Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Czyli w rachubę wchodzi tylko pokarm mocno rozdrobniony, np. parówka 😉 😁
  3. Jakaś dziwna cisza.
  4. Dzisiaj
  5. U mnie prywatne ząbki. Na nfz by ciężko było. Bo mam kiepski fatalny zgryz i uzębienie. Ale jeszcze czekam aż zrobią bo leczenie trwa😀
  6. Chyba że ma takie jak z nie pamiętam z której części Bonda Richard Kiel, sławny,, Szczęki"😁
  7. Odważny 👍. Chyba czegoś nie wiem🤔, czyżby 3x urosły 😂. Jeśli nie 3 to tych państwowych szkoda na kości bo nawet nimin orzeszka nie rozłupiesz🙃.
  8. To może ja się odważe i przy okazji przetestuje nowe zęby 😀
  9. Nie ma odważnego, który by posmakował😉. Każdy boi się o swoje zęby jak usłyszy o żebrowskich kabanach🤣.
  10. Wczoraj
  11. Ciekaw jestem jak byś się czuł jakbym zaczął Cię zraszać zraszaczem do kwiatków zimną wodą. A jak by to wyglądało gdybym Cię zanurzył gwałtownie w pełnej wannie z wodą o temperaturze ( 4°C ) stopni Celsjusza i ponurkowałbyś tak z 5 minut. Taka u mnie leci z kranu, to nie znaczy że pod kranem ją schładzam, nawet latem nie przekracza 6°C. Może wtedy zrozumiesz że to nie to samo.😂
  12. A jak włożysz po parzeniu z 10 wędzonek do niewielkiej ilości zimnej wody takiej jak leci z kranu to ta woda już nie będzie taka zimna jak z kranu a wręcz zrobi się letnia jak nie ciepła. Wszystko zależy od ilości wędzonek i ilości wody. W małych masarniach mają deszczownie i zaraz po parzeniu wszystko trafia pod zimną wodę bo zasada jest taka ,że trzeba szybko schłodzić A na pewno delikatnych polędwiczek nie poddaję żadnej obróbce termicznej. Samo wędzenie w zupełności jak dla mnie wystarcza. To ciekawość mnie zżera jak sobie wyobrażasz szybkie schłodzenie wyrobu po parzeniu w warunkach domowych bo chyba nie zaprzeczysz ,że trzeba taki wyrób szybko schłodzić. Chyba ,że uważasz ,że nasz główny technolog nie zna się na rzeczy bo zaleca taki sposób na szybkie chłodzenie . Trzeba to tylko robić z głową i nie wrzucać jednego pętka kiełbasy do wanny wypełnionej zimną wodą z kranu i wilk będzie syty i owca cała tzn. kiełbasa schłodzona i jelito nie skamienieje bo tak to się chyba nazywa😉.
  13. Może obronią się smakiem...😋😁
  14. Nigdy nie wkładam wędzonek po parzeniu, bezpośrednio do zimnej wody, takiej jaka leci z kranu. A na pewno już nie delikatnych polędwiczek.😀
  15. Ja zaopatruje się tutaj ale osobiście na hurtowni,ceny wtedy są inne niż w sprzedaży internetowej. https://robimyswojskie.pl/ Swojski Wyrób też się u nich zaopatruje.
  16. W zasadzie ja też🤣. Waldek potwierdzi, że Ooodziwo podczas nadziewania żadna kość nie przedziurawiła jelita🤣. Patrzaj jednak coś nam wyszło🤣. Jeszce nie wim co i jak ale wyszło🤪.
  17. Wszystko przed Tobą 🤣
  18. Mam wędzarnię elektryczną z dymogeneratorem. seperatorem dymu , płynną regulacją ilości dymu oraz nawiewu i chciałem się z Wami podzielić informacjami , lecz nie umię zmiejszyć pliku i za każdym razem mi odrzuca.

    Wędzarnia działa perfekcyjnie i aby coś nie wyszło,  to trzeba by było chcieć to specjalnie spaprać.

    Pozdrawiam

     

  19. Mam problemy z dołączaniem plików , zdjęć czy filmików .

    Odrzuca mi bo są za duże , jak to opanuję będę bardziej aktywny.

  20. Czyli hartowanie tak?Wkładanie wędlin bezpośrednio po parzeniu do zimnej wody?
  21. To spróbuję odpowiedzieć na pierwsze zdanie twojej wypowiedzi. Najbardziej martwi mnie to, że dożyliśmy czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, aby to, co mówią, nie obrażało głupców. Albert A. W tym przypadku w 100% zgadzam się z Grzegorzem, że proces technologiczny trzeba prowadzić tak, aby uzyskać oczekiwany produkt. Dodam, że nikt nie wspomina o szoku termicznym, który ma bardzo duży wpływ na twardość jelit w kiełbasach.
  22. „Grzegorz, z takiego surowca nic dobrego ci nie wyjdzie. Szkoda roboty! karkówka i żeberka na kabanosy? Odkąd świat światem, nigdy o czymś takim nie słyszałem.😂😥🤣
  23. Dobre dobre te wilki hendi, dały radę żebra zmielone😉🤣.
  24. I tego się trzymaj. Od kilku lat kupuję tam jelita; jestem mega zadowolona. Poza tym mamy u Marcina zniżkę na hasło.
  25. Nie wiedziałem trzeba kupić następnym razem. Masz rację lokalny patriotyzm spoko i polecam. W Swojskim większość rzeczy kupuję przyprawy sitka mąki itp
  26. Wszystkiego najlepszego dla wszystkich Basiek oraz górników 🌼🍻
  27. Jeżeli rozplątywanie to nie problem to bierz pęczek po co przepłacać, natomiast ,,kabanosowe" no tu jest trochę zabawy, Swojscy mają tubowane które wychodzą trochę taniej niż w Jeluxie a też są łatwiejsze w użyciu. Patriotyzm lokalny przemawia za tym żebyś brał u siebie.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.