KIEŁBASA LISIECKA
10KG
Mięso:
8kg jedynki wieprzowej
2kg dwójki wieprzowej tłustej (50)
mięso powinno przejść proces kruszenia (peklowania)48h
Przyprawy:
peklosól- 0,17kg
cukier – 0,01 kg
pieprz- 0,020kg
gałka muszkatołowa – 0,005
kmin rzymski -0,004
Jelita: wołowe 40mm lub wieprzowe o podobnej średnicy polecam32+
Sposób wykonania
Jedynkę wieprzową mielimy przez sito o średnicy 16mm
Dwójkę wieprzową mielimy przez sito o średnicy 8mm
Po zmieleniu mięsa mieszamy dodając przyprawy(oprócz soli którą wcześniej peklujemy mięso)
0.60litra wody,po wymieszaniu zostawiamy na 12h w chłodnym miejscu.
Po upływie tego czasu ponownie mieszamy dodając 0,30litra wody ,napełniamy bardzo mocno
jelita,formując w pojedyncze wianki i wieszamy na kijach wędzarniczych.
Sposób wędzenia
Rozgrzewamy wędzarnie do 60 st C i wkładamy kiełbasę do wędzarni na czas 1,5h utrzymując
tą temperaturę .Potem podnosimy temperaturę do 85-90 st C i pieczemy w wędzarni przez
1,5h do uzyskania złocistobrązowego koloru. PO upieczeniu kiełbasę wyciągamy na powietrze,aby ją schłodzić.
Drewno tylko olchowe
Kiełbasa lisiecka to prawdziwy przysmak
SMACZNEGO