Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Dzisiaj
  3. KinZonKill

    Mięso dzika

    Dzik miał robione badania. Pierwsze się z tym spotkałem także ciekawiło mnie co to takiego.
  4. Okej dzięki chyba już wiem wszystko.
  5. U mnie poszły oba w Vacum , z koperkiem i osobno z koperkiem i burakiem. Sól zawsze dawałem grubszą / czasami taką do kiszonek/ , nigdy miałką ale nawet nie zastanawiałem się nad tym.
  6. Dziękuję, wiadoma sprawa za pierwszym razem zawsze zgodnie z przepisem, pójdzie w folię a później zastanawiam się nad vacum. Sól morska gruba może być czy bez znaczenia?
  7. SZCZEPAN

    Mięso dzika

    Węzły chłonne w dziczyźnie Podczas rozbioru dziczyzny, szczególnie dzika, wiele osób natrafia na twarde, szarawe lub sinofioletowe struktury w mięsie. Często są one mylone z „gruczołami”, ropniami lub zmianami chorobowymi. W rzeczywistości w większości przypadków są to węzły chłonne – naturalny element anatomii zwierzęcia. Mięso wokół jest bezpieczne, o ile tusza przeszła badanie weterynaryjne (w tym na włośnie). Często trafia się w wieprzowinie zwłaszcza w karkówce, łopatce albo boczku. Ma taki szarawy / sinawy kolor i jest twardszy niż tłuszcz.
  8. Lecą zdjęcia po kolei, a że ja mam nie po kolei w głowie, to sobie wymyśliłem gravlaxa z jesiotra 😂
  9. Nie to akurat jesiotry do wędzenia na gorąco😁
  10. Zrób dokładnie z przepisem, ja robię na szerokiej folii i łatwiej go zawinąć , co by się nie sypało koperkiem. Obracać raz dziennie. Zlać powstały płyn. Przed krojeniem zgarnąć koper/Jak z buraczkiem to i buraczek/ ciąć w cienkie plastry ostrym nożem .
  11. KinZonKill

    Mięso dzika

    Cześć. Dzisiaj pierwszy raz w życiu robiłem kiełbasę z dzika. I podczas rozbioru dzika w jego mięsie było takie dziwne zgrupowania. Co to może być?
  12. Znalazłem ten przepis, jakieś sugestie/podpowiedzi ? bo będziemy robili pierwszy raz ☺️
  13. Łososie?
  14. Miałem kiedyś wędzenie tej wielkości, właśnie przerobioną na elektryczną. 6kg kiełbasy to było max ile byłem w stanie włożyć, żeby w miarę równo łapała kolor. Idealnie było 4-5kg. Powyżej efekt był podobny jak opisujesz - suszenie kiełbasy a nie wędzenie... Dym opływał cały wsad naokoło i kotlował się w górnej części. Teraz już wiem, że lepiej dwa razy wędzić niż przeładować wędzarnie choćby o jedno pęto. PS. Teraz dalej mam 50x50 ale wysokość 140 - wchodzi dwa poziomy 😁
  15. Nie zapomnij usunąć z nich wiazigę/strunę.
  16. Szczupak żerujący w ławicy sielawy😉😀.
  17. Nie , z łososia
  18. Gravlax z jesiotra?
  19. Oczywiście ma żeński zespół, a on pracuje w nim jako rodzynek.😁
  20. Prosty smakołyk ........
  21. quadro555

    Znalezione w sieci

    Za komuny widziałem szynki wędzone w pończochach. Czarne były na wierzchu, potem fachowcy zdejmowali pończochy i już czarne nie było.
  22. MariuszB

    Znalezione w sieci

    Chyba że tak😉
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.