BonAir Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Września 2007 Na zlocie w jednej z "grup dyskusyjnych" poruszyłem temat braku wykorzystania mózgów wieprzowych w gastronomii. Jeden z kolegów (nie pamiętam nicka) wyjawił jedynie, że w chwili obecnej masarniach są one stosowane jako wypełniacz do wszelakiego rodzaju kiełbas podrobowych. Wczoraj temat mózgów wrócił na spotkaniu rodzinnym, na którym dowiedziałem się od ciotki, że u nich w domu (kujawsko-pomorskie) w dawnych czasach jadano mózgi wieprzowe oraz drobiowe i był to wręcz rarytas! Poproszę o rozwinięcie tematu, dlaczego mózgi "zniknęły" ? PS. Specjalnie na przyjazd owej ciotki moi rodzice przygotowali wczoraj uszy wieprzowe gotowane w kapuscie kiszonej. Ależ się tym zajadała! Samoistnie narzuca się też pytanie dlaczego nie zjada się jeszcze innych, możnaby powiedzieć "lepszych" od uszu części wieprza w zależności od płci. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Września 2007 Wrzuciłem kiedyś kilka przepisów na obróbkę mózgów, na strone główna. Uzyj wyszukiwarki, gdyz nie pamietam miejsca zakotwiczenia przepisów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 22 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Września 2007 Jest.http://wedlinydomowe.pl//articles.php?id=895 Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Września 2007 BonAir mózgi wieprzowe są przeznaczone do utylizacji, jako materiał podwyższonego ryzyka. Co do przepisu to moja babcia mówiła, że kiedyś to smażono normalnie z jajkiem i było ok, ja nie wiem bo nie próbowałem.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Września 2007 kiedyś to smażono normalnie z jajkiem i było ok, ja nie wiem bo nie próbowałem.Kiedyś miałem okazję spróbować tego specjału w wykonaniu mojej babci. Bardzo mi smakowało, ale o składzie potrawy zostałem poinformowany dopiero po konsumpcji :rolleyes: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 22 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Września 2007 BonAir mózgi wieprzowe są przeznaczone do utylizacji, jako materiał podwyższonego ryzyka. Czy mógłbyś trochę rozwinąć temat? Ryzyka czego? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Września 2007 Móżdżek z jajecznicą to przepyszna sprawa.Smak dawnych lat kiedy z braku wędlin w sklepach wykorzystywało się co było można.Teraz nie jeden na widok mózgu mógłby dostać odruchu wymiotnego. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Września 2007 W związku z różnymi chorobami, niektóre części zwierząt rzeźnych są po prostu utyliwzowane i nie dostaniesz ich w sklepie.Najlepszym przykładem jest BSE, które jest chorobą układu nerwowego, więc o jedzeniu mózgu wołowego można zapomnieć. I właśnie w takim mózgu mogą być priony (oczywiście nie muszą) i to jest to ryzyko.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Września 2007 Kiedyś lubiłem mozg smażony na patelni, Ale dzisiaj wzdrygam się na mózg i wyrzucam .Jak to mówią mozg to cały rozum ale rozumy są różne i boję się ze mogę biegać szalony po podwórku lub je ryć -i po co mi to na stare lata.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Września 2007 witama ja mozdzek z cebulka podsmazany lubie doprawiony sola i pieprzem najlepiejsmakuje ze swiezym chlebkiem lub do jajecznicy pychotka w smaku przypominami troche smazone grzybki badz pasztetowa,niestety ciezko go kupic a tam gdziekupuje jak sie pojawi zaraz znika.jedni jedza zaby,homary a ja bym sie nie zamienil na mozdzek:-) slonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Września 2007 kiedys jadalem ten specjal :tongue: dzis przychylam sie do opini Dziadkazdrowie rzecz wazna :grin: Pozd Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Września 2007 Witam DZIADKU . Myślę że za mocno przejechałeś się po móżdżku . Ale każdy ma prawo wyboruWitamina B12 (Kobalamina) ma udział w tworzeniu czerwonych komórek krwi, materiału genetycznego (synteza DNA i RNA), a także ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.Witamina B12 w dużych ilościach znajduje się w następujących produktach: wątroba wołowa, wątroba wieprzowa, nerki wołowe, nerki wieprzowe, śledź, makrela, łosoś, pstrąg, mózg wieprzowy, ozór wołowy, flądra, dorsz, mózg cielęcy, wołowina, baranina, cielęcina, żółtko jaja kurzego . Serdecznie pozdrawiam Największą tragedią będzie jak zaczniemy zajadać lu.....ie mózgi ale myślę że to nam jeszcze nie grozi . Podobnie jest z BSE przecież karmimy zwierzęta odpadami poubojowymi z tego samego gatunku które są w składzie paszy . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Września 2007 A ja tez jestem po stronie Dziadka.Nie lubię jeść "mysli" kogokolowieki lub czegokolwiek :mellow: :devil: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Września 2007 A ja jadłem rozum świński ( pisałem o tym wcześniej ) i mi smakowało. Nic mi nie było i jestem prawie jak "Mondry" :tongue: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Września 2007 Nic mi nie było i jestem prawie jak "Mondry" :tongue: ]A ogonek tez masz "zakręcony"? :grin: ??? :shock: :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Września 2007 A ogonek tez masz "zakręcony"? Cały jestem " zakręcony" :grin: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Września 2007 A ogonek tez masz "zakręcony"? Cały jestem " zakręcony" :grin:i w tym sila :grin: :grin: :grin: Malgos co z tym dywanem szykujesz juz cos na powitanie ,czas szybko leci :tongue: Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Września 2007 Witam, Jak brałem ostatnio świnkę od gospodarza, to w ubojni gdzie ją bili i badali można było kupić móżdżki. Z jajecznicą pychota pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Września 2007 Uwielbiam ten rarytas.Moi rodzice pochodzą z Białorusi i często je jadłem (oczywiście, jak była możliwość kupna).Przepis jest prosty:Na podsmażoną cebulę wrzucamy mózgi, sól, pieprz i gotowe. Jak mawia moja żona robi się je jak jajecznicę. Można dodać jeszcze listek laurowy, ziele angielskie, co kto lubi (ja do jajecznicy - robię ją troszkę inaczej - dodaje np. przyprawę go grilla)Słowem móżdzki - Pycha Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Września 2007 Witam miłośników móżdżku. Tak jak Wy, jestem miłośnikiem smażonego móżdżku, jednak ze względu na priony zaniechałam jego konsumpcji. Przy okazji chcę jednak zapytać o pewną rzecz, która od dłuższego czasu za mną "chodzi".Otóż w dobrych restauracjach serwują na przystawkę grasicę cielęcą. Jest to wspaniała w smaku przystaweczka, bardzo delikatna, o niepowtarzalnym smaku. Danie ma jednak jedną, zasadnicza wadę: cena malutkiej porcyjki w cieście francuskim to około 45 do 50zł. Jednak w normalnym handlu grasica jest praktycznie niedostępna. Nawet przepis na wykonanie potrawy owiany jest tajemnicą, w każdym razie nie mogę na niego trafić. Może ktoś zna możliwosci pozyskiwania surowca, (czy konsumpcyjna grasica pochodzi wyłącznie z cieląt?) i wie, jak się ten specjał przyrządza. Poza tym nie mam pojęcia, gdzie ten gruczoł jest umiejscowiony w tuszy zwierzecej :question: Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Września 2007 Witam EAnna. Tyle co mogę na dzień dzisiejszy napisać . Grasica to narząd odpowiadający za układ odpornościowy młodego organizmu . Kryje w sobie tajemnicę młodości i starzenia się . Tuż po osiągnięciu pełnej dojrzałości bezpowrotnie zanika . W Polsce jednak w/g obco krajowców bardzo tani . Jeszcze co udało mnie się znaleźć Grasica , narząd kręgowców tradycyjnie zaliczany do gruczołów dokrewnych u ssaków i człowieka leżący po wewnętrznej stronie mostka , czynny do osiągnięcia dojrzałości płciowej:między innymi wytwarza limfocyty wpływa hamująco na rozwój gruczołów płciowych . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-17995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 5 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Października 2007 W związku z różnymi chorobami, niektóre części zwierząt rzeźnych są po prostu utyliwzowane i nie dostaniesz ich [mózgów] w sklepie. Otóż dzisiaj w Supermarkecie Kaufland na półce zobaczyłem mózgi wieprzowe w cenie 6,49zł za kilogram. To jak to naprawdę jest ? Dopuszczone są w handlu, czy nie? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-18609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej D. Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Października 2007 BonAir ja jeszcze jakieś dwa tygodnie temu kupowalem móżdżki w carfourze i byly calkiem swieze i smaczne. Co prawda na początku zona patrzyla na mnie jak na kanibala ale po ostrożnym sprobowaniu zajadala ze smakiem. Tak czy tak najwyrazniej mozna je kupic ale chyba tylko w marketach. Ja czasami dostaje od kolegi masarza ktory je do tej pory wyrzucal. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-18613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Października 2007 Być może dopuszczono do sprzedaży, ale tylko "NASZE POLSKIE " :shock: mózgi . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-18615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 5 Października 2007 Na temat móżdżków wypowiadałem się wcześniej wspominając "babciowe danie". Obserwując naszych polityków, kamapanie wyborcze, debaty itp. ........ po głowie chodzi mi przepis na.......potrawę z " bezmózgów" :???: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1010-m%C3%B3zgi/#findComment-18618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.