Skocz do zawartości

mikami

Użytkownicy
  • Postów

    681
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana mikami w dniu 3 Maja

Użytkownicy przyznają mikami punkty reputacji!

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Wrocław

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia mikami

Doświadczony

Doświadczony (10/14)

  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Aktywny rozmówca Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą

Najnowsze odznaki

6

Reputacja

  1. mikami

    Spiżarnia Eli K.

    Zrobiłem naukowe😆 porównanie przepisów Eli i teściowej Pokemona. Wsad: cebula - brak u Pokemona czosnek - 37,5% (wartości w % będę podawał: Ela względem Pokemona) Zalewa: ilość 200% stężenie rozwodnionego octu 100% Składniki zalewy przeliczone na jednostkę objętości płynu (% Ela/Pokemon) sól 83 cukier 166/111 pieprz 104 ziele ang 104 goździki 277 l. laurowe 138 Wartości dla cukru podane dla 3 i 2 szklanek (czyli dwie szklanki u Eli daje prawie to samo co u Pokemona). Posumowanie istotnych różnic: Ela robi 2x większą zalewę Pokemon daje 2,5x więcej czosnku Ela dodaje cebulę Ela nieco (a może istotnie) mniej słona Ela daje prawie 3x więcej goździków Po co tyle zalewy Eli, którą potem odlewa, jak połowa jest wystarczająca? Zastanawiam się czy spróbować wg Eli, bo wersja Pokemona nam smakuje (co roku przerabiam 20-30 kg)
  2. mikami

    Spiżarnia Eli K.

    Która prawda jest prawdziwa?
  3. Mam pytanie: jaki higrometr wytrzyma zadymienie?
  4. Auto nic nie pisał o rozpuszczaniu,
  5. mikami

    Gdzie kupic nutrie

    Od dwóch lat hodowla nutrii w Polsce jest zakazana.
  6. Nie mam pojęcia, ale trudność zwiększa kapitalistyczna rzeczywistość: marka została, firma produkcyjna znikła. O który Zelmer chodzi: - polski - niemiecko-polski - niemiecko-chiński - hiszpańsko-chiński?
  7. Cieszę się, że tak postępujesz, ale nie zawsze tak bywa. U znajomych bardzo mi posmakowała kiełbasa z lokalnych zakładów mięsnych. Więc przywieźli mi kilka kg kilogramów. Całość niezgryźliwa 🥵 - jelito twardością chyba przekracza osłonki sztuczne.
  8. Ciekawe, co z taką kiełbasą robiła? Ja dawno temu dostałem coś takiego. Łatwiej było pokroić kija od szczotki😁
  9. mikami

    Wyroby Sobola

    Firma już nie istnieje od 2010, została tylko marka https://www.porkert-original.pl/ Mlýnky už tu nemelou
  10. https://www.ibericoclub.com/the-guide-to-storing-and-preserving-jamon-iberico/
  11. mikami

    Znalezione w sieci

    Ewolucja wartości rzeźnej trzody chlewnej w Polsce w ostatnim sześćdziesięcioleciu
  12. mikami

    Piec chlebowy.

    Powinnaś się cieszyć z tego, co tam dosypali, bo otręby w detalu są droższe od mąki😀 Gdyż współcześnie „Znakomita większość badanych próbek ziarna pszenicy wykazywała zawartość popiołu poniżej 1,85%" (artykuł "Dobra mąka Grahama potrzebna od zaraz!")
  13. mikami

    Znalezione w sieci

    Brutalne prawdy/ciekawostki o włoskich mąkach i makaronach: Siła mąki https://bressanini-lescienze.blogautore.espresso.repubblica.it/2009/01/28/la-forza-della-farina/ Włoski makaron nigdy się nie trzęsie, ponieważ jest to wstępnie "gotowany" w temperaturze 115-120 stopni Celsjusza. W ten sposób zmienia kolor i traci smak. https://ilfattoalimentare.it/pasta-italiana-non-scuoce-precotta.html Tajemnice gotowanego makaronu dwa razy. Najpierw jest suszony w bardzo wysokich temperaturach, a następnie w garnku. Nikt o tym nie mówi, ale jakość jest inna https://ilfattoalimentare.it/pasta-spaghetti-essiccazione-temperatura.html
  14. Masz rację. Wg artykułu Analiza właściwości cieplnych .... cegły zwykła i szamotowa mają taką samą objętościową pojemność cieplną. W szamocie można zakumulować więcej ciepła, gdyż ... można go podgrzać do znacznie wyższej temperatury.
  15. Firmy nie znam, ale o niej (TOMPOL) wspomniano już parę lat temu:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.