Witam, Żonie spodobało się przygotowywanie serów. Żeby iść dalej, potrzebuje miejsca gdzie będą one dojrzewać. Mówi, że to jeszcze długa droga zanim się zajmie dojrzewającymi, ale wolę się przygotować merytorycznie - jakie mamy opcje. Przestudiowałem już kilka tematów na temat budowy dojrzewalni, ale wszędzie jest ona budowana na bazie wysokiej witryny/lodówki. Ja w piwnicy nie mam już miejsca na coś wysokiego, ale przyszedł mi do głowy pomysł użycia witryny podblatowej 90x90x50 - takiej jak na zdjęciu. Taką witrynę mógłbym wstawić zamiast jednej półki - mają dokładnie takie wymiary. Czy coś takiego nada się na dojrzewalnię sera? Czy w będę mógł dojrzewać (ewentualnie tylko podsuszać) w niej również wędliny? Dodam, że docelowo ma ona stać w piwnicy bloku. Warunki mocno się różnią w zależności od pory roku i tego jak często sąsiedzi zostawiają okna/drzwi otwarte. Temperatura to 10-14 w zimie i 18-22 w lecie. Wilgotność 30-50% zima i 60-80% lato.