Ranking
Popularna zawartość
Treść z najwyższą reputacją w 07.01.2025 uwzględniając wszystkie działy
-
Nowa zabawka więc trza było wypróbować...wilk Szron TC22 marzenie znowu żałuję że tyle zwlekałem z zakupem, dziękuję za podpowiedzi co wybrać. Mikser Szron 10L pięknie miesza, na raz wchodzi 5kg krakowskiej, żywieckiej(myślę że 6,5kg też bez problemu) i 6,5kg takiej bez nazwy z pozostałości i nietylko3 punkty
-
3 punkty
-
A mnie został jeszcze piernik świąteczny. Zawsze piekę dwa bo jeden nie starcza :). Przepis dostałem od swojej mamy, a ona od swojej mamy, a ona od swojej mamy :). Jakby policzyć to najprawdopodobniej jest to przepis z XIXw. oczywiście nieco uwspółcześniony (przyprawy do piernika nie robię sam tylko kupuje). Oto skład ciasta: 1/2 kg miodu 2 szklanki cukru 25 dkg tłuszczu (smalec, masło lub margaryna) 1 kg mąki pszennej 3 jajka kurze 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 opak. przyprawy do piernika rodzynki wg uznania lepiej mniej niż za dużo (ja daję około 100 g) 100 g kandyzowana skórka pomarańczowa Szklanka ma 250 ml łyżka 15 g łyżeczka 5 g Używam miodu wielokwiatowego pilnuje tylko, żeby to był miód a nie rozpuszczony cukier wymieszany z miodem. Co do przyprawy do piernika to ja zwykle używam tę produkcji Oetkera. Zresztą z doświadczenia wiem, że ilość tej przyprawy trzeba dobrać doświadczalnie do swoich upodobań. Podawanie gramatury niewiele da ponieważ producenci na przestrzeni lat zmieniają skład i ilość poszczególnych składników takiej przyprawy. Dlatego musicie samy popróbować lub zrobić własną. Ja do piernika dodaję rodzynki, ale nie drobniutkie sułtańskie tylko duże. Oczywiście rodzynki przed dodaniem do ciasta należy namoczyć - zalewam rodzynki wrzątkiem i czekam kilka godzin. Po namoczeniu odlewam wodę i osuszam rodzynki papierowym ręcznikiem i przesypuje mąką. O ile rodzynki w pierniku nie są konieczne o tyle kandyzowana skórka pomarańczowa jest obowiązkowa. Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto przeczytaj cały przepis do końca. Wykonanie i komentarz do wykonania: Miód rozpuścić, letni połączyć z cukrem i mąką, dodać rozmiękczony tłuszcz, jaja i sodę rozpuszczoną w zimnym mleku. Na końcu przyprawa, skórka pomarańczowa i rodzynki. Cisto dobrze wymieszać i przełożyć do torby foliowej. Torbę z ciastem wkładamy do lodówki i czekamy minimum 2 tygodnie. Z wieloletniej praktyki wiem, że najlepiej jak ciasto leży miesiąc czyli 30 dni. Na podstawie doświadczeń stwierdziłem, że jako tłuszcz do piernika najlepiej dodać smalec wieprzowy. Może to dziwne, ale wtedy piernik wychodzi najlepszy. Po okresie dojrzewania wyjmujemy piernik z lodówki i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja używam blaszki o wymiarach 25 x 36 cm. Ręką zwilżoną w zimnej wodzie rozprowadzamy ciasto mniej więcej równomiernie w blaszce. Teraz najważniejsza i najtrudniejsza cześć pieczenie :). Do nagrzanego do 140 stopni C !!!! wstawiamy blaszkę z ciastem. Uwaga nie ma błędu w temperaturze !! pieczemy piernik w 140 - 145 stopniach Celsjusza !!!! Czas pieczenia?? No właśnie ja piekę na suchy patyczek co w moim piekarniku trwa około 1,5 h. Jednak cały czas obserwuje ciasto. Jeśli brzegi się podnoszą, a środek pozostaje niżej to temperatura w piekarniku jest za niska i należy ją ostrożnie podnieść (ostrożnie o 5 stopni i obserwować co dalej). Jeśli środek ciasta podnosi się wyraźnie bardziej niż jego boki to temperatura jest zbyt wysoka. Jak ciasto już się upiecze (patyczek wbity w ciasto i wyciągnięty jest suchy) wyłączamy piekarnik i zostawiamy cisto do wystygnięcia albo w piekarniku, albo w ciepłym pomieszczeniu. Wyjmujemy z blachy i kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Ja mam nowy piekarnik i niestety jeszcze nie do końca wyczułem ustawiania temperatury co widać na zdjęciu jako pęknięcie. Ale nawet pęknięty jest smaczny :).3 punkty
-
Pieczenie piernika na święta to jeden z najprzyjemniejszych obowiązków . Dobrze, że podtrzymujesz tradycję. Dzięki temu stare potrawy według przepisów nasych babć trwają do dziś. Piernik pieczony już był w średniowieczu. Nie znano wówczas przypraw korzennych dlatego inny był skład przypraw, które służyły do aromatyzowania pierniczków. Te staropolskie doprawiane były dużą ilością pieprzu i suszonego imbiru, gdyż podawano je jako zakąska do wódki 😁. Dziękuję za przepis! U mnie na święta jest piernik staropolski.2 punkty
-
1 punkt
-
Poniżej przepis na piernik podawany w mojej rodzinie z pokolenia na pokoleń. Przepis sprawdzony. Dorzuciłem komentarze z własnych doświadczeń z tym smakowitym ciastem :). Przepis dostałem od swojej mamy, a ona od swojej mamy, a ona od swojej mamy :). Jakby policzyć to najprawdopodobniej jest to przepis z XIXw. oczywiście nieco uwspółcześniony (przyprawy do piernika nie robię sam tylko kupuje). Oto skład ciasta: 1/2 kg miodu 2 szklanki cukru 25 dkg tłuszczu (smalec, masło lub margaryna) 1 kg mąki pszennej 3 jajka kurze 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 opak. przyprawy do piernika rodzynki wg uznania lepiej mniej niż za dużo (ja daję około 100 g) 100 g kandyzowana skórka pomarańczowa Szklanka ma 250 ml łyżka 15 g łyżeczka 5 g Używam miodu wielokwiatowego pilnuje tylko, żeby to był miód a nie rozpuszczony cukier wymieszany z miodem. Co do przyprawy do piernika to ja zwykle używam tę produkcji Oetkera. Zresztą z doświadczenia wiem, że ilość tej przyprawy trzeba dobrać doświadczalnie do swoich upodobań. Podawanie gramatury niewiele da ponieważ producenci na przestrzeni lat zmieniają skład i ilość poszczególnych składników takiej przyprawy. Dlatego musicie samy popróbować lub zrobić własną. Ja do piernika dodaję rodzynki, ale nie drobniutkie sułtańskie tylko duże. Oczywiście rodzynki przed dodaniem do ciasta należy namoczyć - zalewam rodzynki wrzątkiem i czekam kilka godzin. Po namoczeniu odlewam wodę i osuszam rodzynki papierowym ręcznikiem i przesypuje mąką. O ile rodzynki w pierniku nie są konieczne o tyle kandyzowana skórka pomarańczowa jest obowiązkowa. Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto przeczytaj cały przepis do końca. Wykonanie i komentarz do wykonania: Miód rozpuścić, letni połączyć z cukrem i mąką, dodać rozmiękczony tłuszcz, jaja i sodę rozpuszczoną w zimnym mleku. Na końcu przyprawa, skórka pomarańczowa i rodzynki. Cisto dobrze wymieszać i przełożyć do torby foliowej. Torbę z ciastem wkładamy do lodówki i czekamy minimum 2 tygodnie. Z wieloletniej praktyki wiem, że najlepiej jak ciasto leży miesiąc czyli 30 dni. Na podstawie doświadczeń stwierdziłem, że jako tłuszcz do piernika najlepiej dodać smalec wieprzowy. Może to dziwne, ale wtedy piernik wychodzi najlepszy. Po okresie dojrzewania wyjmujemy piernik z lodówki i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja używam blaszki o wymiarach 25 x 36 cm. Ręką zwilżoną w zimnej wodzie rozprowadzamy ciasto mniej więcej równomiernie w blaszce. Teraz najważniejsza i najtrudniejsza cześć pieczenie :). Do nagrzanego do 140 stopni C !!!! wstawiamy blaszkę z ciastem. Uwaga nie ma błędu w temperaturze !! pieczemy piernik w 140 - 145 stopniach Celsjusza !!!! Czas pieczenia?? No właśnie ja piekę na suchy patyczek co w moim piekarniku trwa około 1,5 h. Jednak cały czas obserwuje ciasto. Jeśli brzegi się podnoszą, a środek pozostaje niżej to temperatura w piekarniku jest za niska i należy ją ostrożnie podnieść (ostrożnie o 5 stopni i obserwować co dalej). Jeśli środek ciasta podnosi się wyraźnie bardziej niż jego boki to temperatura jest zbyt wysoka. Jak ciasto już się upiecze (patyczek wbity w ciasto i wyciągnięty jest suchy) wyłączamy piekarnik i zostawiamy cisto do wystygnięcia albo w piekarniku, albo w ciepłym pomieszczeniu. Wyjmujemy z blachy i kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Ja mam nowy piekarnik i niestety jeszcze nie do końca wyczułem ustawiania temperatury co widać na zdjęciu jako pęknięcie. Ale nawet pęknięty jest smaczny :).1 punkt
-
My piekliśmy z podobnego przepisu . Zmiana polegała na tym,że zrobiliśmy 4 placki cienkie , upiekliśmy je a następnie przełożyliśmy je powidłami i masą "śmietankową".1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
Zdrowia życzę w takim razie :). Ciasto to kwestia drugoplanowa w takiej sytuacji, a i tak da się na pewno zjeść :).1 punkt
-
1 punkt
-
Jak zawsze u Ciebie wykonanie najwyższej jakości. Jak będziesz wakował porcje Fuetu z pleśnią to powietrza z woreczka nie wyciągaj, nawet lepiej jak będzie nieszczelny wtedy fajnie się przechowuje lecz trochę wysycha za to zachowuje walory smakowe pieczarki 😉.1 punkt