Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. Maxell

    Maxell

    Moderatorzy


    • Punkty

      3

    • Postów

      46 155


  2. MariuszB

    MariuszB

    Użytkownicy


    • Punkty

      2

    • Postów

      7 245


  3. SZCZEPAN

    SZCZEPAN

    Mistrz Masarski WB


    • Punkty

      1

    • Postów

      983


  4. Radek.

    Radek.

    **VIP-Organizator**


    • Punkty

      1

    • Postów

      3 380


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 04.12.2023 uwzględniając wszystkie działy

  1. Wszystko co nowe, przynajmniej dla niektórych jest wrogiem starego 😉 Kod QR jest tak samo potrzebny jak adres strony internetowej... postępu i wygody nie unikniemy czy tego chcemy czy nie chcemy.
    2 punkty
  2. KIEŁBASA LISIECKA 10KG Mięso: 8kg jedynki wieprzowej 2kg dwójki wieprzowej tłustej (50) mięso powinno przejść proces kruszenia (peklowania)48h Przyprawy: peklosól- 0,17kg cukier – 0,01 kg pieprz- 0,020kg gałka muszkatołowa – 0,005 kmin rzymski -0,004 Jelita: wołowe 40mm lub wieprzowe o podobnej średnicy polecam32+ Sposób wykonania Jedynkę wieprzową mielimy przez sito o średnicy 16mm Dwójkę wieprzową mielimy przez sito o średnicy 8mm Po zmieleniu mięsa mieszamy dodając przyprawy(oprócz soli którą wcześniej peklujemy mięso) 0.60litra wody,po wymieszaniu zostawiamy na 12h w chłodnym miejscu. Po upływie tego czasu ponownie mieszamy dodając 0,30litra wody ,napełniamy bardzo mocno jelita,formując w pojedyncze wianki i wieszamy na kijach wędzarniczych. Sposób wędzenia Rozgrzewamy wędzarnie do 60 st C i wkładamy kiełbasę do wędzarni na czas 1,5h utrzymując tą temperaturę .Potem podnosimy temperaturę do 85-90 st C i pieczemy w wędzarni przez 1,5h do uzyskania złocistobrązowego koloru. PO upieczeniu kiełbasę wyciągamy na powietrze,aby ją schłodzić. Drewno tylko olchowe Kiełbasa lisiecka to prawdziwy przysmak SMACZNEGO
    1 punkt
  3. Witam wszystkich forumowiczów.Jestem na stronie od sierpnia 2021. Mam na imię Roman .Do tej pory przeglądałem tematy . Wreszcie przyszedł czas na napisanie .Niedawno skończyłem budowę wędzarni elektrycznej .Dwa lata temu zamówiłem u stolarza ,ale dosyć miałem czekania. Podwinąłem rękawy i w dwa miesiące sam , popołudniami ogarnąłem temat .Na wiosnę dorobię tylko daszek dwuspadowy, żeby ładnie było ,ale wędzić już można .Jestem po zrobieniu kiełbasy polskiej i kabanosów.Na jutro mam zamówienie na 10 kg kabanosów.Dwie karkówki się peklują na baleron ,a w czwartek piątek kiełbasa drwala będzie.Na koniec zdjęcie z rozpoczęcia budowy kibelka . Będę dodawał następne ,jak ktoś by chciał zobaczyć jak budowa postępowała.
    1 punkt
  4. I od razu widać, że to ręczna robota Żywiecka już po drugim wędzeniu. Kiełbasy schną, ale mocno nie wysuszam. Będą przekrojone, zapakowane próżniowo i do zamrażarki
    1 punkt
  5. Tylko wywarem! W ten sposób możemy regulować również zawartość tłuszczu w pasztecie, gdyby mięsne dodatki były zbyt chude.
    1 punkt
  6. Obecnie jest to standard stosowany na wielu materiałach (torebki, opakowania itp.) Kod QR jest bardzo tanią formą reklamy. Prawie każdy smartfon czyta kod i nie jest konieczna aplikacja wystarczy, że posiada aparat fotograficzny, ponadto opcji czytania kodu jest wiele. Dla osób, które nie wiedzą jak czytać kod można zamieścić dodatkowo klasyczy adres strony www. np w drugim dolnym rogu.
    1 punkt
  7. A ja myślę, że kod QR jest wyznacznikiem naszych czasów. Zdziwił byś się Damian90k. Aplikacja jest już od dawna standardową w telefonach komórkowych. Sceptycyzm to takie podejście do świata, w którym człowiek z natury wątpi w niektóre zjawiska i wynalazki. Do innych rzeczy masz podobne podejście?
    1 punkt
  8. Mnie także wydaje się, że kod jest zbędny, gdyż kalendarz trafi głównie do naszych użytkowników. Jeśli chodzi o zapisy, jak podałem wyżej, limit kalendarzy został wyczerpany. Musisz poprosić ewentualnie kogoś, kto zamówił i opłacił większa ilość, o odstąpienie.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.