Skocz do zawartości

Ranking

  1. Radek.

    Radek.

    **VIP-Organizator**


    • Punkty

      6

    • Postów

      3 380


  2. Grzewlod

    Grzewlod

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      3

    • Postów

      4 094


  3. jacekw21

    jacekw21

    **VIP**


    • Punkty

      1

    • Postów

      1 765


  4. ReniaS

    ReniaS

    **VIP**


    • Punkty

      1

    • Postów

      2 320


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 29.12.2024 uwzględniając wszystkie działy

  1. W Bukowinie dzisiaj skończył się Świąteczny zlot rodzinny. Od dzieci na gwiazdkę dostałem ligawę i nie tylko Parę lat temu, z tej samej okazji dostałem maszynkę TK 12. Coś mi mówi, że chyba nie całkiem bezinteresownie Gotowe wyroby prawie przy każdej okazji, jadą w drugą stronę, a znikające ze stołu wędliny - sama radość
    3 punkty
  2. Jeszcze w starym roku, zapekluję ligawy na Bresaolę
    3 punkty
  3. Rolada z boczku -Sous Vide SUROWIEC -mój płat boczku po zdjęciu skóry i wyrównaniu krawędzi waga to 2,1 kg -mięso mielone z łopatki 0,5-0,6 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18g/kg -chili płatek 1g/kg -pieprz czarny 3g/kg -przyprawa huzarska 3g/kg -przyprawa grill ziołowy 3/kg Dodatkowo do mięsa mielonego: -gorczyca czarna i biała po 2g/kg -papryka kolorowa suszona ilośc według uznania -sznurek wędzarniczy -siatka wędzarnicza do wędlin -folia celulozowa -worki próżniowe WYKONANIE Z boczku zdejmujemy skórę wyrównujemy krawędzie, płat boczku rozcinamy w połowie lecz nie docinając do końca, robimy coś w kształcie książki. Taką książkę dobrze jest jeszcze potraktować tłuczkiem do schabowych aby zwiększyć kleistość mięsa. Dalej to już tylko dobieramy jakiś zestaw przypraw do samego boczku i mięsa mielonego które będzie w środku. Następna czynność to zwijamy wiążemy sznurkiem ,dobrze jest też zawinąć w folię celulozową następnie siatką wędzarniczą na koniec w próżnie i tak 3-5 dni w lodówce . Taką roladę można uwędzić ,upiec lub zrobić parzoną. Polecam taki wyrób jest smaczny i pięknie się prezentuje.Tu natomiast brak jednego zdjęcia z mięsem mielonym zapomniałem zrobić ale to już raczej można sobie wyobrazić jak wygląda rozłożone mięso na płacie boczku . OBRÓBKA TERMICZNA Sous Vide-15 godzin w temperaturze 65 stopni.
    1 punkt
  4. Schinkenspeck wykonałem, peklowanie 23 dni w Chrisale(sól morska peklująca) 35g/kg + 0,3g/kg kwas L-askorbinowy,odlane osocze po 4 dniach i dalej Vacum, wędzenie 3 dni po 6h zimnym dymem 18-25 °C.
    1 punkt
  5. 👍 Selgros ma te same produkty tu kartę może każdy wyrobić.
    1 punkt
  6. Znajoma firma ich produkty są bdb jakości kupuję je w Macro.
    1 punkt
  7. Stosuję standard, żadnych dodatkowych liści, tylko chrzan, czosnek i koper, oczywiście plus woda i sól kamienna, trzy doby w pomieszczeniu, następnie przenoszę do bardzo zimnej piwnicy, efekt? twarde i o każdej porze roku smakują jakbym niedawno je kisił.
    1 punkt
  8. Obcinanie końcówek wg. Pani "Miotły" i Pani Wachowicz służy przyspieszeniu ukiszenia ogórków. Ogórkom na małosolne często, gęsto obcinam "piętki", a na kiszone tego nie robię.
    1 punkt
  9. Waldziu, myślę, że Twoje ogórki są równie dobre, albo jeszcze lepsze 😃, na wypróbowanie mojego przepisu poczekaj jeszcze 6-7 miesięcy 😆 Sposób wykonania chyba zwyczajny: -ogórki świeże, z własnego ogródka działkowego! - wybieram odpowiedniej wielkości, unikam zbyt dużych (mają tendencję do robienia się pustych w środku) - przed kiszeniem moczę ogórki 2-3 godziny w zimnej wodzie, - solanka 3,5% -sól kamienną rozpuszczam w gorącej wodzie (nie może być sól jodowana!) - dodatki: czosnek, chrzan, koper, 3 liście wiśni na dno, liść winogrona na górę słoika -ogórki do słoika wkładam pionowo, zieloną częścią do góry. Dlaczego? ……nie wiem. Tak robię😅. - zalewam gorącą zalewą (i zaraz wynoszę do piwnicy) Ważne! zakrętki nowe! (przed zakręceniem wycieram ranty słoików i nakrętek- wszystko suchutkie).
    1 punkt
  10. Degustacja i podjęcie decyzji. Fuetello zawakowane.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.