Waldziu,
myślę, że Twoje ogórki są równie dobre, albo jeszcze lepsze 😃, na wypróbowanie mojego przepisu poczekaj jeszcze 6-7 miesięcy 😆
Sposób wykonania chyba zwyczajny:
-ogórki świeże, z własnego ogródka działkowego!
- wybieram odpowiedniej wielkości, unikam zbyt dużych (mają tendencję do robienia się pustych w środku)
- przed kiszeniem moczę ogórki 2-3 godziny w zimnej wodzie,
- solanka 3,5% -sól kamienną rozpuszczam w gorącej wodzie (nie może być sól jodowana!)
- dodatki: czosnek, chrzan, koper, 3 liście wiśni na dno, liść winogrona na górę słoika
-ogórki do słoika wkładam pionowo, zieloną częścią do góry. Dlaczego? ……nie wiem. Tak robię😅.
- zalewam gorącą zalewą (i zaraz wynoszę do piwnicy)
Ważne!
zakrętki nowe! (przed zakręceniem wycieram ranty słoików i nakrętek- wszystko suchutkie).