Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:clap: :thumbsup:

Pamiętam jak pisałeś w sprawie osłonki, widzisz opłacało się trochę energi w kindziuka włożyć :clap: Teraz wiesz co masz :wink:

Bardzo ładnie prezentuje się Twój kindzik.

Pozdrawiam

Trochę roboty przy tym jest, ale efekty są warte tej pracy. Dodatkowo satysfakcja, że ten kindziuk, który wisi w sklepie w foliowej osłonce... a fee... i jeszcze tyle kasy kosztuje...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-131800
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
W Częstochowie jest obecnie kiermasz świateczny, jest jedno stoisko z wyrobami litewskimi. Panie mają w sprzedaży kindziuk w cenie 45 zł kilogram. Kindziuki wygladają dokładnie tak samo jak wcześniej pokazywał na zdjęciu Straszny ten który dostał w prezencie. jutro idę na zakupy jak ktoś byłby chętny to mogę dla niego zakupić !
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137538
Udostępnij na innych stronach

A czy nie lepiej samemu zrobić ?

Mój na już 18 miesięcy i wciąż jest coraz lepszy.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137545
Udostępnij na innych stronach

To nie rób zakupów, tylko sama zrób, posmakuj i wtedy zmuś się na zakup plasterka

A i tak będziesz żałowała.

Zrób na pierwszy raz mały, lub średni.

Mój miał 6,5 kilo mięcha w początkowej fazie, razem z żołądkim.

Ale nie żałuję

18 miesięcy i nawet połowy nie stracił. Około 1/4 go ubyło.

Baturmia moja ma 2 lata, ale zostało jej już tylko okrawek około 3 cm

Ale to jest rewelacyjny smak.

Warto eksperymentować, a nie kupować.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137560
Udostępnij na innych stronach

Oj kusisz, kusisz. zapytam brata czy u niego w masarni da się załatwić pęcherz lub żołądek i zrobię. Mam piwniczkę w niej zero insektów, wilgotność około 80 %, temp w granicach 10 st.c. Wędzarnia dostepna codziennie. Tylko działać. Jak zdobędę osłonki pozwolę sobie się do Ciebie zwrócić na pw to podpowiesz mi jeszcze co i jak. ale kindziuka jutro i tak idę kupić
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137568
Udostępnij na innych stronach

Nie kupowaj

Szkoda kasy.

Odradzam

Nie Warto.

Zrobisz lepszy.

Ja robiłem ze stronki. Z przepisu. Są i zdjęcia z początków.

wrzeisień rok temu .

Znajdziesz

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137584
Udostępnij na innych stronach

A czy wiecie ,że w okolicach Gib,Sejn,Kukli ,Szypliszek kindziuka się nie wędzi.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137601
Udostępnij na innych stronach

Mam koleżankę która od 10 lat mieszka w Polsce a urodziła się i mieszkała przez 25 lat na Białorusi i ma tam całą rodzinę więc zapytam jej jutro czy ktoś z jej rodziny robił kindziuka i może podać przepis
duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137603
Udostępnij na innych stronach

tu wstawiłem kiedyś linki do filmów o kindziukach

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=141375#141375

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137606
Udostępnij na innych stronach

Trochę roboty przy tym jest,

Roboty to nie dużo, ale i le czasu trzeba czekać

 

:devil:

kupię go jutro z ciekawości jak smakuje oryginał

oryginał to będzie Twój. Te nawet litewskie (niby oryginalne) mają masę E w prezencie

 

Mam piwniczkę w niej zero insektów, wilgotność około 80 %

:cry:

Uwaga na zarodniki grzybów!

 

A czy wiecie ,że w okolicach Gib,Sejn,Kukli ,Szypliszek kindziuka się nie wędzi.

Nie słyszałem.

Może się nie wędzi, ale w kominie dojrzewa :grin: O tym słyszałem.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137661
Udostępnij na innych stronach

W sumie mieszkamy niedaleko to jak będziesz degustował to może się załapię :wink: ,

Rozmawiałam dzisiaj z koleżanką która mieszkała na Białorusi i z tego co Ona pamięta to ten który u nich bywał w domu jedzony, zrobiony był z dużych kwałków mięsa ( nie tak jak na filmiku nr 1 który przesłał wczesniej Darino), przyprawiony dość mocno czosnkiem, wędzony ( koniecznie) ale jej nie smakował zbytnio gdyz jak mi powiedziała był twardy w jedzeniu prawdopodobnie przez to, że grubo krojone były kawałki ( brak krajalnicy)

duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137720
Udostępnij na innych stronach

Może się nie wędzi, ale w kominie dojrzewa

Nie .Wisi na strychu.Wszystkich ,których tam pytałem a mam tam rodzinkę to robią bez wędzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137730
Udostępnij na innych stronach

mam tam rodzinkę

To zdobądź przepis - choćby regionalny - takiej suszonej na strychu wędliny.

Też o tym słyszałam, na pewno takie suszenie/dojrzewanie mięsa praktykuje się w okolicy Starych Wasiliszek. Mięso z zimowego świniobicia jedzone było nawet w okresie żniw.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137762
Udostępnij na innych stronach

Mięso z zimowego świniobicia jedzone było nawet w okresie żniw.

Widać gołym okiem, ze to mięso "przebija" mięso naszego kolegi Hannibala

z zaprzyjaźnionego forum DobraDieta. :tongue:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137765
Udostępnij na innych stronach

EAnna napisał/a:

Mięso z zimowego świniobicia jedzone było nawet w okresie żniw.

 

 

Widać gołym okiem, ze to mięso "przebija" mięso naszego kolegi Hannibala

Mimo, że przebija, to nie "te aromaty" :lol:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137831
Udostępnij na innych stronach

To zdobądź przepis - choćby regionalny - takiej suszonej na strychu wędliny.

Wybieram się tam latem to wtedy popytam dokładnie jak to robią i w jaki okresie jest najlepiej przygotować coś takiego i w jakich warunkach to przechowywać.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137840
Udostępnij na innych stronach

Wisi na strychu.

Sprawdź, bo w strychu chatach na strychu były właśnie drzwiczki do komina w którym wieszano wędliny, ale może i jest jak mówisz postaram się popytać.

 

Pozdrawiam

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137910
Udostępnij na innych stronach

Widać gołym okiem, ze to mięso "przebija" mięso naszego kolegi Hannibala z zaprzyjaźnionego forum DobraDieta. :tongue:

nie byłbym tego taki pewien mi.. Marku :cool:
No ale "wiekowe" jest i pewnie drobnoustroje i ich enzymy

zrobiły swoje? :grin:

 

BTW

Okazuje się, że nie tylko wino "wiekowe" jest dobre. :tongue:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137970
Udostępnij na innych stronach

No ale "wiekowe" jest i pewnie drobnoustroje i ich enzymy

zrobiły swoje? :grin:

Dobre i to ;)

Okazuje się, że nie tylko wino "wiekowe" jest dobre. :tongue:

No nie tylko - naturalne piwo, sery, skrzypce. Niektóre kobiety z wiekiem też mogą smakować coraz lepiej :cool:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-137972
Udostępnij na innych stronach

A Ty to Hannibal , czy kanibal ?

Przeca to to samo Heniu kolega zapożyczył imienia od słynnego Hannibala Lecktera i ten był kanibalem :cool:
Jasne, ale ja mam taki sam związek z kanibalizmem, jak np. Józek, co ma imię przecież takie jak ludobójca Stalin. :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/13/#findComment-138010
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.