Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na zlocie w jednej z "grup dyskusyjnych" poruszyłem temat braku wykorzystania mózgów wieprzowych w gastronomii. Jeden z kolegów (nie pamiętam nicka) wyjawił jedynie, że w chwili obecnej masarniach są one stosowane jako wypełniacz do wszelakiego rodzaju kiełbas podrobowych.

 

Wczoraj temat mózgów wrócił na spotkaniu rodzinnym, na którym dowiedziałem się od ciotki, że u nich w domu (kujawsko-pomorskie) w dawnych czasach jadano mózgi wieprzowe oraz drobiowe i był to wręcz rarytas!

 

Poproszę o rozwinięcie tematu, dlaczego mózgi "zniknęły" ?

 

PS. Specjalnie na przyjazd owej ciotki moi rodzice przygotowali wczoraj uszy wieprzowe gotowane w kapuscie kiszonej. Ależ się tym zajadała!

 

Samoistnie narzuca się też pytanie dlaczego nie zjada się jeszcze innych, możnaby powiedzieć "lepszych" od uszu części wieprza w zależności od płci.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/
Udostępnij na innych stronach

Wrzuciłem kiedyś kilka przepisów na obróbkę mózgów, na strone główna. Uzyj wyszukiwarki, gdyz nie pamietam miejsca zakotwiczenia przepisów.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17850
Udostępnij na innych stronach

BonAir mózgi wieprzowe są przeznaczone do utylizacji, jako materiał podwyższonego ryzyka. Co do przepisu to moja babcia mówiła, że kiedyś to smażono normalnie z jajkiem i było ok, ja nie wiem bo nie próbowałem.

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17868
Udostępnij na innych stronach

kiedyś to smażono normalnie z jajkiem i było ok, ja nie wiem bo nie próbowałem.

Kiedyś miałem okazję spróbować tego specjału w wykonaniu mojej babci.

Bardzo mi smakowało, ale o składzie potrawy zostałem poinformowany dopiero po konsumpcji :rolleyes:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17870
Udostępnij na innych stronach

BonAir mózgi wieprzowe są przeznaczone do utylizacji, jako materiał podwyższonego ryzyka.

Czy mógłbyś trochę rozwinąć temat?

Ryzyka czego?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17871
Udostępnij na innych stronach

Móżdżek z jajecznicą to przepyszna sprawa.

Smak dawnych lat kiedy z braku wędlin w sklepach wykorzystywało się co było można.

Teraz nie jeden na widok mózgu mógłby dostać odruchu wymiotnego.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17874
Udostępnij na innych stronach

W związku z różnymi chorobami, niektóre części zwierząt rzeźnych są po prostu utyliwzowane i nie dostaniesz ich w sklepie.

Najlepszym przykładem jest BSE, które jest chorobą układu nerwowego, więc o jedzeniu mózgu wołowego można zapomnieć. I właśnie w takim mózgu mogą być priony (oczywiście nie muszą) i to jest to ryzyko.

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17875
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś lubiłem mozg smażony na patelni, Ale dzisiaj wzdrygam się na mózg i wyrzucam .Jak to mówią mozg to cały rozum ale rozumy są różne i boję się ze mogę biegać szalony po podwórku lub je ryć -i po co mi to na stare lata.Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17878
Udostępnij na innych stronach

witam

a ja mozdzek z cebulka podsmazany lubie doprawiony sola i pieprzem najlepiej

smakuje ze swiezym chlebkiem lub do jajecznicy pychotka w smaku przypomina

mi troche smazone grzybki badz pasztetowa,niestety ciezko go kupic a tam gdzie

kupuje jak sie pojawi zaraz znika.

jedni jedza zaby,homary a ja bym sie nie zamienil na mozdzek:-)

 

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17880
Udostępnij na innych stronach

kiedys jadalem ten specjal :tongue:

dzis przychylam sie do opini Dziadka

zdrowie rzecz wazna :grin:

Pozd

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17887
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

DZIADKU . Myślę że za mocno przejechałeś się po móżdżku . Ale każdy ma prawo wyboruWitamina B12 (Kobalamina) ma udział w tworzeniu czerwonych komórek krwi, materiału genetycznego (synteza DNA i RNA), a także ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Witamina B12 w dużych ilościach znajduje się w następujących produktach: wątroba wołowa, wątroba wieprzowa, nerki wołowe, nerki wieprzowe, śledź, makrela, łosoś, pstrąg, mózg wieprzowy, ozór wołowy, flądra, dorsz, mózg cielęcy, wołowina, baranina, cielęcina, żółtko jaja kurzego .

 

 

Serdecznie pozdrawiam

 

 

Największą tragedią będzie jak zaczniemy zajadać lu.....ie mózgi ale myślę że to nam jeszcze nie grozi . Podobnie jest z BSE przecież karmimy zwierzęta odpadami poubojowymi

z tego samego gatunku które są w składzie paszy .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17888
Udostępnij na innych stronach

A ja jadłem rozum świński ( pisałem o tym wcześniej ) i mi smakowało.

 

Nic mi nie było i jestem prawie jak "Mondry" :tongue:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17897
Udostępnij na innych stronach

A ogonek tez masz "zakręcony"?

Cały jestem " zakręcony" :grin:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17901
Udostępnij na innych stronach

A ogonek tez masz "zakręcony"?

Cały jestem " zakręcony" :grin:

i w tym sila :grin: :grin: :grin:

Malgos co z tym dywanem szykujesz juz cos na powitanie ,czas szybko leci :tongue:

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17902
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam ten rarytas.

Moi rodzice pochodzą z Białorusi i często je jadłem (oczywiście, jak była możliwość kupna).

Przepis jest prosty:

Na podsmażoną cebulę wrzucamy mózgi, sól, pieprz i gotowe. Jak mawia moja żona robi się je jak jajecznicę.

Można dodać jeszcze listek laurowy, ziele angielskie, co kto lubi (ja do jajecznicy - robię ją troszkę inaczej - dodaje np. przyprawę go grilla)

Słowem móżdzki - Pycha

Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17963
Udostępnij na innych stronach

Witam miłośników móżdżku.

 

Tak jak Wy, jestem miłośnikiem smażonego móżdżku, jednak ze względu na priony zaniechałam jego konsumpcji. Przy okazji chcę jednak zapytać o pewną rzecz, która od dłuższego czasu za mną "chodzi".

Otóż w dobrych restauracjach serwują na przystawkę grasicę cielęcą. Jest to wspaniała w smaku przystaweczka, bardzo delikatna, o niepowtarzalnym smaku. Danie ma jednak jedną, zasadnicza wadę: cena malutkiej porcyjki w cieście francuskim to około 45 do 50zł. Jednak w normalnym handlu grasica jest praktycznie niedostępna. Nawet przepis na wykonanie potrawy owiany jest tajemnicą, w każdym razie nie mogę na niego trafić.

Może ktoś zna możliwosci pozyskiwania surowca, (czy konsumpcyjna grasica pochodzi wyłącznie z cieląt?) i wie, jak się ten specjał przyrządza. Poza tym nie mam pojęcia, gdzie ten gruczoł jest umiejscowiony w tuszy zwierzecej :question:

Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17991
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

EAnna. Tyle co mogę na dzień dzisiejszy napisać . Grasica to narząd odpowiadający za układ odpornościowy młodego organizmu . Kryje w sobie tajemnicę młodości i starzenia się . Tuż po osiągnięciu pełnej dojrzałości bezpowrotnie zanika .

W Polsce jednak w/g obco krajowców bardzo tani .

 

Jeszcze co udało mnie się znaleźć

Grasica , narząd kręgowców tradycyjnie zaliczany do gruczołów dokrewnych u ssaków i człowieka leżący po wewnętrznej stronie mostka , czynny do osiągnięcia dojrzałości płciowej:między innymi wytwarza limfocyty wpływa hamująco na rozwój gruczołów płciowych .

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17995
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W związku z różnymi chorobami, niektóre części zwierząt rzeźnych są po prostu utyliwzowane i nie dostaniesz ich [mózgów] w sklepie.

Otóż dzisiaj w Supermarkecie Kaufland na półce zobaczyłem mózgi wieprzowe w cenie 6,49zł za kilogram.

 

To jak to naprawdę jest ?

Dopuszczone są w handlu, czy nie?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-18609
Udostępnij na innych stronach

BonAir ja jeszcze jakieś dwa tygodnie temu kupowalem móżdżki w carfourze i byly calkiem swieze i smaczne. Co prawda na początku zona patrzyla na mnie jak na kanibala ale po ostrożnym sprobowaniu zajadala ze smakiem. Tak czy tak najwyrazniej mozna je kupic ale chyba tylko w marketach. Ja czasami dostaje od kolegi masarza ktory je do tej pory wyrzucal.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-18613
Udostępnij na innych stronach

Na temat móżdżków wypowiadałem się wcześniej wspominając "babciowe danie".

 

Obserwując naszych polityków, kamapanie wyborcze, debaty itp.

........ po głowie chodzi mi przepis na.......potrawę z " bezmózgów" :???:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-18618
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.