wrzeszyk Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 12 Listopada 2010 :clap: :thumbsup: Pamiętam jak pisałeś w sprawie osłonki, widzisz opłacało się trochę energi w kindziuka włożyć :clap: Teraz wiesz co masz :wink: Bardzo ładnie prezentuje się Twój kindzik. Pozdrawiam Trochę roboty przy tym jest, ale efekty są warte tej pracy. Dodatkowo satysfakcja, że ten kindziuk, który wisi w sklepie w foliowej osłonce... a fee... i jeszcze tyle kasy kosztuje... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-131800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 15 Grudnia 2010 W Częstochowie jest obecnie kiermasz świateczny, jest jedno stoisko z wyrobami litewskimi. Panie mają w sprzedaży kindziuk w cenie 45 zł kilogram. Kindziuki wygladają dokładnie tak samo jak wcześniej pokazywał na zdjęciu Straszny ten który dostał w prezencie. jutro idę na zakupy jak ktoś byłby chętny to mogę dla niego zakupić ! Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 15 Grudnia 2010 A czy nie lepiej samemu zrobić ?Mój na już 18 miesięcy i wciąż jest coraz lepszy. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 15 Grudnia 2010 jarkof, no na pewno. Prawdę mówiąc kupię go jutro z ciekawości jak smakuje oryginał i jak to będzie TEN smak pokuszę się o zrobienie Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 15 Grudnia 2010 To nie rób zakupów, tylko sama zrób, posmakuj i wtedy zmuś się na zakup plasterkaA i tak będziesz żałowała.Zrób na pierwszy raz mały, lub średni.Mój miał 6,5 kilo mięcha w początkowej fazie, razem z żołądkim.Ale nie żałuję18 miesięcy i nawet połowy nie stracił. Około 1/4 go ubyło.Baturmia moja ma 2 lata, ale zostało jej już tylko okrawek około 3 cmAle to jest rewelacyjny smak.Warto eksperymentować, a nie kupować. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Oj kusisz, kusisz. zapytam brata czy u niego w masarni da się załatwić pęcherz lub żołądek i zrobię. Mam piwniczkę w niej zero insektów, wilgotność około 80 %, temp w granicach 10 st.c. Wędzarnia dostepna codziennie. Tylko działać. Jak zdobędę osłonki pozwolę sobie się do Ciebie zwrócić na pw to podpowiesz mi jeszcze co i jak. ale kindziuka jutro i tak idę kupić Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Nie kupowajSzkoda kasy.OdradzamNie Warto.Zrobisz lepszy.Ja robiłem ze stronki. Z przepisu. Są i zdjęcia z początków.wrzeisień rok temu .Znajdziesz Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 15 Grudnia 2010 A czy wiecie ,że w okolicach Gib,Sejn,Kukli ,Szypliszek kindziuka się nie wędzi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Mam koleżankę która od 10 lat mieszka w Polsce a urodziła się i mieszkała przez 25 lat na Białorusi i ma tam całą rodzinę więc zapytam jej jutro czy ktoś z jej rodziny robił kindziuka i może podać przepis Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 15 Grudnia 2010 tu wstawiłem kiedyś linki do filmów o kindziukachhttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=141375#141375 :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Trochę roboty przy tym jest,Roboty to nie dużo, ale i le czasu trzeba czekać :devil: kupię go jutro z ciekawości jak smakuje oryginałoryginał to będzie Twój. Te nawet litewskie (niby oryginalne) mają masę E w prezencie Mam piwniczkę w niej zero insektów, wilgotność około 80 % Uwaga na zarodniki grzybów! A czy wiecie ,że w okolicach Gib,Sejn,Kukli ,Szypliszek kindziuka się nie wędzi.Nie słyszałem. Może się nie wędzi, ale w kominie dojrzewa :grin: O tym słyszałem. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 16 Grudnia 2010 No dobra przekonaliście mnie nie kupię , smaku dalej nie poznam. Swój zrobię po świetach . Pęcherz już zamówiony Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Dobra decyzja.A co się odwlecze..... Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 16 Grudnia 2010 kupię go jutro z ciekawości jak smakuje oryginał Mam jeszcze jedną sztukę, wisi sobie już ze trzy miesiące i czeka na degustację :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 16 Grudnia 2010 W sumie mieszkamy niedaleko to jak będziesz degustował to może się załapię :wink: , Rozmawiałam dzisiaj z koleżanką która mieszkała na Białorusi i z tego co Ona pamięta to ten który u nich bywał w domu jedzony, zrobiony był z dużych kwałków mięsa ( nie tak jak na filmiku nr 1 który przesłał wczesniej Darino), przyprawiony dość mocno czosnkiem, wędzony ( koniecznie) ale jej nie smakował zbytnio gdyz jak mi powiedziała był twardy w jedzeniu prawdopodobnie przez to, że grubo krojone były kawałki ( brak krajalnicy) Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Może się nie wędzi, ale w kominie dojrzewa Nie .Wisi na strychu.Wszystkich ,których tam pytałem a mam tam rodzinkę to robią bez wędzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 16 Grudnia 2010 mam tam rodzinkęTo zdobądź przepis - choćby regionalny - takiej suszonej na strychu wędliny. Też o tym słyszałam, na pewno takie suszenie/dojrzewanie mięsa praktykuje się w okolicy Starych Wasiliszek. Mięso z zimowego świniobicia jedzone było nawet w okresie żniw. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Mięso z zimowego świniobicia jedzone było nawet w okresie żniw.Widać gołym okiem, ze to mięso "przebija" mięso naszego kolegi Hannibala z zaprzyjaźnionego forum DobraDieta. :tongue: Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 17 Grudnia 2010 EAnna napisał/a: Mięso z zimowego świniobicia jedzone było nawet w okresie żniw. Widać gołym okiem, ze to mięso "przebija" mięso naszego kolegi HannibalaMimo, że przebija, to nie "te aromaty" :lol: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 17 Grudnia 2010 To zdobądź przepis - choćby regionalny - takiej suszonej na strychu wędliny. Wybieram się tam latem to wtedy popytam dokładnie jak to robią i w jaki okresie jest najlepiej przygotować coś takiego i w jakich warunkach to przechowywać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Wisi na strychu.Sprawdź, bo w strychu chatach na strychu były właśnie drzwiczki do komina w którym wieszano wędliny, ale może i jest jak mówisz postaram się popytać. Pozdrawiam Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hannibal Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Widać gołym okiem, ze to mięso "przebija" mięso naszego kolegi Hannibala z zaprzyjaźnionego forum DobraDieta. :tongue:nie byłbym tego taki pewien mi.. Marku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Widać gołym okiem, ze to mięso "przebija" mięso naszego kolegi Hannibala z zaprzyjaźnionego forum DobraDieta. :tongue:nie byłbym tego taki pewien mi.. Marku No ale "wiekowe" jest i pewnie drobnoustroje i ich enzymy zrobiły swoje? :grin: BTW Okazuje się, że nie tylko wino "wiekowe" jest dobre. :tongue: Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hannibal Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 18 Grudnia 2010 No ale "wiekowe" jest i pewnie drobnoustroje i ich enzymy zrobiły swoje? :grin:Dobre i to Okazuje się, że nie tylko wino "wiekowe" jest dobre. :tongue:No nie tylko - naturalne piwo, sery, skrzypce. Niektóre kobiety z wiekiem też mogą smakować coraz lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hannibal Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 18 Grudnia 2010 A Ty to Hannibal , czy kanibal ? Przeca to to samo Heniu kolega zapożyczył imienia od słynnego Hannibala Lecktera i ten był kanibalem Jasne, ale ja mam taki sam związek z kanibalizmem, jak np. Józek, co ma imię przecież takie jak ludobójca Stalin. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-138010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.