Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. MariuszB

    MariuszB

    Użytkownicy


    • Punkty

      2

    • Postów

      7 223


  2. mamuśka

    mamuśka

    **VIP Junior**


    • Punkty

      2

    • Postów

      1 553


  3. SZCZEPAN

    SZCZEPAN

    Mistrz Masarski WB


    • Punkty

      1

    • Postów

      962


  4. Maciekzbrzegu

    Maciekzbrzegu

    **VIP**


    • Punkty

      1

    • Postów

      4 774


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 25.11.2025 uwzględniając wszystkie działy

  1. Również używam dębu lub buka i to dość sporych polan, ale palą się i żarzą max godzinę, chyba że zasypujesz trocinami, to być może i wytrzymają 2 godziny, ale za to masz niską temperaturę ponieważ żarzą się. Nawet nie wyciągnąłem szabelki 😁, ot po prostu wiedziony własnym doświadczeniem poddałem pod wątpliwość czas palenia polan.... ot, zwykła wymiana doświadczeń i tyle.
    1 punkt
  2. Czyli bez dodania drewna, na samym żarze temperatura się podniesie. Normalnie cuda. Jeszcze o czymś takim nie słyszałam.
    1 punkt
  3. 100% prawdy napisałeś Mariuszu.😚 4 polana i sami chuchamy dla osuszenia. Osobiście wolę swój betonowy strop niż keramzyt.
    1 punkt
  4. Ja do budowy wędzarni przymierzałem się trochę . Parę lat . I rozważałem czy nie zrobić bez sklepienia. Ale kluczowe w rozważaniach było coś co &Szczepan określił jako "perfekcyjne" w tym dozór its . Stwierdziłem że to zbyt duże wyzwanie i zrobiłem że stropem duży otwór dymowy + deflektor. Wpływ pewnie miało też doświadczenie znajomego wędził boczki w wędzarni bez stropu poszła temperatura , tłuszcz a w konsekwencji wędzarnia . Ale zgadzam się że jeżeli ktoś jest w stanie , jest pewien że " da radę " sklepienie nie jest potrzebne. Reasumując dla mnie strop tylko względy bezpieczeństwa, wybacza błędy, Technologicznie, ekonomicznie , lepsza bez tylko nie wybacza błędów 🤔
    1 punkt
  5. Już widzę te cztery polana co spalają się 4 godziny 😉 🙂
    1 punkt
  6. Proszę mi powiedzieć, w jakim celu powstaje sklepienie nad paleniskiem i czemu ono służy.????? Teraz przedstawię negatywne strony tego rozwiązania. Po pierwsze, sklepienie jest zazwyczaj betonowe, przez co ścieka na nie solanka oraz tłuszcz. Tworzy to środowisko idealne dla rozwoju bakterii, a w efekcie pojawia się bardzo nieprzyjemny zapach. Po drugie, aby nagrzać takie ustrojstwo, trzeba spalić pięciokrotnie więcej drewna. Gdy konstrukcja zacznie się nagrzewać, trudno jest zapanować nad dalszym wzrostem temperatury, ponieważ beton oddaje zgromadzoną energię przez długi czas. Po trzecie, tego typu wędzarnia jest praktycznie pozbawiona sterowności. W komorze wędzarniczej panuje bezruch, przez co wędzonki nie wędzą się równomiernie — często są zaparowane i osmolone, przebywając w środowisku pirolizy. Jako wędliniarska brać powinniśmy pamiętać, że wędzenie powinno być procesem opanowanym do perfekcji. Wędzarnie elektryczne i profesjonalne komory wędzarnicze powstały właśnie na wzór tradycyjnych konstrukcji!!! Czwarty aspekt to wydłużenie procesu wędzenia — często nawet o 200%.
    1 punkt
  7. Jeśli mamy wędzarnie stabilna ...czyli w budowie zostały użyte materiały które na to pozwalają to jak w moim przypadku. Mam z Pracowni na wsi do miasta 12 km. Jadąc w centrum po materiał po drodze wstąpię do sklepu i nie ma mnie z 1.5-2 godz. A wędzarnie w tym czasie zostawiam sama. Nie maa problemu żadnego z utrzymaniem temperatury itp. Jeśli buduje się tak grube ściany a jeśli jeszcze z kamienia to możemy tylko biegać w koło wędzarni i pilnować. Ja swojej nie pilnuje . Wiem że mam zajrzeć około dwóch godzin i tyle. Spałem dwa polana i po tym czasie dokładam dwa polana i tyle drewna wystarczy na zamknięcie procesu. Jeśli wędzarnia jest nie stabilna to same problemy z tego wychodzą i bieganie po ogrodzie to dodatkowy problem. W czasie kiedy ja wedze to czy to jadę do miasta czy też pracuje nie zawracam sobie głowy wędzarnia.
    -1 punktów
  8. Mariusz bo tak jest. I schowaj szabelkę bo ją wystrzępisz 😁. Oczywiście używam grabu lub dębu a żaru który zostaje podpiekam. Najczęściej wystarcza. Jeśli jednak czasem przybranie to dorzucam węgla drzewnego. A co do spalania to udało mi się kilka razy na trzech polanach uwędzić co też sygnalizowali mi klienci że też czasem tyle spalają. Wszystko zależy jak masz wykonana wędzarnie. Szkoda i przykre że wiele nie dociera i budowane są bunkry.
    -1 punktów
  9. Pod koniec 4 godzin wędzenia zaczynam dopiekać na żarze i nie dodaje już żadnego drewna. Co tu dziwnego?! Temperaturę podnoszę dając więcej powietrza. Może prościej .. zapytaj czego nie rozumiesz?
    -1 punktów
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.