Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie lubię mięsa wyschniętego na wiór, które trzeba żuć jak robili to Indianie jedząc mięso suszone z bizona na prerii . Myślę, że dwa trzy miesiące i gotowy.

Tez podobnie myslalem, ze bedzie dobry po podobnym czasie dojrzewania jak wedliny dojrzewajace.

 

No to za niedlugo u mnie pierwsza proba smaku :grin: :thumbsup:

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/16/#findComment-153067
Udostępnij na innych stronach

Moje dwa kolejne kindziuki w fazie zadymiania( drugi dzień).

Przepis nieco zmodyfikowałem, dodałem przypraw "południowych" + kultury startowe T-SPX.( fermentacja 60 godz ( 22st, 88%RH), w dybach) a terraz wedzonko i później dojrzewanie.

Zobaczymy co wyjdzie ??

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/16/#findComment-153556
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Hallo!!!!

 

Oto moj kindziuk po ostatnim wędzeniu i chyba już za niedlugo pierwsza próba???! :grin: :thumbsup:

Ciekawy jestem wyglądu i oczywiście smaku. :cool:

 

 

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/16/#findComment-155059
Udostępnij na innych stronach

Oto moj kindziuk po ostatnim wedzeni

Jezu, jaki wygląd smakowity :!:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/16/#findComment-155061
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No i w końcu się zmobilizowałem, tzn znalazłem czas.

Troszkę może za drobno pokrojone, ale na sobotę obcinam lejek

i będzie grubiej, w tej chwili z tą nadziewarką (2,5 l) i typowym

lejkiem kiełbasianym, grube krojenie nie wchodzi w grę.

Ale myślę nad tym.

Zobaczymy co wyjdzie, 13-tego robiony, ale nie piątek.

W sumie 5 kg, szynka, karczek i trochę chudego boczku.

Przyprawy jak w przepisie plus szczypta gorczycy, kolendry i kminku.

No i teraz suszyć, wędzić i czekać ........czekać i czekać.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/16/#findComment-156790
Udostępnij na innych stronach

o i w końcu się zmobilizowałem,

:clap: :clap: ziutku... teraz nic tylko czekać :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/16/#findComment-156793
Udostępnij na innych stronach

Raczej nie bardzo bo jeżeli coś było napisane małymi literkami to w takim języku który nie bardzo do mnie przemawia. Dosyć ciężko było też porozmawiać z panią która sprzedawała .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/16/#findComment-157419
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

jakub2001, czy możesz porównać smak Twojego dzieła z litewskim. Jadłem litewski kindziuk i jestem ciekawy jak to oceniasz. Wygląd Twojego jest ładny

Mój jeszcze nie napoczęty.

Litewski w przekroju wygląda tak.

Wkrótce napocznę swoje to porównam.

Pozdrawiam.

 

P.S. Po litewskim oczekiwałem więcej. Jak dla mnie to jakoś mało smaku w smaku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/16/#findComment-161529
Udostępnij na innych stronach

Po litewskim oczekiwałem więcej. Jak dla mnie to jakoś mało smaku w smaku.

Nie wiem czego oczekiwałeś?

Powiem tak, że domowy kindziuk (co najmniej 6 miesięczny) jest o niebo lepszy od Litewskich oryginałów ze sklepu nie wspominając Polskich. :cool:

Ten smak, aromat, konsystencja, ... :thumbsup:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/16/#findComment-161539
Udostępnij na innych stronach

Po litewskim oczekiwałem więcej. Jak dla mnie to jakoś mało smaku w smaku.

Nie wiem czego oczekiwałeś?

Powiem tak, że domowy kindziuk (co najmniej 6 miesięczny) jest o niebo lepszy od Litewskich oryginałów ze sklepu nie wspominając Polskich. :cool:

Ten smak, aromat, konsystencja, ... :thumbsup:

No właśnie: smak, aromat.............

W tym kindziuku jest tego bardzo mało.

Każda szynka długodojrzewająca ma dużo więcej aromatu.

Ba, nawet polędwica a la parmeńska bije tego kindziuka na głowę!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/16/#findComment-161542
Udostępnij na innych stronach

No i po tym całym gadaniu nie wytrzymałem i rozkroiłem kindziuka zrobionego 11.03.11.

Pięć razy w zimnym dymie po około 6 godzin. Waga początkowa 1250g. Dzisiaj 725g.

Wygląda tak:

 

 

No i ma smak i zapach!!!!!!!! :grin: Wszystko na miejscu. Jestem bardzo zadowolony.

Pozdrawiam i polecam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/16/#findComment-161594
Udostępnij na innych stronach

o i po tym całym gadaniu nie wytrzymałem i rozkroiłem kindziuka zrobionego 11.03.11.

troszkę szybko, ale co tam.

Teraz zasmaruj cięcie smalcem i niech dojrzewa dalsze kilka miechów.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/16/#findComment-161643
Udostępnij na innych stronach

Bardzo mnie interesuje w jakich warunkach dojrzewają Wasze kindziuki 6 miesięcy.

Mój przez 2 miesiące w piwnicy (aktualnie 13 stopni i 91% wilgotności) stracił 40% masy.

Wynoszony tylko na wędzenie (absolutnie zimne po 6 godzin).

Za kolejne 4 miesiące to będzie suchy wiór?

Wg mnie teraz jest idealny.

Wisi jeszcze drugi zrobiony w tym samym dniu oraz jeden o miesiąc starszy w żołądku.

Jak rozkroję dam znać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/16/#findComment-161656
Udostępnij na innych stronach

Będąc obdarzonym czerwoną krechą, dlatego wcześniej o tym nie pisał, na początku maja rozkroiłem kindziuka sprawionego na początku stycznia. Skorupa żołądka była nader wyschnięta, stwierdziłem, że nie ma sensu czekać z nim do żniw. A tu niespodzianka - w środku surowy. Wy-ciepłem mięsko do miski, dodawszy nieco wody i odrobinę spirytu, wyrobiłem kleistą masę, którą nadziałem osłonki jak do jałowcowej. Podwędziłem na zimno ze dwa razy, wkrótce kiełbasa z kindziuka będzie gotowa, pięknie podeschła i się nieco skurczyła. Myślę, że produkt końcowy zadowoli podniebienie, o czym niezwłocznie doniosę po przeprowadzeniu prób.

http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/16/#findComment-161826
Udostępnij na innych stronach

Też miałem tak miałem - za mało wędzeń i pierwsze chyba zbyt wysuszyły żołądek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/16/#findComment-161829
Udostępnij na innych stronach

A ja jestem cierpliwy!

A ten w pęcherzu idealny.

Oczywiście dla mnie.

pis67 - przykro mi z powodu Twojego kindziuka. Mój w żołądku dopiero pierwsze skurcze dostał po piątym wędzeniu. Jeszcze trochę powisi.

Pozdrawiam.

 

P.S. Aktualnie tak wygląda.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/16/#findComment-161839
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

No i nie wytrzymałem :lol: Po czterech miesiącach przyszedł czas na próby

 

A tak w przekroju. Druga połówka już odeszła w niepamięć :grin: :grin:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/16/#findComment-168121
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.