Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Dołączył do społeczności: Ma2i
-
Dołączył do społeczności: matwielec
- Dzisiaj
-
Muski obserwuje zawartość Słonina wędzona , Kalendarz WB 2026 - Projekty i Kiełbasa z sarniny autorstwa Kolegi Kwiatka
-
Dla mnie osobiście bardziej czytelny jest ten niżej .
-
Napisałem, aby zrobili projekt najbardziej zbliżony do kalendarza z 2024 roku, tego jubileuszowego. Był naprawdę ładny. Zobaczymy co podeślą.
-
Na razie dostałem dwa projekty kalendarza, ale jakoś ani jeden mi nie odpowiada. Co sadzicie? Nie patrzcie na daty i imprezy między kalendariami, gdyż chodzi na razie o grafikę
-
Zmniejsz ilość kolendry o połowę i dodaj 1,6 g/kg Majeranku - przyprawy wymieszaj ze zmielonym na makówce ścięgnistym klII/masz tego w sarnie sporo/ do tego dodaj ok 5% całości wkładu lodowatej ! wody , powstanie taka papka i to wymieszaj z pozostałym mięsem. Peklowanie OK
-
Dołączył do społeczności: .Kicia.
-
Dołączył do społeczności: Glaurung
-
Tak zamierzam zrobić, trzymać się przepisu. Ale małe pytanie: Czy można dodać majeranku? Nie zepsuje to smaku kiełbasy? Czosnek świeży zetrzeć na tarce i dodać do zmielonego mięsa? Czy dobrze rozumiem peklowanie mięsa: 1. Dzielę mięso klasowo (chude tłuste osobno) 2. Kroję na kawałki takie które zmieszczą się w maszynce 3. Kawałki mięsa zasypuję peklosolą (16gr/kg) 4. Pozostawiam na 48h 5. Mięso mielę maszynką przy użyciu sitek tak jak w przepisie 6. Dodaję przyprawy - wyrabiam mięso 7. Nadziewam w jelita 28/30 8. Wieszam do osuszenia 9. Wędzenie temperatura 55 stopni 10. Parzenie (właśnie jaki czas parzenia?) Z góry dziękuję za podpowiedź.
-
Przelew poszedł
-
Dołączył do społeczności: Moriusz101
-
Poszły dwa przelewy......zamieszałem.
-
Projekt wędzarni drewnianej - oceńcie
szrekPL odpowiedział(a) na Noever temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Wrzuć efekty tego smolenia, może obroni się sprawnością. 😉 -
Projekt wędzarni drewnianej - oceńcie
donio odpowiedział(a) na Noever temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Czytając Wasze opinie,teraz i dla mnie ta konstrukcja wydaje się co najmniej dziwna.Chyba uszyję jakiś futerał i będę chował ten wynalazek na dzień przed wzrokiem ludzi.Dopiero wieczorem postaram się używać tego czegoś.Wędziłem już kiełbaskę,jak na pierwszy raz chyba jest dobrze.Dzisiaj spróbuję osmalić mięsko.Chciałbym ze swojej strony podziękować za zainteresowanie się tematem,oraz za cenne uwagi. -
Smalec
-
Słonina wędzona
AdamKowalski odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
Padło w tym temacie mnóstwo pustych słów, które nic kompletnie nie wnoszą i nie przybliżają nas do profesjonalnego nazewnictwa. Tak więc moje pytanie tym razem zadam inaczej: jeśli pokroję słoninę i stopię na patelni, a potem przeleję płynny tłuszcz (bez skwarków) do słoika lub innego naczynia to jak w pełni fachowo nazwać ten wyrób? Smalec? Jeśli nie to jak nazwać? -
Kiełbasa z dzika II, według Bogumiła
Arcybiszkopt odpowiedział(a) na Maxell temat w Kiełbasy cienkie
Witajcie Kiełbaska wyszła przednia. Mimo niedokładnej klasyfikacji wszystko poszło idealnie, wyrób pyszny. Jedyna różnica to, że częściowo zrobiłem kabanosy a część 28/32 i, że nie podpiekałem tylko sparzylem. Dzięki 🖐️ - Wczoraj
-
Projekt wędzarni drewnianej - oceńcie
Grzewlod odpowiedział(a) na Noever temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
To jest nowoczesna sztuka w budownictwie wędzarni. Można powiedzieć, że @donio użył najnowszej technologii i formy (futuryzmu) do obsługi procesu wędzenia tworząc wizualny oksymoron. W projekcie budowy nowoczesnej maszyny dla starego rzemiosła została użyta futurystyczna nietypowa geometryczna, industrialna forma i konstrukcja. Konstrukcja jest ciężka i solidna wygląda na zaprojektowaną z myślą o trudnych warunkach pogodowych występujących w naszym kraju, EF2 jej nie podniesie. Reasumując, jak to powiedział mój przyjaciel podczas zwiedzania. Abstrakcja to obraz, który ma tyle znaczeń ilu ma widzów (przykład powyższe wypowiedzi forumowiczów). Szczepan ostatnio taka sztuka jest na czasie teraz jest taka moda przypomnij sobie poprzedni projekt lokomotywy cynkowej. -
Przelew z naddatkiem na prosiaczka wykonany .
-
Projekt wędzarni drewnianej - oceńcie
Tomasz_65 odpowiedział(a) na Noever temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
To bardziej przypomina podgrzewany gołębnik🙁 -
Wiesz do czego używa się sitek o takim kształcie? Napewno nie nadają się do kiełbas dojrzewających gdzie wskazane jest kutrowanie lub używanie siatek standardowych z okrągłymi otworami(jednorodna konsystencja idealna do wiązania i formowania). Musisz wiedzieć, że wędliny dojrzewające to produkt o bardzo wysokim progu staranności wykonania. Inaczej zawsze coś pójdzie nie tak. Ogólnie mówiąc wędliny dojrzewające nie wybaczają błędów na każdym etapie technologicznym. Dokokonaj pomiaru pH wina i farszu. Następnie do 1 kg gotowego farszu dodaj dawkę wina (ml) i po wymieszaniu i odczekaniu dokonaj pomiaru. Wtedy będziesz wiedział jak dawka wina o ile zakwasi farsz. Na tej podstawie wyliczysz dawkę. Poczytaj sobie o punkcie wiązania nazywanym punktem izoelektrycznym ponieważ to bardzo ważny paramet w produkcji wędlin dojrzewających rozdrobnionych. Polecam zgłębić temat i zapoznać się działe wędzlin dojrzewających na forum. Pomoże to w przyszłości uniknąć podstawowych błędów.
-
Dołączył do społeczności: Nowik
-
Dołączył do społeczności: SzymonResz
-
Naświetlem telefonicznie ten temat Koledze wiejas
-
Słonina wędzona
MariuszB odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
Rozmawiamy sobie, wymieniamy się swoimi spostrzeżeniami wiec nie ma mowy o obrażaniu się, ja tylko przelałem w słowo pisane to co zauważyłem. Jestem za nazwami technologicznymi lecz najczęściej dany temat trwa dopóki nie "wejdzie" profesjonalizm, po kilku postach milknie gwar i pozostają profesjonaliści. -
@Grzewlod Doceniam pomoc, zgadzam się w pełni ...no może tylko uważam opis za poprawny, może nie celujący, ale poprawny --ale dobrze mieć wymagających nauczycieli Nadziewarka w planach, ale tego farszu bez ponownego przerobienia nadziewarką bym nie załadował(za ścisły był). Siatka jak na zdjęciu. Mogłbyś podpowiedzieć w jaki sposób oszacować dawki dla "zanim dodasz startera, pożywki i wina dokonaj pomiaru pH, wtedy ustalisz dawki" ?
-
ok dziękuję
-
Mariusz litości........90% to amatorzy. Dla mnie to też hobby. ALE UCZMY INNYCH WŁAŚNIE SZCZEGÓŁOWEGO ZROZUMIENIA, szczegółowych pojęć i zjawisk z tym związanych. Jak ktoś tego nie toleruje i nie chce się uczyć to jest You Tube i wreszcie Facebook - tam przyjmują wszystko i wszystkim karmią. Nie zrozum mnie, że jest to atak na Ciebie tylko prawidła technologii przetwórstwa, które mi i Tobie właśnie tutaj wpajano.
-
Słonina wędzona
szrekPL odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
A mnie się wydaje że to ludzie powinni się dostosować do poziomu forum a nie forum do poziomu ludzi bez wzgl czy to amator jak ja czy ,,profesjonalny" wytwórca wędlin. W innym przypadku skończymy jak celebryci z YT . -
Słonina wędzona
MariuszB odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
Dlatego zadałem to pytanie ponieważ będąc na forum już dość długo zauważyłem że w większości są tu ludzie amatorzy, którzy używają nazw potocznych i regionalnych, a co najważniejsze to zrozumiałych dla innych, im podobnych, i zapewne takie siłowe zmuszanie ich do czegoś czego nie rozumieją do końca prowadzi do pustych dyskusji, rozwijania tematu, a na koniec i tak wszyscy zapomną nazw technologicznych 😞 oczywiście można w nawiasie podać prawidłową nazwę ale nie zmuszajmy ich do szczegółowego zrozumienia pisząc np. tyrady na temat słoniny i smalcu 😉 -
Dołączył do społeczności: ArtB1
-
Niepoprawny opis bez szczegółów nic nie wyjaśnia. Domyślam się , że rozdrobnienie surowca wykonałeś na tzw. szarpaku? Wniosek wyciągam na podstawie zamieszczonej fotki oraz opisu, ale mogę się mylić jeśli chodzi o rozdrobnienie tłuszczu. Takie rozdrobnienie ciężko jest skleić bez uplastycznienia surowca (kl1). Ponadto dodatek wina (obniżenie pH na starcie) oraz papryka i niska temp. surowca nie pomagają w łączeniu farszu. Przy następnej próbie rozdrobnienia zastosuj średnicę siatki opisaną w recepturze i zanim dodasz startera, pożywki i wina dokonaj pomiaru pH, wtedy ustalisz dawki. Pamiętaj, że za pierwszym razem warto wykonać produkt zgodnie z recepturą. Ponadto na przyszłość warto zaopatrzyć się w nadziewarkę ponieważ nadziewanie na w/w maszynce rozmazuje tłuszcz.
-
Projekt wędzarni drewnianej - oceńcie
SZCZEPAN odpowiedział(a) na Noever temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Ogólnie zastanawiam się, skąd bierzecie takie projekty wędzarni.????????? To monstrum na pierwszy rzut oka w ogóle nie przypomina wędzarni. Sprawia wrażenie konstrukcji o słabej stabilności. Kolego, staraj się wędzić tylko wtedy, gdy nie ma silnego wiatru, bo całość może odlecieć razem z wędlinami. Szczerze mówiąc, jestem niesamowicie zaskoczony tym „czymś”.🙏😢
