Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. 100 lat dla solenizantów🥂
  3. Arkadiusz zdrówka i 100 lat🍾🥂
  4. Niby jakie ja wyciągnąłem wnioski, bo nie kumam.
  5. Proces wędzenia został przeprowadzony nieprawidłowo, począwszy od etapu osuszania. Etap osuszania stanowi kluczowy element procesu wędzenia i warunkuje prawidłowy przebieg kolejnych faz technologicznych. Nieprawidłowe przeprowadzenie osuszania skutkuje zaburzeniem procesu wędzenia, co w konsekwencji wpływa negatywnie na jakość, barwę, smak oraz trwałość gotowego wyrobu. W przypadku produkcji kabanosów etap technologiczny może być skrócony po prawidłowo przeprowadzonym osuszaniu nie ma konieczności oddzielnego etapu wędzenia. Proces można prowadzić poprzez stopniowe podnoszenie temperatury w komorze, co umożliwia jednoczesne wędzenie i pieczenie wyrobów. Takie rozwiązanie pozwala znacząco skrócić czas obróbki termicznej, maksymalnie do około 1,5 godziny, przy zachowaniu właściwych parametrów jakościowych produktu.
  6. Dzisiaj
  7. Wszystkiego najlepszego dla dzisiejszych solenizantów
  8. Wczoraj
  9. mikami

    Moj Sprzet

    Końcówka do napełniania konserw/słoików. Dziadek gdzieś to opisywał, ale znalazłem tylko zdjęcie w temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/?do=findComment&comment=683570
  10. bilu72

    Wariacje bila72

    Dieta kapuściana.
  11. Tak jak w temacie, czy ktoś użytkuje ten model?
  12. bilu72

    Wariacje bila72

    Bigosik podkręcony pestem,powędrował do piekarnika
  13. bilu72

    Wariacje bila72

    Najgorsza to ,,profanacja" ale nie mogłem się powstrzymać
  14. I dlatego znawcy z YouTube tak się odżegnują od peklosoli 😁 Jak zwykle ktoś coś przeczytał, wyciągnął wnioski podobne do @BazylWidzew i potem propagują głupoty w necie. Oczywiście w trosce o zdrowie.
  15. Bazyl uruchom szukajkę ten temat był już wałkowany wielokrotnie.
  16. Co to jest ten nitryt, że taki zabójczy.
  17. Kołnierz futrzany by dał więcej ciepła😁
  18. Filmik bardzo ładnie opisuje generalnie wszystko w temacie z tym że dostęp do nitrytu jest nieograniczony, z tego co się orientuję. Po aferze z galaretą gdzie użyto czystego nitrytu sprawdziłem czy taką truciznę można dostać i ku mojemu zdziwieniu... bez problemu można nabyć w kilogramowych opakowaniach... łyżeczka saletry powiedzmy doprowadzi do rozwolnienia natomiast łyżeczka nitrytu może doprowadzić na cmentarz...
  19. bilu72

    Wariacje bila72

    Wolę naturalny ogień i aromat drewna podczas gotowania lub pieczenie w plenerze ale czasami brak na to czasu.
  20. Brawo Jacek to jest poprawnie od samego początku prowadzony proces kiszenia👍. Kołnierz wodny bardzo pomaga, ułatwia przeprowadzenie fermentacji.
  21. Pewnie tak samo jak zwykłe tanie wino "siara" i wino ze szlachetnego szczepu. Jednym i drugim się upijesz. Jednym i drugim zapeklujesz.
  22. BazylWidzew

    Moj Sprzet

    Szreku nie interesuj się po k...........No nie mogłem się powstrzymać🤣
  23. szrekPL

    Moj Sprzet

    A cóż to za końcówka na lejku? Rozumiem że do konserw, można prosić o coś więcej w temacie?
  24. BazylWidzew

    Moj Sprzet

    Dziadek szacun za odświeżenie tematu po 12 latach.
  25. BazylWidzew

    Wariacje bila72

    Bilu jak ja widzę jakie Ty urządzenia masz i stosujesz do robienia potraw to mi szczęka opada.
  26. DZIADEK

    Moj Sprzet

    Mój lekki zestaw do nadziewania - kilku konserw i 2- 3 kg kiełbasy białej.
  27. bilu72

    Wariacje bila72

    Boczuś po marynowaniu powędrował do osuszania we frajerze.
  28. Widać lepiej ubijasz. Na upartego by mi weszło te 20 kg do 20l wiadra , ale wolałem zostawić więcej miejsca na wytworzoną solankę. Było tyle solanki ,że już zaczęła mi wypływać z wiadra.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.