Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Tak niewiele nam potrzeba, By przytulić się do Nieba… Zdrowia, szczęścia, Bliskich blisko i Miłości ponad wszystko… Wyjątkowych Świąt Bożego Narodzenia!🎄
  3. Wszystkiego dobrego na święta i udanych wyrobów. I niech grupa się rozwija. Wesołych świąt 😀
  4. Jak na Ciebie przystało wygląda jak zwykle przepysznie 😁
  5. Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia dla całej Wędzarniczej Braci
  6. Zdrowych, pogodnych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia przeżytych z najbliższymi. Na 2026 rok życzę zdrowia i szczęścia.
  7. Dzisiaj
  8. bilu72

    Wariacje bila72

    Na Święta troszkę sałatki do skośnookiego,pieczeń górnika w foremce jelicie oraz kilka delegacyjnych puszek z tego samego wsadu,oraz swojska z szarym oczkiem i galaretką (tak nie akceptowalna tym forum )kupiona u lokalnego wytórcy.
  9. Ładna wędzarnia , smakowite wyroby 👌 czyli pełnia szczęścia.... gratuluję
  10. Teraz jesteś dużo mądrzejszy i jest szansa że nie powielisz tego błędu
  11. Trochę wyrobów na święta zrobiłem- w tym roku wyjątkowe bo pod okiem Mistrza sztuki masarskiej Szczepana. Miałem możliwość uwędzenia w profesjonalnej wędzarni. Krzysztof- bardzo dziekuję za pomoc, nadzór i udostępnienie wędzarni.
  12. I tak trzymaj
  13. Co na to Arek ?
  14. Wiem ,wiem ...pachnie malizną ale czy nie wystarczy ? Indyk , świnka i daniel
  15. Jeszcze się tam coś uwędziło ligawy wołowe i podpiekany boczuś 😋
  16. Brawo Ty. 😚 Jeszcze parę razy puścisz dymek i nie będzie taka czyściutka. 😜
  17. Super i apetycznie wyglądają.
  18. Powoli ,,łapie kolor,, do świat będzie git.
  19. Komora zrobiona można wędzić😉
  20. I wszystko się wyjasniło... Zrobiłem powtórkę, tym razem na frankfuterkach. Na opisaną wyżej wielkość wędzarni dałem bezpiecznie 4 kg (ok. 15-16 m jelit 20 mm). Wiadomo, osadzanie, suszenie prawie godzinę 30 C- skakało do 35 C. Temperatura wędzenia ustawiona na max 40 ale skakało do 45 C, lekki dymek (poszło mi 4 razy mniej zrębek niż kilka dni temu). Czas 3 godziny choć planowałem 2. Co pół godziny obracałem, zmieniałem kolejność i odcinałem 1 sztukę do sparzenia i kontroli. Po godzinie smak jeszcze przypominał białą (kolorem również) ale potem było już tylko lepiej a z jelitem nie działo się nic niepokojącego. Finalnie kolor OK, smak rewelacja 🙂 Nigdzie nie było miejsca mniej uwędzonego, wszystko równomiernie. Na zdjęciu: luzem przed parzeniem, w garnku po parzeniu. łamie się idealnie, fajnie "pęka". Myślę że następnym razem może jeszcze z pół godziny potrzymam w wędzarni bo po parzeniu lekko zjaśniały. Wniosek- nic na skróty, na szybko, wszystko musi mieć swój czas i właściwą technologię. Za młody zadymiacz jestem żeby robić to "na oko". Dzięki wszystkim za odpowiedzi, Zdrowych, Wesołych, rodzinnych i smacznych Świąt 🙂
  21. No super wyroby. Do tego samemu zrobiona wędzarnia brawo 😀
  22. No robi wrażenie zjadłbym. Brawo 😀
  23. arkadiusz

    Mięso dzika

    Nie ma ewentualnie.Obecnie każdy jest badany na ASF przynajmniej w "moim" kole skąd biorę surowiec.
  24. Wyroby pierwsza klasa w nowej wędzarni....zresztą jesteś fachowcem w tym co robisz Tomku.😋 O wędzarni nie wspomnę ..👏
  25. Brawo, ładny kolorek kiełbaay, widać praktykę👍. Qrcze nawet kije ładnie się uwędziły😉.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.