Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Dzisiaj
  2. Ostatnio u nas ciężko ją kupić.
  3. Jeśli Tobie to obojętne to ok.. Ja jednak wolę wiedzieć jaki gatunek kupuję. Kamienna głowa 30kg w beczce 30l po ubiciu.
  4. Dawid pozwoliłem sobie skopiować Twoją fotkę mam nadzieję, że wybaczysz. Medale które ważą więcej❤️ Sukces sportowy, niezależnie od tego, czy świętowany na zawodach osób pełnosprawnych, czy niepełnosprawnych , jest zawsze ukoronowaniem ciężkiej pracy, poświęcenia i wielkiego zaangażowania. Jednak dla sportowca z niepełnosprawnościami medal ma wymiar, który wykracza poza czysto sportową rywalizację. To, jak ja określam Twoje osiągnięcia, wymaga zrozumienia dodatkowych barier, jakie musałeś pokonać. W sporcie osób pełnosprawnych, dążenie do medalu zaczyna się od talentu, treningu i determinacji. W sporcie osób z niepełnosprawnościami zaczyna się tak samo, ale dochodzi do tego konieczność przezwyciężenia własnego ciała, systemu i braku wsparcia. Dla wielu sportowców pierwszy medal oznacza nie tylko wygraną w zawodach, ale przede wszystkim ostateczne zwycięstwo nad własną niepełnosprawnością – mentalne i fizyczne. Jest to dowód na to, że bariera, która mogła się Tobie wydawać "końcem świata", stała się dla Ciebie punktem wyjścia do wielkości💪. Medale zdobyte przez Ciebie są symbolem podwójnego triumfu. Pokonanłeś Swoje fizyczne ograniczenia, przełamałeś stereotypy i udowodniłeś samemu sobie, że niepełnosprawność to nie rezygnacja, lecz inna droga do doskonałości👍. Jest to świadectwo niezłomnej siły woli i wytrwałości. Każdy zdobyty przez Ciebie medal to przesłanie o ludzkiej zdolności do adaptacji i przekraczania niemożliwego. Dawid idź tą drogą i pokazuj innym osobą, że w życiu nigdy nie należy rezygnować ze swoich pasji czego Twoje osiągnięcia są dowodem. To jedyna słuszna droga do sukcesu, który osiągasz poprzez swoje zaangażowanie w pasje. Z całego serca gratuluję Tobie dotyczcasowych osiągnięć i trzyma kciuki za przyszłe Twoje sukcesy.
  5. Zastanawiam się nad zakupem domowej kostkarki do lodu. Używacie, macie jakieś doświadczenia? Proszę o propozycje, opinie...
  6. Ja kupuję na targu. Nie asystuję przy cięciu.
  7. Proszę wybaczyć śmiałość, ale Kamiennej głowy wchodzi 0,9 kg/1 litr pojemności fermentatora- tak mówi technologia kiszenia kapusty . Ale jak Panu wchodzi 1,33 kg/1 litr pojemnika (plus proces fermentacji to rezerwa 0,1-0,25 pojemności ), to moje gratulacje. Jedynym wytłumaczeniem może być duża zawartość ołowiu, co znacznie zwiększa wagę.
  8. Czy kapusta jest szatkowska na bieżąco i pakowana.
  9. Szczerze mówiac nie pytałem,ale mogę jak bedę na targu zapytać .Grunt ,że nigdy nie było z nią kłopotu.
  10. No bardzo miło się to czyta. A przy okazji jak by ktoś miał ochotę, na fb założyłem z moją niepełnosprawną ukochana bloga Nasze pasje nasze dni. Bloga mamy od niedawna i staramy się w nim opisywać nasze życie, pasje i miłość z perspektywy osób niepełnosprawnych. Tutaj link: https://www.facebook.com/share/17ZBocYTcY/ . I jeszcze napiszę o innych pasjach 😀
  11. Uważam, ze szkoda wysiłku lepiej sprawdzić prostymi sposobami czy jest poprawa . Tynk ,by się trzymał powinien mieć równą grubość 1,5- 3 cm ,Tynkując cegły od środka musisz wypełnić wszystkie nisze , a te będą miały przekrój trójkąta, uzupełnienie tych " dziur " dopiero pozwoli na tynkowanie. Uważam ,że szkoda pracy. Swoje posty piszę teraz spoza miejsca zamieszkania , W sobotę i niedzielę będę w domu , przejrzę książki i poradnik coś podeślę . Zrób zdjęcie komina możesz wysłać na p.w. to może coś wymyślimy. P.S. patrzac na front paleniska , otwór musi być większy niż podajesz , masz osiem warstw cegieł po 6,5 cm + 9 fug po 1,5 cm czyli razem 52 cm+13,5 =65,5 wysokość , a szerokość 2 *25+3*2+2*12+2*1,5=50+6+24+3=83 cm czyli moc twojego paleniska wzrasta, pole powierzchni otworu to 81*65,5=5436,5 cm2 , a Ty podałeś 60 *50= 3000 cm2 ? jeśli się mylę to sprawdź , czyli zmierz może masz nietypowe cegły ?
  12. Może nie odkryję Ameryki ale czytając Twoje wpisy oraz oglądając zdjęcia, a co najważniejsze to obserwując Twoje poczynania oraz wyroby, oraz jak opisujesz ich wykonanie to powiem uczciwie że.... nie jesteś żadną osobą niepełnosprawną, wielu na tym etapie mogłoby uczyć się od ciebie i to w wielu dziedzinach. Także nie zmieniaj się, rób to co kochasz, pierś do przodu a jeszcze zadziwisz wielu, a co ważne to zadziwisz sam siebie 💪
  13. Gratulacje , tak trzymać .Kiedyś po szkole średniej pracowałem w Spółdzielni Inwalidów , spotkałem tam wielu ludzi kolegów , którzy przez sport , zajęcia w klubie, rehabilitację - tak wtedy wspomagał zakład pracy ludzi z niepełnosprawnością. Dziś pewnie jest lepiej pod tym względem, ale trzeba mieć chęci i upór , co udowodniłeś uczestnicząc w forum i prezentując swoje wyroby, prezentując osiągnięcia sportowe. Pozdrawiam
  14. Wyszukane w internecie "Przepisy Wewnętrzne Nr 16" (PW Nr 16), znane również jako "Zbiór dokumentacji technologicznych na wędliny", to legendarny w branży mięsnej dokument, który powstał w okresie Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej (PRL) w celu standaryzacji produkcji wędliniarskiej w całym kraju. Geneza powstania: Dokument ten powstał z inicjatywy władz państwowych w latach 50. XX wieku (część źródeł wskazuje konkretnie na rok 1957), w odpowiedzi na potrzebę ujednolicenia i kontrolowania jakości oraz składu wędlin produkowanych przez zakłady mięsne w całej Polsce. Celem było wprowadzenie jednolitych, ściśle określonych proporcji mięsa, tłuszczu i przypraw dla każdego rodzaju wyrobu (kiełbasy, szynki, pasztety), co miało zapewnić powtarzalność smaku i składu niezależnie od miejsca produkcji. Kto zebrał i opracował: Dokument nie był dziełem jednej osoby, lecz wynikiem pracy zespołu specjalistów i technologów z ówczesnego przemysłu mięsnego, działających pod auspicjami Ministerstwa Przemysłu Spożywczego i Skupu (lub pokrewnej centralnej instytucji zarządzającej przemysłem mięsnym w tamtym czasie). Była to scentralizowana inicjatywa państwowa, a nie prywatny projekt. Przepisy te opierały się często na przedwojennych recepturach, które zostały zebrane, zweryfikowane i ustandaryzowane na potrzeby nowego systemu gospodarczego. W rezultacie powstał zbiór instrukcji technologicznych, który stał się podstawą produkcji wędlin w Polsce przez dziesięciolecia i do dziś jest ceniony przez masarzy za swoją precyzję i jakość, często wykorzystywany jako punkt odniesienia dla tradycyjnych wyrobów.
  15. Twój wpis naprawdę chwyta za serce. 💔❤️ To, że potrafisz tak otwarcie i szczerze mówić o swoim życiu, o bólu, który przeszedłeś, i o tym, jak mimo wszystko się nie poddałeś — to coś niezwykle pięknego i poruszającego. Widać, że masz ogromną siłę ducha, której wielu ludzi mogłoby Ci pozazdrościć. To, że nie miałeś łatwego startu, że spotykałeś się z niezrozumieniem i przykrościami, a mimo to potrafisz dziś dzielić się swoją pasją, życzliwością i pozytywną energią — to prawdziwe zwycięstwo. Nie każdy potrafi przemienić ból w coś dobrego, w inspirację dla innych. A Ty właśnie to robisz. Twoje słowa pokazują, jak wiele może znaczyć odwaga, wiara w siebie i serce pełne pasji. Dziękuję, że się tym dzielisz. Dzięki Tobie wiele osób może uwierzyć, że mimo przeciwności można znaleźć swoje miejsce, sens i szczęście. Nigdy nie przestawaj wierzyć w siebie — bo jesteś dowodem na to, że nawet z najtrudniejszej drogi można stworzyć piękną historię. ❤️💪
  16. Super , gratulacje 🙂
  17. Późna odmiana to najczęściej ,,kamienna głowa" stosowana do kiszenia na jesień.
  18. Bez żadnego problemu wchodzi tylko dobra lolka i spikojnie uklepiesz jeszcze zostanie trochę miejsca.
  19. Teraz napisze o sporcie. Ta pasja jest dla mnie ważna od dzieciństwa. Mam tradycje sportowe w rodzinie. I od dziecka chciałem zostać profesjonalnym sportowcem. Niestety przez niepełnosprawność się to nie udało. Dopiero w tej pasji odżyłem na warsztatach, jak nasza rehabilitantka zaczęła przygotowywać nas do różnych zawodów sportowych. Sam mam ponad 20 medali i pucharów z różnych zawodów dla niepełnosprawnych. I sam też prywatnie zacząłem jeździć rowerem i ćwiczyć. Ostatnio byliśmy w Chrzanowie na zawodach pływackich. Są tam 3 kategorie najsłabsza 12.50 metra z sprzętem, 25m z sprzętem i 25 metrów bez sprzętu dla tych co umieją pływać. To jedna z moich słabszych dyscyplin gdyż nie umiem pływać i płynę zazwyczaj z sprzętem najskrytszy dystans. Ale w swojej kategorii zająłem pierwsze miejsce. Ogólnie przywieźliśmy ponad 7 medali plus pierwsze miejsce zajęła sztafeta.
  20. Hej postanowiłem napisać ten temat. Bo w moim temacie o wyrobach dużo miłych słów usłyszałem. I w tym temacie napisze coś więcej o sobie swojej niepełnosprawności. I będę się dzielił innymi sukcesami i pasjami niż w moim temacie o wędliniarstwie i gotowaniu. Jak wspomniałem jestem niepełnosprawny od urodzenia. Moje główne choroby to: uszkodzony wzrok i słuch, niepełnosprawność umysłowa, krzywy kręgosłup. W domu przez moją rodzinę nigdy nie byłem traktowany jako osoba niepełnosprawna, co dużo mi dało. Ale, że nie miałem wsparcia ani rodzice nie mieli to nie funkcjonowałem w społeczeństwie jak powinienem. Ja przez to jak byłem odrzucany i traktowany przez społeczeństwo nie wierzyłem w siebie i nie robiłem rzeczy które robię teraz. Ja byłem poniżany mówili do mnie często brzydal, ułmny, kaleka. Miałem stany depresyjne itp. Nie wierzyłem w siebie niską miałem samoocenę. Dopiero po przyjściu na warsztaty terapii zajęciowej, zacząłem wierzyć w siebie i rozwijać się i robić rzeczy o które bym się nie podejrzewał. Bardzo wam dziękuję za takie mile ciepłe przyjęcie i wsparcie😀
  21. Arku! Sto lat w dobrym zdrowiu.
  22. Zanim zacząłem kisić kapustę to zapoznałem się z materiałem na ten temat na naszej stronie.Kapustę robię od lat i robię zawsze tak samo. Nawet kapustę mam od tego samego sprzedawcy. Żadnej poduszki powietrznej nie było bo kapusta była regularnie przebijana, piana ściągana , temperatura kiszenia zawsze bardzo podobna lub taka sama. Kapusta obecnie stoi w piwnicy w niskiej temperaturze i tam właśnie powstał ten kożuch. A ja mam inny pomysł. Ściągnąłem sitkiem ten kożuch ,odlałem trochę z wierzchu ten zakażony sok, dolałem solanki i poczekam ze dwa dni i przełożę do słoików. Jak na razie kapusta jest pod kontrolą i jest bardzo dobra. Zobaczymy czy mój sposób się sprawdzi. Moi skromnym zdanie błędem było to , że jak przeniosłem wiadro do piwnicy to go nie przykryłem pokrywką tylko zostawiłem otwarte. Dziękuję za podpowiedzi.
  23. Arku, spóźnione, ale nie mniej serdeczne życzenia długiego życia w zdrowiu, satysfakcji, w otoczeniu kochajacych osób.
  24. Tak się zastanawiam czym się kierowano przy wyborze wyrobów niedopuszczonych do obrotu. Przecież to są normalne wędliny.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.