Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Arkadiusz zdrówka i 100 lat🍾🥂
-
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
BazylWidzew odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Niby jakie ja wyciągnąłem wnioski, bo nie kumam. -
Kabanosy pieczone, ostro/gorzki posmak dymu.
SZCZEPAN odpowiedział(a) na Kanada temat w Pierwsze pytania
Proces wędzenia został przeprowadzony nieprawidłowo, począwszy od etapu osuszania. Etap osuszania stanowi kluczowy element procesu wędzenia i warunkuje prawidłowy przebieg kolejnych faz technologicznych. Nieprawidłowe przeprowadzenie osuszania skutkuje zaburzeniem procesu wędzenia, co w konsekwencji wpływa negatywnie na jakość, barwę, smak oraz trwałość gotowego wyrobu. W przypadku produkcji kabanosów etap technologiczny może być skrócony po prawidłowo przeprowadzonym osuszaniu nie ma konieczności oddzielnego etapu wędzenia. Proces można prowadzić poprzez stopniowe podnoszenie temperatury w komorze, co umożliwia jednoczesne wędzenie i pieczenie wyrobów. Takie rozwiązanie pozwala znacząco skrócić czas obróbki termicznej, maksymalnie do około 1,5 godziny, przy zachowaniu właściwych parametrów jakościowych produktu. - Dzisiaj
-
Wszystkiego najlepszego dla dzisiejszych solenizantów
- Wczoraj
-
Dołączył do społeczności: Renata2000
-
Końcówka do napełniania konserw/słoików. Dziadek gdzieś to opisywał, ale znalazłem tylko zdjęcie w temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/?do=findComment&comment=683570
-
-
Tak jak w temacie, czy ktoś użytkuje ten model?
-
-
-
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
quadro555 odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
I dlatego znawcy z YouTube tak się odżegnują od peklosoli 😁 Jak zwykle ktoś coś przeczytał, wyciągnął wnioski podobne do @BazylWidzew i potem propagują głupoty w necie. Oczywiście w trosce o zdrowie. -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
Grzewlod odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Bazyl uruchom szukajkę ten temat był już wałkowany wielokrotnie. -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
BazylWidzew odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Co to jest ten nitryt, że taki zabójczy. -
Kołnierz futrzany by dał więcej ciepła😁
-
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
szrekPL odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Filmik bardzo ładnie opisuje generalnie wszystko w temacie z tym że dostęp do nitrytu jest nieograniczony, z tego co się orientuję. Po aferze z galaretą gdzie użyto czystego nitrytu sprawdziłem czy taką truciznę można dostać i ku mojemu zdziwieniu... bez problemu można nabyć w kilogramowych opakowaniach... łyżeczka saletry powiedzmy doprowadzi do rozwolnienia natomiast łyżeczka nitrytu może doprowadzić na cmentarz... -
Wolę naturalny ogień i aromat drewna podczas gotowania lub pieczenie w plenerze ale czasami brak na to czasu.
-
Brawo Jacek to jest poprawnie od samego początku prowadzony proces kiszenia👍. Kołnierz wodny bardzo pomaga, ułatwia przeprowadzenie fermentacji.
-
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
Grzewlod odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Pewnie tak samo jak zwykłe tanie wino "siara" i wino ze szlachetnego szczepu. Jednym i drugim się upijesz. Jednym i drugim zapeklujesz. -
Szreku nie interesuj się po k...........No nie mogłem się powstrzymać🤣
-
A cóż to za końcówka na lejku? Rozumiem że do konserw, można prosić o coś więcej w temacie?
-
Dziadek szacun za odświeżenie tematu po 12 latach.
-
Bilu jak ja widzę jakie Ty urządzenia masz i stosujesz do robienia potraw to mi szczęka opada.
-
-
-
Arkadiusza różne i różniste
arkadiusz odpowiedział(a) na arkadiusz temat w Kącik kuchenny Arkadiusza Tematy
Widać lepiej ubijasz. Na upartego by mi weszło te 20 kg do 20l wiadra , ale wolałem zostawić więcej miejsca na wytworzoną solankę. Było tyle solanki ,że już zaczęła mi wypływać z wiadra. -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
BazylWidzew odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Czyli lepiej stosować peklosól?
