Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. I Waldek pozamiatał 😚 Dziękuję
  3. Aniu, jestem pełen podziwu dla Twojego sposobu zagospodarowania mięsa i poradzenia sobie z cielakiem 💪 jak na kobietę to naprawdę duży wyczyn. Jeśli chodzi o ocenę wyrobów, nie będę się wypowiadał, ponieważ nie był mi znany zamierzony cel Twoich produktów. Stopień wysuszenia to również kwestia indywidualnych preferencji. Natomiast rozdrobnienie na kutrze powinno być takie, jakie chcesz osiągnąć, ponieważ to urządzenie daje bardzo szerokie możliwości regulacji.
  4. No i sprawa jasna, dzięki za info.
  5. Rozlewam do butli i sobie dojrzewa. Część jako ocet a część jako oxymel . Robię co kilka lat
  6. Co zrobisz z taką ilością? 🤔
  7. Jutro zlewam kolejne 9 litrów 😉im starsze tym lepsze
  8. Dzisiaj
  9. Zalać owoce / 4% cukru/ i dodać matkę
  10. Nie ma konieczności , kwestia jak mocno zebrałaś -ale możesz wymieszać
  11. No NIE Panowie !!! Jesteśmy na tematycznym forum, gdzie wpisy powinny być merytorycznie-krytyczne a tu, jakbym asystenta AI słyszała . W dodatku jakieś TWA Powiem, że spodziewałam się pewnej dozy krytyki, bo są powody, wyroby nie były do końca dopilnowane. Liczyłam na @Arkadiusza, szczególnie w temacie "bielskiej". Tłuszcz nie był dokutrowany do wymiaru recepturowego, widoczne zbyt duże oczka. Kiełbasa została przesuszona, do 67% wagi pierwotnej. Widoczny jest lekki pierścień na przekroju, (liczę jednak na wyrównanie wilgotności po leżakowaniu w próżni) Kabanosy są wyraźnie przesuszone, straciłam nad nimi kontrolę w nawale różnych spraw. Jednak w obliczu powyższych, tylu pozytywnych opinii przyznam, że mam ogromne trudności ze zmierzeniem się z nimi. Proszę mi wybaczyć i zrozumieć moje stanowisko. Z tym się zgadzam. Rozbierając sztukę już z góry znam przeznaczenie każdego kawałka i robię je na czysto i "na gotowo". Taki sposób postępowania po prostu się opłaca.
  12. Dostałam matkę octową (gruby na kilka cm kożuch) od wnuka. Jak nastawić ocet z jej wykorzystaniem?
  13. mam chęci na kolejne octy., bo owocowe octy u nas schodzą. Litrową butelkę spirytusowego mam spokojnie ze trzy lata i jeszcze w niej połowa zawartości jest.
  14. Ja już odcedziłam owoce. Numer z kożuszkiem wyszedł po odcedzeniu owoców. Waldku, mieszać z kożuszkiem, czy nie? O takim sposobie wykorzystania nie słyszałam.
  15. Ja swoje słoiki zakryłam podwójnym ręcznikiem kuchennym(papierowym), zacisnęłam gumką. Ganiałam za tymi latającymi, wrednymi stworzeniami. Diabły mnie trafiały z nerwów jak zobaczyłam kolejnego, wrednego potwora. Wielka szkoda😢
  16. Jak nie masz zamiaru nastawiać kolejnego - to wylej nowa błonka już zapewne jest . Możesz dodać też się nic nie stanie. Zlej już płyn z owoców ! już niewiele da, ja jak opadną to dwa dni póżniej zlewam i jeszcze stoi kilka tygodni. wytrąci się osad na dół a matka octowa będzie na górze 😁. Osad wykorzystują do wyrobu musztardy......
  17. Dobrze że podał adres, będę wiedział gdzie zamówić 😉 😁
  18. Oj jak się cieszę Dziękuję bardzo Waldku za informację. Jakbyś mógł jeszcze pomóc😚bo ja zielona w te klocki, jak trawa na wiosnę. 1) to co jest zebrane w słoiczku (zamkniętym) w lodówce, zostawić w lodówce w świętym spokoju, niech siedzi w lodówce 2) czy lepiej dodać zebrane w małym słoiczku do dużego słoja i zamieszać?
  19. Mój nie zdążył do końca przefermentować. Mimo że dość szczelnie przykryłam słoik gazą i zacisnęłam gumką, wkradla mi się muszka...zwana cukrówką i zrobiła swoje. Wszystko wylałam....🙈
  20. Nie nie za co dziękować.😚 Czekam na efekty. Ps. Sernik pieczemy góra- dół.
  21. Twonk

    Słodkości @mamuśki

    Bardzo dziękuję za przepis! Będę piekł i dam znać.
  22. Mam pytanie, mam wątpliwość. W jednym słoiku miałam renetę z drożdżami z Browina. Po opadnięciu gęstego, jabłuszka odcedziłam i dodałam drugą porcję cukru. Ładnie pracowało. Dzisiaj patrzę w słoik i 😲 takie coś. O rzesz ty Kożucha ile mogłam zebrałam do słoika (wylądował w lodówce), w oczekiwaniu na dalsze działanie. Resztę w dużym słoju zamieszałam. Tak reszta wygląda. Powiedzcie Kochani. Spaprałam sprawę i będzie do wylania, czy może zebrany kożuszek to początki matki octowej? Ps. Zawartość dużego słoja daje jabłkiem (na smak i na węch)
  23. tflis007

    tflis007

  24. Gen Szym-on wszystkiego najlepszego z okazji urodzin.
  25. Wszystkiego najlepszego dla dzisiejszych solenizantów
  26. To jeszcze osprzęt i ....
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.