Skocz do zawartości

Ranking

  1. mamuśka

    mamuśka

    **VIP Junior**


    • Punkty

      2

    • Postów

      1 487


  2. szrekPL

    szrekPL

    **VIP Junior**


    • Punkty

      2

    • Postów

      2 463


  3. Maxell

    Maxell

    Moderatorzy


    • Punkty

      1

    • Postów

      46 043


  4. EAnna

    EAnna

    Moderatorzy


    • Punkty

      1

    • Postów

      12 686


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 12.05.2025 uwzględniając wszystkie działy

  1. Na pewno to nie, ale mam 3l i 5l i bardziej w użyciu jest 5cio mimo że robię w sumie nieduże ilości, jednak zdecydowanie wolę wsad rozłożyć na kilka a nie kilkanaście razy. Na niekorzyść 3ki działa to że jest pozioma.
    1 punkt
  2. Waldek byka upolował. 😜😄 Tak poważnie, to wszystko przekręcone tą korbą, czy jakiś napęd do Mesli zamontowałeś?
    1 punkt
  3. Czy aby na pewno ? kwestia ile robisz , bo jak jest to max kilkanaście kg , nawet co miesiąc to i dobra 3l wystarczy w zupełności. Kilka razy moja mesla 8l przewaliła tak od 450-600 kg w dwa dni . To tylko że trzeba częściej nabić. Ale mniej miejsca zajmuje , łatwiej umyć , lżejsza......i to czy się bardziej śpieszysz czy też robisz relaxacyjnie.
    1 punkt
  4. Ja mam akurat szczęście. W Łodzi jest jest sklep i producent z uszczelkami. Do Mesli (do tłoczka) mi dopasowali uszczelkę, a do autoklawa uszczelki robili na zamówienie. Poszukajcie takiego sklepu u siebie.
    1 punkt
  5. Moim skromnym zdaniem wybór powinien paść na 5 litrową, uważam tą wielkość za uniwersalną. Co do firmy to chyba większego znaczenia nie będzie, różnica jest tylko z tego co oglądałem w korbach mianowicie niektóre mają odlew a niektóre wygięty pręt. Wszystkie płyną w tym samym kontenerze, także cena i korba ewentualnie dostępność uszczelek (ale to też chyba taka sama) to jedyne różnice wg mnie oczywiście.
    1 punkt
  6. Nie wiem jaką ilość kiełbasy na jeden raz robisz . Mogę Ci tylko podpowiedzieć , że do 7 litrowej wchodzi ok 5 kg farszu.
    1 punkt
  7. Witam Ten nauczyciel technolog powiedział prawdę.... gdyż do wyprodukowania kiełbasy polskiej surowej wędzonej jak frankfuterek kluczowe znaczenie ma użycie mięsa świeżego prosto z rozbioru nie peklowanego wcześniej ,najlepiej z szynki i boczku. Najlepsza zaznaczam dostępna w całej Polsce kiełbasa Polska wedzona jest dostępna w sieci Stokrot...producentem jest firma Kier- ja ją jem jak metkę czy meetwurst na surowo zawsze jest wysoka jakość,ale są firmy na Śląsku co robią lepsze😀 Dawno temu pracowałem w firmie już nie istniejącego zakładu w Gostyni Heńka Serafina na dziale wędzarni gdzie robili jedną z najlepszych kiełbas polskich jak frankfuterek , cały knif polegał na tym aby dobrze wędlinę dogrzać odparować przed puszczeniem dymu ja to robiłem w dwóch trzech cyklach,w trakcie tego wędlina się dopeklowywała w trakcie wędzenia,nie można było doprowadzić do przegrzania farszu gdyż wtedy batony robiły się sztywne i twarde/denaturacja białka/, Polska wedzona powinna mieć miękką jadalną osłonkę i miękki farsz charakterystyczny tzw.włos, jeżeli się przeciągnie i suszy batony osłonka wyjdzie twarda jak na byku.nie będę się tu rozpisywał na temat wędzenia ponieważ trochę obala znane ogólnie metody. Przy okazji podam prosty przepis na szybkie aromatyczne tzw.duszonki z patelni:ziemniaki surowe kroimy w małe plasterki kostkę , cebulę w piórka obsmazamy dodając łyżkę smalcu,dajemy sól pieprz papryki słodkiej trochu i szczyptę cukru,jak jesteśmy w połowie opiekania dodaje kiełbasę polską wędzoną pokrojoną na plasterki i dopiekamy jak chcemy, Smoki zapach i smak obłęd po prostu bajonet ten zapach wędzonej kiełbasy teraz czuję. Nie wiem czy na Śląsku kupię z firmy Gruta tą kiełbasę,ale chętnie skosztuje jak zdobędę Okejas kończę muszę działać. Smoki 3-majcie się. Myślę Buz że coś tam coś tam podpowiedziałem Tobie Karramba caracho & whisky 🤪
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.