magda Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Witam.Nastawiłam mięso do peklowania na cztery dni z czego czwarty dzień miał być też dniem osuszania. Teraz mam problem, ponieważ wędzenie zostało przesunięte o 2 dni ...zastanawiam się jak to może wpłynąć na smak wędlin? Co radzicie zrobić? przetrzymać te dwa dni dłużej czy może wcześniej wyjąć mięso z zalewy.Proszę, doradźcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Spokojnie przetrzymaj w zalewie. W najgorszym przypadku wyroby będą lekko przesolone. Domowe wędliny i tak będą smaczniejsze jak te .... . Oni maja lepszych prawników.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Grudnia 2009 magda, wg mnie masz dwa warianty postępowania: 1. Rozcieńcz trochę zalewę, aby zoptymalizować stężenie peklosoli do nowych warunków peklowania. Co by nie mówić, te tylko dwa dni, to aż o 50% dłuższy czas peklowania. 2. Wymocz mięsko po peklowaniu. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Poprostu wyjmij mięso w terminir zaplanowanym,niech ocieknie zawiń w folię alum. i do lodóweczki +2,+4st C, Nic złego się nie wydarzy napewno. Przed wędzeniem wyjmij na tyle wcześnie żeby wisząc w mieszkaniu zdążyło się obsuszyć i tyle. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Magda, na początek podaj stężenie solanki.. i ile to mięsko już "siedzi" jesli stężenie należy do niższych to po prostu wypłuczesz je mocniej - rozcieńczanie tylko jeśli dopiero nastawione Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anik Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Magda, mi kiedys tez sie wedzenie przesunelo, tylko tyle, ze mieso juz byle wyjete z zalewy i po ociekaniu zasznurowane. W efekcie wisialo sobie w lodowce przez dzien dluzej. Nic sie nie stalo, a tylko szybciej sie osuszylo przed wedzeniem bo lodowka jest z zimnym nawiewem i troche podsuszyla. Nawet sie zastanawialam czy nie lepiej tak robic.Pozdrawiam, Anik Cytuj Pozdrawiam,anik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Poprostu wyjmij mięso w terminir zaplanowanym,niech ocieknie zawiń w folię alum. i do lodóweczki +2,+4st C, Nic złego się nie wydarzy napewno. Przed wędzeniem wyjmij na tyle wcześnie żeby wisząc w mieszkaniu zdążyło się obsuszyć i tyle.Pozdrawiam.Nic dodać nic ująć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Grudnia 2009 MAGDA,- no i co zrobiłaś ? Czy posłuchałaś rad z życia wziętych ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magda Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Grudnia 2009 MAGDA,- no i co zrobiłaś ? Czy posłuchałaś rad z życia wziętych ? Pozdrawiam. ostatecznie rozcieńczyłam wczoraj zalewę, tzn odlałam dokładnie połowę i uzupełniłam wodą, ale biorąc pozostałe wasze rady to chyba jutro rano wyjmę mięso, umyję i zostawię do osuszania. jeżeli chodzi o stężenie to robiłam zgodnie z tabelką, czyli proporcje na 4,5 kg mięsa zakładając, że będzie się peklować 4 dni. dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek200158 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Bogu dzięki że Was mam :grin: Widzę, ze na forum są Maxell, Miro oraz kilka innych ważnych osób ( doświadczonych ). Proszę o szybką radę. W miednicy leży rozdrobnione 5 kg piersi indyczych, już po peklowaniu na mielonkę dla milusińskich wg. Bon Aira. Zgodnie z tą receptą dodam przyprawy i 2,5 litra wody + żelatyna ( 4-krotna dawka w stosunku do zalecanej przez producenta ). Żelatynę kupiłem u Mira w sklepie, w luźnym worku 1 kg - na nim nie ma żadnej recepty.Proszę, pomóżcie - ile żelatyny rozrobić na tą ilość mięsa i wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Grudnia 2009 6-8 łyżeczek na litr wody ,inny producent podaje 20 g na litr wody.(to są normalne dawki) Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Grudnia 2009 j.w.. Olga dobrze radzi :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Grudnia 2009 http://www.wyroby-domowe.pl/df42-zelatyna-spozywcza-p-314.html Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Grudnia 2009 6-8 łyżeczek na litr wody (to jest normalna dawka). Inny producent podaje 20 g na litr wody.Należy pamiętać że żelatyny mają różną siłę żelowania, wyrażaną w stopniach Bloom - stąd różnice w dawkowaniu u różnych producentów Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek200158 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Chudziak - Małgoś - jesteście WIELKIE ,piękne dzięki za pomoc-pędzę mieszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Grudnia 2009 ojej..Dziadkowi dziękuj.. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek200158 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Dla Dziadka również niskie ukłony :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Podałem link gdzie jest dawkowanie . dopiero zważyłem 10 łyżeczek szczubnych innej żelatyny i wynik 40 g a dawka zalecana 75-80g tak że wychodzi 20 łyżeczek na 1litr wody. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Grudnia 2009 I tu się kłania wyższośc jednak podawania w gramach .Dawkę 20 g na litr podaje Delecta a w łyżeczkach Winiary a co do dawki u Mira to może uwzględnia ona już zastosowanie do naszych wyrobów co by się zgadzało z dawką Delecty ( skoro BonAir pisał o dawce 4 razy większej od tej podawanej) . Nie wiem :rolleyes: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Grudnia 2009 "Moja" żelatyna to czysta żelatyna bez dodatków zagęszczających.Stąd wyższe dawkowanie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Grudnia 2009 To może Abratku wiesz ile stopni na żelatyna kupiona w Nadarzynie bo na opakowaniu nic nie ma. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Nie mam pojęcia... ja jeszcze mam zapasy z cukierni... (rzadko używam) :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Kamis na swoich stronach też zaleca użyć właśnie 20 g na litr wody . http://www.kamisgastronomia.pl/index.php/content/view/72/ Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.