Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. ePiotrM

    peklowanie na mokro

    To nie niechęć tylko brak sprzętu na początek.Poza tym naiwna idea nowicjusza tworzenia wg starych metod a dawniej sie nie nastrzykiwało.
  3. Rybny? To myślę, że minimum 3 m-ce. Kiedyś oglądałem taki francuski program i tam było, że konserwy, sardynki w oleju szły do magazynu na 6 m-cy i dopiero po tym czasie do sklepów. Robiłem taką konserwę, rybki z warzywami, i otworzyłem ją chyba po jednym czy dwóch tygodniach, była słaba, pomyślałem, że więcej już jej nie zrobię. Ale jak następną otworzyłem po około 6 m-cach, to była cymesik.😁
  4. Słoniny nie peklujemy. Słoninę solimy.
  5. Dzień dobry Bardzo dziękuję z a przepis i z pewnością skorzystam, ale mam kilka pytań.Będę wdzięczny za odpowiedź. Piszą na forach w internecie aby dawać boczki, podgardle, wiec czy ten surowiec traktują jako kl. II ? A co powiedziałbyś gdybym zachował proporcje mięs, ale dał na przykład trochę chudszą łopatkę, ale za to dołożył słoninkę zmrożoną i pokrojoną w kostkę w miare drobno i proporcjonlanie do jelita. Lubię taki smak i wygląd kabanosa. Oczywiście wszystko z zachowaniem proporcji. I jeszcze jedno pytanie. Oglądając filmy na WB, widziałem jak fachowcy zalecali nie mieszać intensywnie surowca na kabanosy jak przy produkcji kiełbasy, lecz dość delikatanie do zmieszania składników. Czy to potwierdzasz. I ostatnie pytanie. Masz może jakiś przepis na kabanosy dojrzewające nie wedzone tak jak te tradycyjnie. Jeszcze raz bardzo dziekuję za wsparcie. pozdrawiam tomcio
  6. Dzisiaj
  7. Staszek7

    peklowanie na mokro

    W pierwszym przypadku mogłoby być te 8-10 dni. Drugim gdzie jest kilo mięsa na litr wody 80 g peklosoli to czas peklowania 3 dni. Jeśli dasz 60 g to 7 dni. 8-Max. I na tych siedmiu dniach skończyłbym peklowanie tą metodą czyli litr wody kilo mięsa. Według mnie nastrzyk to podstawa bezpiecznego peklowania. I to co proponuje to jest uwzględniony odpowiedni nastrzyk.
  8. szrekPL

    peklowanie na mokro

    A zdradzisz powód chwilowej niechęci do nastrzyku?
  9. ePiotrM

    peklowanie na mokro

    Ten temat był tu pewnie wałkowany setki razy.Niestety jestem nowy i gubie się w tym wszystkim. Ile w końcu powinno byc tej peklosoli. Tutaj znalazłem przepis 1kg miesa 0,4 litra wody + 4 dag peklosoli. Tyle ze to przepis z nastrzykiem a ja na razie nie chce nastrzykiwac czy wobec tego proprcje i czas pekolwania (8-10 dni) pozostanie ten sam? Gdzieś indziej znalazłęm proporcje 1 litr wody /1 kg mięsa 60 -80 peklosoli i czas 7-15 dni Jak to się ma do tego pierwszego? Bede wdzięczny za poradę
  10. Mam zamiar zrobić paprykarz i mam takie pytanie : Jak długo trzeba go trzymać po tyndalizacji by był już dojrzały w smaku ?
  11. Nie widzę tu problemu. Wyjmuje się cała szufladę. 2025-01-18-103927250.mp4
  12. Jak zrobisz szufladę na wielkość praktycznie, całego paleniska to nie ma problemu. Miałam szufladę i wiem o czym mówię. Zwykłego paleniska, czy szuflady na stojąco się nie wyczyści.
  13. Nie ma z tym problemu. Bynajmniej nie czuje dyskomfortu w tym temacie obsługi.
  14. Mając szufladę mamy też mniej miejsca do rozgarniania żaru.
  15. Sadowniczka

    Wariacje bila72

    Ależ to Smakowicie wygląda 😋
  16. Gdybyś zamontował szufladę miał byś prostszą czystszą i obsługę bez klękania.
  17. Fajnie upieczone serki czy piekłeś do momentu, aż skórka będzie chrupiąca🤔.
  18. bilu72

    Wariacje bila72

    Frajer boczuś kanapkowy w asyście małosolnych.
  19. W żadnym wypadku ocynk, unikaj stosowania ocynku w naszym hobby. Może być zwykła czarna, może być nierdzewka, grubość - cienka, nie ma sensu dawać grubej.
  20. Wstawiam Ci oryginalny przepis z norm branżowych z 1986 roku. Oczywiście możesz go zmodyfikować według własnych potrzeb i upodobań. Ja sam znacznie zmniejszyłem ilość kminku, a dodałem więcej gałki muszkatołowej.
  21. Wystarczy zwykła czarna i tak się zakonserwuje sama... Nierdzewka wygląda ładnie
  22. @MariuszB Właśnie miałem o to pytać;) wystarczy blacha ocynkowana, czy musi być koniecznie nierdzewna? Jakiej grubości? Pozdrawiam A
  23. MariuszB

    Wariacje bila72

    No i super👍"śledzik na raz" pod dobrą książkę jak znalazł 😉
  24. Na początek to obij wewnątrz komorę blachą, tak przynajmniej do połowy ponieważ będziesz miał pożar prędzej czy później.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.