzone w solance. Zbyt ma wielki, jak wiem, na ten produkt. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 ło babko i wnuczkozjedz i zrób następne .. kiedys Ci wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Mankoton masz rację. Tylko szkoda surowca .Świniak kupiony od chłopa pasiony pyrami...Spróbuję coś z tym zrobić i wam się pochwalę albo i nie -bo nie będzie czym się chwalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Dzięki miro. Ile czasu to moczyć? Skoro można coś odsolić to i można dosolić, ale pewności nie mam.Ja bym to delikatnie podgrzewał w roztworze soli około 1-2 h. Ale tak jak piszę, to tylko na próbę z jednym kawałkiem. Nigdy czegoś takiego nie robiłem, ale warto spróbować dla potomnych. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Woda wyciąga sól z ziemniaków, więc trzeba ją posolić żeby ziemniaki były ok. Może z mięsem też się uda? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snickers Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Woda wyciąga sól z ziemniaków, ... ? Gdzie kupujesz już słone ziemniaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 darxxx, Ja bym te pare szynek pokroił w kawałki i do słoika, zalać wodą z łyżeczke soli (na słoik od pulpetów) pół łyżeczki żelatyny, przyprawy jeśli lubisz (ziele,liść, czosnek) i zawekować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Woda wyciąga sól z ziemniaków, ...? Gdzie kupujesz już słone ziemniaki? Chyba w torebkach z napisem "chipsy" Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Miro, podałem Koledze, by zrobił 2,5-3% roztwór soli na przegotowanej wodzie i tym roztworem nastrzyknął sparzone szynki. Jako, że stężenie soli w gotowym produkcie wynosi z zasady 3% i więcej, taki mały nastrzyk nie powinien zaszkodzić, a po wymasowaniu nada szynkom właściwą słoność. Powtórne parzenie w słonej wodzie mija się z celem, gdyż struktura mięsa powtórnie parzonego ulegnie trwałemu uszkodzeniu (mięso stanie się suche i łykowate), a sól wniknie do mięsa najwyżej na 1-2 cm (białko już zdenaturyzowane). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Można każdy plasterek lekko posolić w/gustu . Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Miro, podałem Koledze, by zrobił 2,5-3% roztwór soli na przegotowanej wodzie i tym roztworem nastrzyknął sparzone szynki. Jako, że stężenie soli w gotowym produkcie wynosi z zasady 3% i więcej, taki mały nastrzyk nie powinien zaszkodzić, a po wymasowaniu nada szynkom właściwą słoność. Nie robiłem tak nigdy, więc ręki nie dam sobie uciąć.Czy w sparzonym mięsie jest szansa, że roztwór soli rozłoży się równomiernie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Rozpatrywałem różne warianty, ale ten wydaje się najbardziej przyjazny i efektywny. Roztwór jest słaby, a masowanie powinno pomóc. Przygotowaną solankę można przegotować, ale na pewno nie zaszkodzi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Można każdy plasterek lekko posolić w/gustu . Tak byłoby najprościej i najpewniej. Nie robiłem tak nigdy, więc ręki nie dam sobie uciąć. Czy w sparzonym mięsie jest szansa, że roztwór soli rozłoży się równomiernie ? Też tak nie robiłem,Raczej niema szansy na wstrzyknięcie i liczenie na to ,że mięso po obr. term. wciągnie nastrzyk , tak się zastanawiam co by to wyszło chyba coś podobnego do wędlin market-owych = wyjmujesz z lodówki ,kroisz na plastry ,wykładasz na talerz i po niedługim czasie wypadało by talerz zabrać , po to , aby odcedzić naszą wędlinkę i z powrotem na stół Ale z drugiej strony to wszystko się da.......... , skoro surowe mieso przyjmuje i trzyma dodatkową wodę jakiś czas , to pewnie i sparzone by coś przyjęło z domieszką jakiegoś dodatku funkcjonalnego , ale na pewno będzie to trudniejsze i droższe , jeśli by tak nie było to producenci nastrzykiwali by gotowe wyroby , a nie półprodukty. Przykład chociażby ceny kiełbasy białej parzonej i białej surowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.