Skocz do zawartości

Ranking

  1. dyzio

    dyzio

    **VIP-Organizator**


    • Punkty

      2

    • Postów

      3 380


  2. Grzewlod

    Grzewlod

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      2

    • Postów

      4 092


  3. qba-69

    qba-69

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      1 718


  4. Maciekzbrzegu

    Maciekzbrzegu

    **VIP**


    • Punkty

      1

    • Postów

      4 766


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 29.05.2024 uwzględniając wszystkie działy

  1. Pacan Wojciech, nie "Terryszka" lecz TerryRyszka. A poza tym każdy średnio rozgarnięty może sam sobie znaleźć w Wikipedii co to azotyn sodu. I może czas najwyższy abyś zapoznał się z zasadami interpunkcji. W Wikipedji też o niej piszą. Miej szacunek dla tych, którzy czytaja Twoje posty i dla języka ojczystego.
    2 punkty
  2. Wędzenie sera twarogowego. Do napisania tego tekstu skłoniły mnie częste pytania, zadawane przez osoby zainteresowane, odnośnie możliwości wędzenia sera twarogowego. Niejednokrotne wprowadzanie w błąd nowicjuszy sztuki wędzarniczej, przez powielanie plotek, co by takowy ser nie nadawał się do wędzenia, sprowokowało mnie do zaprzeczenia temu, wyssanemu z palca, stwierdzeniu. Moja przygoda z wędzeniem sera twarogowego zaczęła się od dwóch eksperymentalnych sztuk, owiniętych w gazę i powieszonych na kijku, wraz z innymi wyrobami przeznaczonymi do wędzenia. Wynik tego działania może nie był zbyt oszałamiający, ale dał impuls do dalszego eksperymentowania w tym kierunku. Na dalszy ogień poszły sery innego producenta. Przed wędzeniem zostały oprószone przyprawami. A tak wyglądały po wyjęciu z wędzarni. Jak widać jeden od razu przeszedł do dalszych testów Z czasem zapotrzebowanie na wędzony ser stawało się większe. Trzeba było stosować nowe rozwiązania, bo sera było więcej. I więcej ... Wybrałem jeden gatunek klinka twarogowego i za każdym razem wędzenie było udane. Wędzony ser twarogowy z mojej wędzarni, znalazł powodzenie również wśród biesiadników zasiadających przy świątecznych stołach. Nieprawdą jest też to, że zapachy, z wspólnie wędzonych produktów, przenikają się wzajemnie podczas wędzenia. Należy tylko zadbać o to, by nie wieszać wyrobów pod np. rybami, z których może kapać. Jak widać, wiem o czym piszę i zachęcam do wędzenia sera twarogowego. Niezdecydowanych może przekona takie zdjęcie. Mój sposób na wędzenie sera twarogowego Serki układam w plastikowej misce, po czym zalewam solanką (100 g soli na półtorej litra wody) około 7,5-8%. Stoją tak 12 godzin w temperaturze pokojowej, po czym układam je na kratkach w celu ocieknięcia. Po co najmniej kilku godzinach wkładam do wędzarni i wędzę kilka godzin w temperaturze około 50 stopni C. Przed wędzeniem można ser obsypać dowolnymi przyprawami. Rewelacyjne efekty wędzenia sera twarogowego uzyskuje się przez dokładanie do żaru ususzonych pędów malin. Ser najlepiej zapakować w sposób nie pozwalający na jego wysuszenie i tak może leżeć w lodówce bardzo długo.
    1 punkt
  3. Nie ważne czy rozwarstwia się czy nie, ja przed każdym peklowaniem mieszam dokładnie peklosól i nie mam żadnych problemów z peklowaniem..... noooo...... chyba że ktoś jest leniwy to inna sprawa kaloszy 😁
    1 punkt
  4. Tu nie chodzi o słoność tylko czy bardziej pekol czy bardziej sól. Zadajcie sobie trochę trudu i poszukajcie artykułów na forum o których wspomniał Maciek w swoim wpisie. Mirek bardzo fajnie opisał pomyłki firm produkujących peklo oraz inne zagadnienia itd. Dziadek zamieścił przeliczenia minimalnych dawek zabezpieczających itd. Zamiast dzwonić do Pani Ciech która powie każdemu jakie jest ofucjalne stanowisko firmy itd..... zacznijcie czytać i słuchać, nie zawsze wszytko tak pięknie wygląda jak jest napisane. Bazyl kiedy ostatni raz peklowaleś mięsa ?
    1 punkt
  5. Rozbawiłeś mnie 🤣 a co miła pani miała Ci powiedzieć.😁 No chyba tylko i wyłącznie to co jest oficjalnie w karcie a nie swoje przemyślenia. (Nie chciałbym być złośliwy jeżeli nic się z peklosolą nie dzieje to po co badać po dwóch latach i stwierdzenie w dokumencie można ale nie trzeba. To po co jak badać , jaki cel ,jak można nie. Sprawdzający powinien to odrzucić , albo badamy albo nie. I mówię Ci to z autopsji bo takiego rodzaju dokumenty/instrukcję opracowywałem .Ścieżka decyzyjna jest tak /nie a nie można) Maxell kiedyś dużo publikował materiałów dotyczących peklosoli. Może znajdziesz. Najciekawszy był o zawartości "peklosoli" w "peklosoli" Tam są bardzo ciekawe wnioski .O przemieszczaniu nitrytu mówią Ci praktycy. A rób jak uważasz .
    1 punkt
  6. Pogmyraj pogmyraj i tak nic nie znajdziesz, póki co przyjmij za pewnik to co napisała Ania ponieważ tak jest.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.