Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Dzisiaj
  2. Delegacyjna maczanka
  3. Spokojnie to nr 3 , ale pierwsza uległa awarii 😁.Teraz mam jedną w domu , a jedną w "pracowni" .
  4. To która to już ? 😉
  5. Wszystkiego najlepszego dla solenizantek oraz solenizantów 🎂 🌸
  6. Bardzo dobrze. 😄 Jak mi brzuszek dokucza to trzymam dietę, ale że lubię jeść to mam konsekwencje nieraz. Teraz nauczyłam się żyć z moim marudnym brzuszkiem. Da się żyć. Wołami mnie nikt nie oderwie od własnego, ciepłego chlebka. Taka pajdka z masełkiem warta grzechu. A ta skórka na chlebie, mniam😜 Ps. Z taką dietą wyłączającą co mi lekarz zapodał to łatwiej na emeryturze, a do niej jeszcze mam dekadę.
  7. Wpływ sił pola elektrostatycznego na efekt wędzenia polega przede wszystkim na znacznym zwiększeniu szybkości osadzania się składników dymu na powierzchni wędzonych produktów. Wysokie napięcie doprowadzone do elektrody koronującej powoduje jonizację cząstek gazów w miejscach o największym natężeniu pola elektrycznego, co wywołuje zjawisko korony. Naładowane cząstki dymu adsorbują jony i elektrony, dzięki czemu podlegają działaniu sił pola elektrostatycznego, które przyspiesza ich ruch i osiadanie na produkcie. Dodatkowo powstający „wiatr elektryczny” wywołany wyładowaniami koronowymi powoduje ruch całego dymu w kierunku produktu, co przyspiesza wymianę masy i sorpcję składników gazowych dymu. W praktyce, aby uzyskać zjawisko korony, dobiera się odpowiedni rozstęp elektrod, średnicę drutu elektrody koronującej oraz napięcie zasilające, tak by natężenie pola elektrycznego przekraczało wartość krytyczną Ek tylko w pobliżu elektrody. Zbyt duży rozstęp lub zbyt niskie napięcie uniemożliwiają powstanie korony, natomiast zbyt mały rozstęp wywołuje niepożądane wyładowania iskrowe. W typowej wędzarni elektrostatycznej średni gradient pola między elektrodą a powierzchnią produktu wynosi około 3 kV/cm przy napięciu od 20 do 60 kV, a elektroda koronująca o średnicy około 0,4 mm generuje lokalnie wystarczająco silne pole do jonizacji. Siły pola elektrostatycznego działają na naładowane cząstki dymu, zwiększając ich prędkość osiadania na produkcie, co można opisać równaniem zależnym od ładunku cząstek i natężenia pola. Ponadto „wiatr elektryczny” powstający w przestrzeni między elektrodami powoduje ruch całego dymu w kierunku produktu, co dodatkowo przyspiesza proces wędzenia. W efekcie wędzenie elektrostatyczne skraca czas osadzania składników dymu i poprawia efektywność procesu, co jest szczególnie korzystne w produkcji wyrobów wędzonych. https://www.medipakiet.pl/blog/jak-usunac-kleszcza/
  8. Kochani. Dziękuję wszystkim za życzenia. Pozdrawiam😁
  9. Dziś w Lidlu zakupiłem nową pakowarkę
  10. Ale za to napojony ...
  11. Mamuśka to jak Ty żyjesz ? To jak bym zjadł na śniadanie chleb, to nie mógł bym już jeść obiadu i tak nie jadam już kolacji. Umarł bym z głodu
  12. Wczoraj
  13. mamuśka

    Delicje @mamuśki

    Z zębów było co wyciągać. 😜
  14. szrekPL

    Szrekowa zadyma

    Ok, dziękuję do firmowego z Ryk mam rzut beretem...
  15. Bagno

    Szrekowa zadyma

    Użyj sera o obniżonej zawartości tłuszczu np. Hit z Ryk lub innych wysokobiałkowych.
  16. No raczej nie. Konserwy robione na zamówienie, z powierzonego surowca.😁 Ale coś na pewno przywiozę.😁
  17. Rozumiem ,że to już produkcja na zlot w Napoleonowie 😁
  18. 👍
  19. Czyli Mięso, sól i parzenie(obróbka cieplna) ? Ewentualnie dodatki smakowe ?
  20. Większość forumowa robi wędliny przetworzone używając azotanów, lub azotanów, aromatów, dymu wędzarniczego oraz stabilizatorów my w/w środków nie stosowaliśmy.
  21. To chyba większość na forum robi takie wędliny.
  22. szrekPL

    Delicje @mamuśki

    Maku nie żałowałaś ... Nasze lubelskie pizze
  23. Wirusku w diecie FM najważniejsze jest unikać wędlin i mięs przetworzonych mam na myśli aromaty, konserwanty, stabizatory i inne dodatki funkcyjne. Dlatego z Waldkiem zrobiliśmy wędliny nieprzetworzone ponieważ przemysł takich nie produkuje. Ciekawostką jest to, że takie wedliny mają swój dwlikatny naturalny smak pomimo braku aromatyzowania🫢.
  24. Na poparcie moich "wywodów" w dobie Al można na szybka "wygooglować": https://www.google.com/search?q=czy+wędliny+fermentują+w+jelitach&oq=czy+wędliny+fermentują+&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqBwgBECEYoAEyBggAEEUYOTIHCAEQIRigATIHCAIQIRigATIHCAMQIRifBdIBCTEyMzc2ajBqN6gCCLACAfEFKNPOfu-Yxaw&sourceid=chrome&ie=UTF-8
  25. Sandacz obsmażany w sosie pomidorowym z dodatkiem smażonej cebuli.
  26. I tutaj 100 % racji - najlepiej małymi kroczkami (żeby jak najmniej szkodzić) za pomocą prób i błędów dotrzeć do indywidualnych preferencji.
  27. To są akurat wszystkie produkty "węglowodanowe" i dlatego pewnie specjalista Mamuśki zwrócił uwagę na ich "kumulację". Jak już pisałem wcześniej mięso, ryby, drób, jaja charakteryzują się małą zawartość FODMAP, a ich węglowodany (węglowodany czyli potocznie cukry!) nie podlegają fermentacji. Z węglowodanów w mięsie występuje niewielka ilość glikogenu, który ulega przemianom po uboju i pod wpływem enzymów zostaje "zmieniony" w kwas mlekowy. Natomiast radziłbym zwrócić uwagę na inne produkty (nie mięso) w szczególności cebulę i czosnek i inne zawierające "węgle" dodawane w trakci produkcji różnych wędlin.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.