Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pilne pytanie kupiłem dwa orozy wieprzowe do salcesonu

Mam pytanie o zapach. jeden pachnie tak dziwnie, taki specyficzny zapach.

Kolor ciemnoczerwony.

 

Drugi jest jaśniejszy i oprócz zapachu specyficznego towarzyży mu zapach lekko przydusznego ( czasami taki zapach wczówam jak długo wioę mieso w samochodzie w foli)

 

Jak sprawdzić czy to można zjeść. a możne sobie odpuścić i wyrzucić.

 

Kupiłem dziś w almie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9426-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-ozor%C3%B3w/
Udostępnij na innych stronach

Jak Ci śmierdzi wyrzuć.

Miałeś pecha. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9426-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-ozor%C3%B3w/#findComment-333760
Udostępnij na innych stronach

Wyrzucić najprościej . Obmyj w słonej wodzie  a następnie pomocz również w słonej wodzie

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9426-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-ozor%C3%B3w/#findComment-333761
Udostępnij na innych stronach

Mięso wieprzowe pewnie nie raz miałeś w ręku i ozory w niczym zapachem od niego nie mogą odbiegać.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9426-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-ozor%C3%B3w/#findComment-333794
Udostępnij na innych stronach

Mięso wieprzowe pewnie nie raz miałeś w ręku i ozory w niczym zapachem od niego nie mogą odbiegać.

To zależy co ostatnio jadła świnia  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9426-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-ozor%C3%B3w/#findComment-333808
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie wieprzowina czy wołowina są bez zapachu podczas obróbki.

 

Co innego stara baranina podczas smażenia czy gotowania.

Śmierdzi, że aż pożygać się można....sorki za słowo, ale inaczej opisać się tego nie da.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9426-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-ozor%C3%B3w/#findComment-333814
Udostępnij na innych stronach

miro ..ja kupilam kiedys karkowke ze starego knura chyba byla ,bo to byl smrod niedoopisania:-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9426-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-ozor%C3%B3w/#findComment-333818
Udostępnij na innych stronach

Nie miałem okazji z knura czuć zapachu, ale już na tym forum spotkałem się z opisami ..... 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9426-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-ozor%C3%B3w/#findComment-333824
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie wieprzowina czy wołowina są bez zapachu podczas obróbki.

 

Co innego stara baranina podczas smażenia czy gotowania.

Śmierdzi, że aż pożygać się można....sorki za słowo, ale inaczej opisać się tego nie da.

 

porzygać to może nie ...ale faktycznie daje mokrą sfilcowaną wełną - i po to został stworzony czosnek , aby zabić ten zapach (duuuuuużo)

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9426-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-ozor%C3%B3w/#findComment-333844
Udostępnij na innych stronach

 

 

porzygać to może nie ...ale faktycznie daje mokrą sfilcowaną wełną - i po to został stworzony czosnek , aby zabić ten zapach (duuuuuużo)

I tu bym się nie zgodził, rzeczą wiadoma jest, że czosnek jest dobry na takie razy jak zapach starej baraniny, ale według mojej wiedzy to najlepsze jest bejcowanie lub też tzw kruszenie stosowane od wieków przez myśliwych.Dodatkowo przy bejcowaniu mięsko kruszeje i nabiera smaku. Jednak nie ma to jak baranina z młodej owcy :rolleyes:  :tongue:  :)  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9426-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-ozor%C3%B3w/#findComment-333871
Udostępnij na innych stronach

,,,,,,sorki ......kruszenie w bejcy to rzecz oczywista...........dlategóż  pominąłem ową czynność jako oczywistą :angel:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9426-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-ozor%C3%B3w/#findComment-333879
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Trochę odgrzewamy temat, ale zafrapowała mnie ta wypowiedź:

 

...ale według mojej wiedzy to najlepsze jest bejcowanie lub też tzw kruszenie stosowane od wieków przez myśliwych

 

Jeśli dobrze rozumuję, Kolega Baca, widzi różnicę, że proces bejcowania mięsa lub jego mrożenie nie jest takim kruszeniem jak na zdjęciu:http://bi.gazeta.pl/im/5/10605/z10605035Q,Bazanty.jpg

Poszukałem trochę w sieci i nie znalazłem opisu warunków jakie trzeba spełnić przy takim kruszeniu dziczyzny i jak się z nią później obchodzić. Wszyscy piszą bejcowanie/mrożenie=kruszenie.

Miło by było, jakby ktoś posiadający szerszą wiedzę na ten temat podzielił się nią z nami :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9426-%C5%9Bwie%C5%BCo%C5%9B%C4%87-ozor%C3%B3w/#findComment-374950
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.