Skocz do zawartości

Ranking

  1. electra

    electra

    **VIP**


    • Punkty

      6

    • Postów

      8 907


  2. Radek.

    Radek.

    **VIP-Organizator**


    • Punkty

      4

    • Postów

      3 380


  3. mamuśka

    mamuśka

    **VIP Junior**


    • Punkty

      3

    • Postów

      1 386


  4. szrekPL

    szrekPL

    **VIP Junior**


    • Punkty

      3

    • Postów

      2 313


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 09.10.2024 uwzględniając wszystkie działy

  1. Przyprawa khmeli suneli dla tych co chca zrobic w domu wszystko mielone Kozieradka Kolendra Koperek Suszony seler Tymianek Natka Majeranek Mieta Bazylia lisc laurowy Czarny pieprz Szafran - 0,1%w starych ruskich przepisach jest malo bo wiadomo ze drogi Oregano ewentualnie sol Wszystkiego po lezeczce na ta ilosc 3 preciki szafranu Lyzeczka 5 ml
    3 punkty
  2. Nie stracony. Roboty ubywa No co Ty. Nogami, to ja już chyba ze trzy lata nie depczę Teraz mamy PRZYRZĄD Kilkanaście lat kupujemy w tym samym miejscu. Zawsze bardzo dobra W tym roku 3 zł/kg. A wystrugałem go w swoim warsztaciku, z tego co akurat było pod ręką Już można jeść
    3 punkty
  3. To teraz jak bedziesz mial sliwki zmixoj je i dodaj tej przyprawy bedziesz mial gruzinski a'la Tkemali sos
    2 punkty
  4. To najnowsza, próbna produkcja - nutella ze śliwek węgierek. Ukłony dla Andrzeja (Bagno) i dla Papcia. Dziękuję za przepis 😚 Ania zarządziła jeszcze jedną taką porcję z produkcją nutelli śliwkowej tylko mam dodać przyprawę do piernika. Taka mieszanka powinna być dobra.
    2 punkty
  5. Absolutnie nie płukać. Obsuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym żeby nie usunąć przypraw , następnie polecam owinąć w jedną warstwą gazy, (ułatwi to później zdjęcie folii celulozowej bo lubi przyrosnąć do mięsa po po obsuszeniu ) potem dwie warstwy folii celulozowej i całość włożyć do siatki wędzarniczej. Jest to wielokrotnie sprawdzona metoda.
    1 punkt
  6. Przeanalizuje dokładnie przepis bo wymaga modyfikacji. Podpowiadając zerknij na rolady, które robili inni i poszukaj w czym najczęściej występuje problem. Jak sam nie dojdziesz wtedy podpowiem.
    1 punkt
  7. Dzięki Przepis zawdzięczamy Beiotowi, który podał go na forum Ja przepis trochę zmodyfikowałem, więc moja to bardziej "Golonka faszerowana", niż Rolada Lazdijajska.
    1 punkt
  8. Śliwka węgierka w tym roku z zieleniaka bo moje przemarzły zaraz na początku sezonu. Wrzucone do słoika bez nakłuwania zalane gorącą zalewą i bez pasteryzacji bo zmiękną .
    1 punkt
  9. Jak sie ma ochote to dla ostrosci mozna dodac ostra papryke Co do szafranu to sadze ze mozna dac wiecej u nas sa saszetki z mielonym 0,5 g Jag dasz sol to bez oregano
    1 punkt
  10. Piotrze, idziesz smakowicie jak burza .
    1 punkt
  11. Śliwki w occie Zalewa - 1L octu 10% - 4L wody - 1 kg cukru - 2 goździki na słoik 0,3L Zalać gorącą zalewą i odstawić słoik do góry dnem do wystygnięcia.
    1 punkt
  12. Abchaska adżyka Robiliśmy z połowy porcji, bardzo dobre do grilowanego/pieczonego mięsa jako marynata (ostra ale nie tak że spięcie w mózgu) kolega używa na kanapce - 1 kg papryczka chilli (albo inna ostra) - 0,5 kg orzechy włoskie - 0,4 kg czosnek - 100 g soli - 1 łyżka kolendra (15g) - 1 łyżka chmeli suneli (15g) do kupienia w internecie bez problemów -Wszystko zmielić na maszynce do mięsa dodać przyprawy wymieszać i jeszcze raz zmielić, włożyć do słoiczków i do lodówki (u mnie stoi prawie 2 lata i nic się nie działo) ostre ale dobre.
    1 punkt
  13. Dzięki Maćku . Nie ma tej funkcji, ale rzeczywiście można w trochę inny sposób odpowietrzyć pakowarką . Rolada ala Iazdijajska Grzewloda 1. Golonka tylna z kością 2 szt. - 2,8 kg 2. Golonka przednia z kością 1 szt. - 0,8 kg Przyprawy na 1 kg masy: 1. Peklosól 17g 2. Pieprz 3g 3. Pieprz ziołowy Kamis 1g 4. Czosnek 3,5g 5. Czubryca zielona 1g 6. Czubryca czerwona 2g 7. Gorczyca ziarna 2,2g - dodajemy na etapie mieszania Z golonki wycinamy kości i skóry, Mięso kroimy i peklujemy 48h, należy pamiętać aby mięso z przedniej golonki peklowało się w oddzielnym naczyniu ponieważ posłuży do zrobienia masy klejącej. Kości i skóry nie będą już nam potrzebne możemy je wykorzystać w inny kulinarny sposób. Po peklowaniu mięso rozdrabniamy : golonka tylna siatka 16 mm, golonka przednia siatka 8 mm, następnie wykonujemy masę wiążąca - emulsję z golonki przedniej przy pomocy blendera Ninja. Mięso z golonki przedniej wkładamy do blendera dodajemy lodu i wsypujemy przyprawy bez ziaren gorczycy, które dodajemy na etapie mieszania. Mięso z golonki tylnej łączymy z masą klejąca i mieszamy (ja wymieszałem ręcznie, zdecydowanie lepszy rezultat osiągniemy mieszając w mieszałce). Proponuję przed mieszaniem rozdrobnione mięso z golonki tylnej uplastycznić np. przepuścić przez gardziel maszynki 2x bez noża i siatki na samym ślimaku. Po wymieszaniu odpowietrzamy masę za pomocą pakowarki próżniowej (ja tego nie zrobiłem w przekroju to widać). Tak przygotowany farsz nadziewamy w pęcherz wieprzowy za pomocą nadziewarki, pęcherz zszywamy wkładamy w siatkę do wędlin i wieszamy do osadzenia na 3h. Pęcherz w kilku miejscach przebijamy cienką igłą. Wędzenie 8h - temp 55-60C, Parzenie metodą Sous vide 10h temp. 75C. Po parzeniu studzimy produkt w zimnej wodzie a następnie poddajemy prasowaniu w lodówce ok. 12h. Pozostałe czynności widoczne są na zdjęciach. Smacznego
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.