Skocz do zawartości

mikami

Użytkownicy
  • Postów

    684
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana mikami w dniu 3 Maja

Użytkownicy przyznają mikami punkty reputacji!

Informacje o profilu

  • Płeć
    Nie podano
  • Miejscowość
    Wrocław

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia mikami

Wytrawny

Wytrawny (11/14)

  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Aktywny rozmówca Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą

Najnowsze odznaki

7

Reputacja

  1. mikami

    Moj Sprzet

    Końcówka do napełniania konserw/słoików. Dziadek gdzieś to opisywał, ale znalazłem tylko zdjęcie w temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13175-autoklaw-domowy-dziadka/?do=findComment&comment=683570
  2. Drożdże kożuchowe potrzebują tlenu i temperatury. Ten drugi czynnik nie jest ściśle określony, gdyż kożuch może utworzyć wiele różnych gatunków. Na ogół przyjmuje się, że poniżej 15 C jest bezpiecznie. Ja mam podobny problem z tegorocznymi ogórkami - słoje prze otwarciem wyglądają OK. Otworzone, są w ciągu 2-3 dni kolonizowane przez "kefirek". Niestety, są zbyt duże, by umieścić lodówce😂
  3. mikami

    Znalezione w sieci

    Znowu Sokołów https://kobieta.interia.pl/newsy/news-popularna-polska-kielbasa-skazona-pilnie-wycofuja-ja-ze-sprz,nId,22435035 Najpierw wołowina, a teraz ktoś im świnię podłożył?
  4. mikami

    Zapal świecę

    🕯🕯🕯
  5. mikami

    Wyroby Sobola

    Halusia podała co najmniej dwa różne przepisy, ale chyba chodzi o ten piewszy: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6562-pierogi-halusi-z-nadzieniem-wszelakim/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/23/#comment-857339
  6. mikami

    Spiżarnia Eli K.

    Zrobiłem naukowe😆 porównanie przepisów Eli i teściowej Pokemona. Wsad: cebula - brak u Pokemona czosnek - 37,5% (wartości w % będę podawał: Ela względem Pokemona) Zalewa: ilość 200% stężenie rozwodnionego octu 100% Składniki zalewy przeliczone na jednostkę objętości płynu (% Ela/Pokemon) sól 83 cukier 166/111 pieprz 104 ziele ang 104 goździki 277 l. laurowe 138 Wartości dla cukru podane dla 3 i 2 szklanek (czyli dwie szklanki u Eli daje prawie to samo co u Pokemona). Posumowanie istotnych różnic: Ela robi 2x większą zalewę Pokemon daje 2,5x więcej czosnku Ela dodaje cebulę Ela nieco (a może istotnie) mniej słona Ela daje prawie 3x więcej goździków Po co tyle zalewy Eli, którą potem odlewa, jak połowa jest wystarczająca? Zastanawiam się czy spróbować wg Eli, bo wersja Pokemona nam smakuje (co roku przerabiam 20-30 kg)
  7. mikami

    Spiżarnia Eli K.

    Która prawda jest prawdziwa?
  8. Mam pytanie: jaki higrometr wytrzyma zadymienie?
  9. Auto nic nie pisał o rozpuszczaniu,
  10. mikami

    Gdzie kupic nutrie

    Od dwóch lat hodowla nutrii w Polsce jest zakazana.
  11. Nie mam pojęcia, ale trudność zwiększa kapitalistyczna rzeczywistość: marka została, firma produkcyjna znikła. O który Zelmer chodzi: - polski - niemiecko-polski - niemiecko-chiński - hiszpańsko-chiński?
  12. Cieszę się, że tak postępujesz, ale nie zawsze tak bywa. U znajomych bardzo mi posmakowała kiełbasa z lokalnych zakładów mięsnych. Więc przywieźli mi kilka kg kilogramów. Całość niezgryźliwa 🥵 - jelito twardością chyba przekracza osłonki sztuczne.
  13. Ciekawe, co z taką kiełbasą robiła? Ja dawno temu dostałem coś takiego. Łatwiej było pokroić kija od szczotki😁
  14. mikami

    Wyroby Sobola

    Firma już nie istnieje od 2010, została tylko marka https://www.porkert-original.pl/ Mlýnky už tu nemelou
  15. https://www.ibericoclub.com/the-guide-to-storing-and-preserving-jamon-iberico/
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.