Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. A jak włożysz po parzeniu z 10 wędzonek do niewielkiej ilości zimnej wody takiej jak leci z kranu to ta woda już nie będzie taka zimna jak z kranu a wręcz zrobi się letnia jak nie ciepła. Wszystko zależy od ilości wędzonek i ilości wody. W małych masarniach mają deszczownie i zaraz po parzeniu wszystko trafia pod zimną wodę bo zasada jest taka ,że trzeba szybko schłodzić A na pewno delikatnych polędwiczek nie poddaję żadnej obróbce termicznej. Samo wędzenie w zupełności jak dla mnie wystarcza. To ciekawość mnie zżera jak sobie wyobrażasz szybkie schłodzenie wyrobu po parzeniu w warunkach domowych bo chyba nie zaprzeczysz ,że trzeba taki wyrób szybko schłodzić. Chyba ,że uważasz ,że nasz główny technolog nie zna się na rzeczy bo zaleca taki sposób na szybkie chłodzenie . Trzeba to tylko robić z głową i nie wrzucać jednego pętka kiełbasy do wanny wypełnionej zimną wodą z kranu i wilk będzie syty i owca cała tzn. kiełbasa schłodzona i jelito nie skamienieje bo tak to się chyba nazywa😉.
  3. Dzisiaj
  4. Może obronią się smakiem...😋😁
  5. Nigdy nie wkładam wędzonek po parzeniu, bezpośrednio do zimnej wody, takiej jaka leci z kranu. A na pewno już nie delikatnych polędwiczek.😀
  6. Ja zaopatruje się tutaj ale osobiście na hurtowni,ceny wtedy są inne niż w sprzedaży internetowej. https://robimyswojskie.pl/ Swojski Wyrób też się u nich zaopatruje.
  7. W zasadzie ja też🤣. Waldek potwierdzi, że Ooodziwo podczas nadziewania żadna kość nie przedziurawiła jelita🤣. Patrzaj jednak coś nam wyszło🤣. Jeszce nie wim co i jak ale wyszło🤪.
  8. Wszystko przed Tobą 🤣
  9. Mam wędzarnię elektryczną z dymogeneratorem. seperatorem dymu , płynną regulacją ilości dymu oraz nawiewu i chciałem się z Wami podzielić informacjami , lecz nie umię zmiejszyć pliku i za każdym razem mi odrzuca.

    Wędzarnia działa perfekcyjnie i aby coś nie wyszło,  to trzeba by było chcieć to specjalnie spaprać.

    Pozdrawiam

     

  10. Mam problemy z dołączaniem plików , zdjęć czy filmików .

    Odrzuca mi bo są za duże , jak to opanuję będę bardziej aktywny.

  11. Czyli hartowanie tak?Wkładanie wędlin bezpośrednio po parzeniu do zimnej wody?
  12. To spróbuję odpowiedzieć na pierwsze zdanie twojej wypowiedzi. Najbardziej martwi mnie to, że dożyliśmy czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, aby to, co mówią, nie obrażało głupców. Albert A. W tym przypadku w 100% zgadzam się z Grzegorzem, że proces technologiczny trzeba prowadzić tak, aby uzyskać oczekiwany produkt. Dodam, że nikt nie wspomina o szoku termicznym, który ma bardzo duży wpływ na twardość jelit w kiełbasach.
  13. „Grzegorz, z takiego surowca nic dobrego ci nie wyjdzie. Szkoda roboty! karkówka i żeberka na kabanosy? Odkąd świat światem, nigdy o czymś takim nie słyszałem.😂😥🤣
  14. Dobre dobre te wilki hendi, dały radę żebra zmielone😉🤣.
  15. I tego się trzymaj. Od kilku lat kupuję tam jelita; jestem mega zadowolona. Poza tym mamy u Marcina zniżkę na hasło.
  16. Nie wiedziałem trzeba kupić następnym razem. Masz rację lokalny patriotyzm spoko i polecam. W Swojskim większość rzeczy kupuję przyprawy sitka mąki itp
  17. Wszystkiego najlepszego dla wszystkich Basiek oraz górników 🌼🍻
  18. Jeżeli rozplątywanie to nie problem to bierz pęczek po co przepłacać, natomiast ,,kabanosowe" no tu jest trochę zabawy, Swojscy mają tubowane które wychodzą trochę taniej niż w Jeluxie a też są łatwiejsze w użyciu. Patriotyzm lokalny przemawia za tym żebyś brał u siebie.
  19. szrekPL

    Wariacje bila72

    Super dzięki nie natknąłem się na to wcześniej, poczytam .
  20. bilu72

    Wariacje bila72

    Poczytaj tutaj
  21. By nie śmiecić nowym tematem. Co sadzicie o tych jelitach nowość w jeluxie. Jelita wieprzowe premium na pasku kraj pochodzenia Polska. Dałem coś 35zł za 20m. Nie mam jeszcze za dużego doświadczenia bo dopiero raz robiłem kiełbasę. I jelita pierwszy raz kupowałem u siebie na miejscu w Swojski wyrób. Ale było ciężko rozplątac i odmierzyć. A na pierwsze kabanosy kupiłem na pasku i mega wygodnie i szybko. Macie jakieś na to patenty?
  22. Wczoraj
  23. Kolacyjka
  24. Namawiałeś, namawiałeś i namówiłeś wobec tego za Twoje zdrowie zawieszę odwyk😉🤣.
  25. Nie zapomnij popić zacnym trunkiem 😁
  26. To może ja bo nigdy nie piekłem boczku w wędzarni albo dmucham na zimno albo parzę bo nie lubię gumy.😀 Najlepsze te z marketu 4 tygodniowe 🤣. No nic Janusz nie konsumuj tego białego marketowego świństwa ja za Twoje zdrowie zjem kawałek więcej czerwonego i też będzie dobrze😉. Dużo zdrowia życzę.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.