Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
quadro555 odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
I dlatego znawcy z YouTube tak się odżegnują od peklosoli 😁 Jak zwykle ktoś coś przeczytał, wyciągnął wnioski podobne do @BazylWidzew i potem propagują głupoty w necie. Oczywiście w trosce o zdrowie. -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
Grzewlod odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Bazyl uruchom szukajkę ten temat był już wałkowany wielokrotnie. -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
BazylWidzew odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Co to jest ten nitryt, że taki zabójczy. -
Kołnierz futrzany by dał więcej ciepła😁
-
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
szrekPL odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Filmik bardzo ładnie opisuje generalnie wszystko w temacie z tym że dostęp do nitrytu jest nieograniczony, z tego co się orientuję. Po aferze z galaretą gdzie użyto czystego nitrytu sprawdziłem czy taką truciznę można dostać i ku mojemu zdziwieniu... bez problemu można nabyć w kilogramowych opakowaniach... łyżeczka saletry powiedzmy doprowadzi do rozwolnienia natomiast łyżeczka nitrytu może doprowadzić na cmentarz... -
Wolę naturalny ogień i aromat drewna podczas gotowania lub pieczenie w plenerze ale czasami brak na to czasu.
-
Brawo Jacek to jest poprawnie od samego początku prowadzony proces kiszenia👍. Kołnierz wodny bardzo pomaga, ułatwia przeprowadzenie fermentacji.
-
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
Grzewlod odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Pewnie tak samo jak zwykłe tanie wino "siara" i wino ze szlachetnego szczepu. Jednym i drugim się upijesz. Jednym i drugim zapeklujesz. -
Szreku nie interesuj się po k...........No nie mogłem się powstrzymać🤣
-
A cóż to za końcówka na lejku? Rozumiem że do konserw, można prosić o coś więcej w temacie?
- Dzisiaj
-
Dziadek szacun za odświeżenie tematu po 12 latach.
-
Bilu jak ja widzę jakie Ty urządzenia masz i stosujesz do robienia potraw to mi szczęka opada.
-
-
-
Arkadiusza różne i różniste
arkadiusz odpowiedział(a) na arkadiusz temat w Kącik kuchenny Arkadiusza Tematy
Widać lepiej ubijasz. Na upartego by mi weszło te 20 kg do 20l wiadra , ale wolałem zostawić więcej miejsca na wytworzoną solankę. Było tyle solanki ,że już zaczęła mi wypływać z wiadra. -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
BazylWidzew odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Czyli lepiej stosować peklosól? -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
EAnna odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Peklosól to mieszanka azotynu sodu z solą. Saletra jest azotanem. Wg mnie nie jest "mniej zdrowa" o ile się jej nie przedawkuje. Aby saletra spełniła w mięsie swoją rolę musi przejść przemianę do azotynu. To wymaga dłuższego czasu. Proces ten przebiega w obecności pewnych bakterii (denitryfikacyjnych) i stąd dawniej pielegnowano i wielokrotnie używano solanek na bazie soli i saletry w procesie peklowania. -
Dołączył do społeczności: Jurgol
-
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
EAnna odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
To jest prawdopodobnie rezultat fałszywie pojmowanej ekologii i ewidentny brak wiedzy. "Wcinanie" przez okrągły rok sałaty wyrosłej na solankach jest zdrowe, natomiast dodatek azotynu do mięsa jest zabójcze . -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
BazylWidzew odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Dlaczego saletra jest mniej zdrowa, przecież peklosól to to samo. -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
BazylWidzew odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Tak to jest jak się nie myśli jak się coś zaczyna robić Nie wiem dlaczego gościu taki jest oporny do peklosoli. To rób na soli i miej sraczkę -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
Grzewlod odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Taka dawka soli jeszcze nie zabezpieczy 15 kg mięsa. Jeśli chcesz bezpiecznie to używaj peklosoli. Mieszanki soli i saletry nie polecam z dwóch powodów jeden to długa reakcja oraz "mniej zdrowo" a drugi to, że jesteś nowicjuszem i możesz popełnić błąd w dawkowaniu. Sól peklowa jest gotową mieszanką dlatego jest bezpieczna w użyciu. -
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
fikaz odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Oczywiście że marnotrawstwo jednak koszty spożycia tego mogą być o wiele wyższe. -
Arkadiusza różne i różniste
bilu72 odpowiedział(a) na arkadiusz temat w Kącik kuchenny Arkadiusza Tematy
Jaka była pojemność wiadra,te 20 kg.spokojnie powinno się zmieścić w 15l. wiadrze.Ja do kamionki 8l.ubijam 10 kg. a jeszcze muszę zmieścić 3 cm.deseczki pod fosę. -
Arkadiusza różne i różniste
bilu72 odpowiedział(a) na arkadiusz temat w Kącik kuchenny Arkadiusza Tematy
Ja nie przebijam nie zbieram piany,kapusta dociśnięta dębowymi deseczkami pod rant fosy,trzymam kilka dni w temp.20-21 st.i po kilku dniach burzliwej fermentacji przenoszę do piwnicy temp.8-12 st.Wszystko jest ok.Ale jak odbiorę kapustę z beczki i zapomnę pilnować wody w fosie to też mam podobny nalot.To zapewne efekt,,banki"powietrznej.Jeżeli nalot jest biały to wszystko jest ok,jeżeli zmieni kolor to doszło do skażenia,chodz to mało prawdopodobne. -
EAnna obserwuje zawartość Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
-
Amator - Czy to jeszcze jest do uwędzenia?
EAnna odpowiedział(a) na Ozzi-- temat w Dla początkujących
Soli z dodatkiem saletry. Jeżeli samej soli, to w ogromnych ilościach, wymagających potem moczenia mięsa w celu odsolania. Nie jestem w stanie ocenić stopnia zepsucia Twojego mięsa. Gdyby było moje, podjęłabym próbę (wyłącznie na własną odpowiedzialność) odkażenia powierzchniowego (np. nadmanganianem potasu), ponownego wypłukania w solance, osuszeniu i szybkiej obróbki termicznej kawałków gulaszowych. Dłuższa obróbka termiczna nie dajaca negatywnych odczuć zapachowych może pozwoli uratować mięso do zastosowań kulinarnych kuchennych. Jak czytam o marnotrawstwie takiej ilości mięsa to wszystko się we mnie burzy 😖
