Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Wszystkiego dobrego na święta i udanych wyrobów. I niech grupa się rozwija. Wesołych świąt 😀
-
Jak na Ciebie przystało wygląda jak zwykle przepysznie 😁
-
Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia dla całej Wędzarniczej Braci
-
Zdrowych, pogodnych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia przeżytych z najbliższymi. Na 2026 rok życzę zdrowia i szczęścia.
- Dzisiaj
-
Na Święta troszkę sałatki do skośnookiego,pieczeń górnika w foremce jelicie oraz kilka delegacyjnych puszek z tego samego wsadu,oraz swojska z szarym oczkiem i galaretką (tak nie akceptowalna tym forum )kupiona u lokalnego wytórcy.
-
Ładna wędzarnia , smakowite wyroby 👌 czyli pełnia szczęścia.... gratuluję
-
Smaki Agi i Grzewloda
Grzewlod odpowiedział(a) na Grzewlod temat w Smaki Agi i Grzewloda Smaki Agi i Grzewłoda
-
Teraz jesteś dużo mądrzejszy i jest szansa że nie powielisz tego błędu
-
Dołączył do społeczności: Szaos
-
Muski obserwuje zawartość Ilość wędzonych kiełbas w wędzarni
-
I tak trzymaj
-
Co na to Arek ?
-
Dołączył do społeczności: Romanek66
-
Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
Tomasz_65 odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
-
Brawo Ty. 😚 Jeszcze parę razy puścisz dymek i nie będzie taka czyściutka. 😜
-
Super i apetycznie wyglądają.
-
Kiełbasa wiejska i inne wyroby EL GREGORA
EL GREGOR odpowiedział(a) na EL GREGOR temat w Moje wyroby
-
-
Ilość wędzonych kiełbas w wędzarni
Robert2008k odpowiedział(a) na Robert2008k temat w Kiełbasy grube
I wszystko się wyjasniło... Zrobiłem powtórkę, tym razem na frankfuterkach. Na opisaną wyżej wielkość wędzarni dałem bezpiecznie 4 kg (ok. 15-16 m jelit 20 mm). Wiadomo, osadzanie, suszenie prawie godzinę 30 C- skakało do 35 C. Temperatura wędzenia ustawiona na max 40 ale skakało do 45 C, lekki dymek (poszło mi 4 razy mniej zrębek niż kilka dni temu). Czas 3 godziny choć planowałem 2. Co pół godziny obracałem, zmieniałem kolejność i odcinałem 1 sztukę do sparzenia i kontroli. Po godzinie smak jeszcze przypominał białą (kolorem również) ale potem było już tylko lepiej a z jelitem nie działo się nic niepokojącego. Finalnie kolor OK, smak rewelacja 🙂 Nigdzie nie było miejsca mniej uwędzonego, wszystko równomiernie. Na zdjęciu: luzem przed parzeniem, w garnku po parzeniu. łamie się idealnie, fajnie "pęka". Myślę że następnym razem może jeszcze z pół godziny potrzymam w wędzarni bo po parzeniu lekko zjaśniały. Wniosek- nic na skróty, na szybko, wszystko musi mieć swój czas i właściwą technologię. Za młody zadymiacz jestem żeby robić to "na oko". Dzięki wszystkim za odpowiedzi, Zdrowych, Wesołych, rodzinnych i smacznych Świąt 🙂 -
Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
Dawidk1 odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
No super wyroby. Do tego samemu zrobiona wędzarnia brawo 😀 -
Tradycyjna masarnia – swojskie smaki, stare zwyczaje
Dawidk1 odpowiedział(a) na SZCZEPAN temat w Polska tradycja masarska
No robi wrażenie zjadłbym. Brawo 😀 -
Dołączył do społeczności: janyybbcfj
-
Nie ma ewentualnie.Obecnie każdy jest badany na ASF przynajmniej w "moim" kole skąd biorę surowiec.
-
Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
@halusia@ odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Wyroby pierwsza klasa w nowej wędzarni....zresztą jesteś fachowcem w tym co robisz Tomku.😋 O wędzarni nie wspomnę ..👏 -
Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
Grzewlod odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Brawo, ładny kolorek kiełbaay, widać praktykę👍. Qrcze nawet kije ładnie się uwędziły😉. -
Budowa wędzarni ala Cztery pory roku
Tomasz_65 odpowiedział(a) na Tomasz_65 temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Dzięki Mirku za dobre słowo 😁powiem nie skromnie że nie brałem pod uwagę innego efektu, jest to trzecia wędzarnia zrobiona prze zemnie, pierwsza była skrzyniowa z kanałem, druga to była wędzarnia typu kibelek bez mała bliźniacza do tej tylko mniejsza która uległa zniszczeniu podczas sierpniowego huraganu w 2024 r. a ta jest już konkretna na tyle duża że spokojnie obaj zmieścilibyśmy się w środku 😜😏Pozdrawiam
