Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył? ×

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, @halusia@ napisał(a):

Polska surowa wędzona.

Przepiękna, przeapetyczna :tongue::clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/52/#findComment-1050432
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, EAnna napisał(a):

Przepiękna, przeapetyczna :tongue::clap:

 

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Bardzo apetyczna...:clap:

 

2 godziny temu, Woytas napisał(a):

Bardzo, bardzo ładna. :clap:

Dziękuję bardzo choć są jeszcze małe niedoskonałości...no ale wciąż się uczę 😁

  • Upvote 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/52/#findComment-1050473
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

Dziękuję bardzo choć są jeszcze małe niedoskonałości...no ale wciąż się uczę 😁

Halusia, serce rośnie, gdy się patrzy na Twoje podejście! To właśnie taka pokora i chęć ciągłego uczenia się prowadzą do prawdziwego mistrzostwa. Widać, ile serca i pasji wkładasz w wyrób wędlin🫶  to nie tylko umiejętność, to talent, który pięknie pielęgnujesz. Ogromny szacunek! Rób dalej swoje, bo to, co tworzysz, ma w sobie prawdziwą duszę.👋💪

  • Upvote 1

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/52/#findComment-1050590
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, SZCZEPAN napisał(a):

Halusia, serce rośnie, gdy się patrzy na Twoje podejście! To właśnie taka pokora i chęć ciągłego uczenia się prowadzą do prawdziwego mistrzostwa. Widać, ile serca i pasji wkładasz w wyrób wędlin🫶  to nie tylko umiejętność, to talent, który pięknie pielęgnujesz. Ogromny szacunek! Rób dalej swoje, bo to, co tworzysz, ma w sobie prawdziwą duszę.👋💪

Dziękuję pięknie za tak miłe słowa Krzysztof. 

Staram się dążyć do doskonałości...nie zawsze się da ale bylejakości nie uznaję. 

Moje motto życiowe " Idę Wolno, ale nie cofam się nigdy".

 

 

  • Like 2
  • Upvote 3

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/52/#findComment-1050688
Udostępnij na innych stronach

Halinko z tak wysokiej põłki dostać pochwałę to tylko pozazdroscić.Swiadzcy to o tym że naprawdę Wędzarnicza Brać to Twoja pasja, hobby i zamiłowanie 

  • Like 1
  • Upvote 3
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/52/#findComment-1050731
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, karolszymczak napisał(a):

Halinko z tak wysokiej põłki dostać pochwałę to tylko pozazdroscić.Swiadzcy to o tym że naprawdę Wędzarnicza Brać to Twoja pasja, hobby i zamiłowanie

Oj tak Karolku. 

Nie ukrywam że produkcja swojskich wyrobów daje mi dużo przyjemności 😊

  • Upvote 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/52/#findComment-1050811
Udostępnij na innych stronach

Hej mam kilka pytań. Będę robił pierwszy raz wiejska Halusi. I tu pierwsze pytanie w przepisie podane jest jelita 26/28 mogę dać jelita 28/30? I podane jest pieczemy w 120c do zakapania? Do którego momentu aż zacznie kąpać czy ma się jeszcze tłuszcz wytopić i ile? I czy mogę wysuszyć wygrzac w wędzarni i potem podnieść do 120c? I czy przy tym podpiekaniu dymimy czy potem w tych 80-100c?

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/52/#findComment-1051241
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przysługa po sąsiedzku.
Kiełbasa  mieszaną dzik- jeleń z dodatkiem wp.
Surowiec po klasyfikacji:
- kl 1...4.20 kg szarpak
- kl 2 .. 4.5 kg  sitko fi 8- 10
- kl 3..1.5 kg sitko fi 4
- tłuste..sitko fi 8

Mięso wieprzowe:
- wp 1..2 kg ..szarpak
- wp 2..1 6 kg...sitko fi 8
- wp 3...0.80 kg sitko fi 4
- boczek 2...0.90 kg..sitko fi 8

Mięso zapeklowane wg klas 18g na kg przez 48 godzin, po czym zmielone na wyżej podanych sitkach.

Przyprawy:

- Cukier 1g/ kg
- Pieprz 6 g/ kg
- Ziele angielskie  2g/kg
- gałka muszkatałowa 1g/kg 
- czosnek 6g/kg
- jalowiec 2g/ kg 
- woda 300 ml
Ponadto

oslonki bialkowe fi 65 i 45


Po zmieleniu do klasy III dodałam wszystkie przyprawy i wodę. 
Całość dodałam do klasy I razem wyrabiając do kleistości. Na koniec poszła klasa II .
Po wyrobieniu farsz nabiłam w osłonki białkowe fi.55
Do części farszu jak sobie życzył sąsiad dorzuciłam płatki chili i ten wsad nabiłam  w osłonki fi 45.

Osadzenie  i częsiowe osuszanie w temp pokojowej 2godziny.
Dalsze osuszanie w wędzarni w temp 40- 45 stopni do momentu kiedy na dotyk była sucha i ciepła. 
Wędzenie w temp 50- 55 stopni do koloru , parzenie woda 80 stopni do uzyskania wewnątrz 70 stopni. 
Muszę napisać że jestem nawet zadowolona , wcześniej konsultowałam się że Szczepanem , który pomógł mi dobrać przyprawy I udzielił kilku wskazówek...dzięki Krzysiek.

 

Kabanosy :

- 70% czystego mięsa z dzika

- 30% podgarle 


 

20251211_164730.jpg

20251211_164511.jpg

20251208_140551.jpg

20251208_140536.jpg

20251211_165145.jpg

20251211_165155.jpg

Edytowane przez @halusia@
  • Like 2

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/52/#findComment-1053298
Udostępnij na innych stronach

 

Halusiu,

ponieważ interesują mnie wyroby ze zwierzyny to pozwól, że dopytam.

41 minut temu, @halusia@ napisał(a):

tłuste..sitko fi 8

  • To "tłuste" z jakiego zwierzęcia pochodziło?
  • Z czyjej inspiracji zastosowałaś tak dużą ilość przypraw; czy był jakis powód?
  • Jak oceniasz smak kiełbasy w aspekcie przypraw?
  • Jakich mięśni dzika użyłaś do kabanosów? (wygladają pierwsza klasa)?
  • Jak rozdrobniłaś mięso i tłuszcz do kabanosów?
53 minuty temu, @halusia@ napisał(a):

Cukier 1g/ kg

Jaką rolę spełnia dodatek cukru w tym zestawie mięs?

 

 

 

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/52/#findComment-1053314
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, Azizi napisał(a):

W przepisie jest dwa razy pieprz 6 i 3 g/kg ,razem 9 g/kg To pomyłka czy tak ma być?

Przeprasza, wkradł się błąd już poprawiłam.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/52/#findComment-1053340
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, EAnna napisał(a):

Halusiu,

ponieważ interesują mnie wyroby ze zwierzyny to pozwól, że dopytam.

2 godziny temu, @halusia@ napisał(a):

tłuste..sitko fi 8

  • To "tłuste" z jakiego zwierzęcia pochodziło?
  • Z czyjej inspiracji zastosowałaś tak dużą ilość przypraw; czy był jakis powód?
  • Jak oceniasz smak kiełbasy w aspekcie przypraw?
  • Jakich mięśni dzika użyłaś do kabanosów? (wygladają pierwsza klasa)?
  • Jak rozdrobniłaś mięso i tłuszcz do kabanosów?
2 godziny temu, @halusia@ napisał(a):

Cukier 1g/ kg

Jaką rolę spełnia dodatek cukru w tym zestawie mięs?

 

Juz odpowiadam Aniu. 

Ponieważ wkradł się błąd i wpadły przyprawy, które nie powinny tam być...idąc na łatwiznę kopiowałam cześć przepisu z innej kiełbasy. Ale już wszystko poprawiłam. 🙈

- tłuste pochodziło z dzika

- przyprawy konsultowałam ze Szczepanem .

Osoba do której trwfiła ta wędlina prosiła, by  był wyczuwalny smak przypraw w kiełbasie stąd te ilości. 

Poza tym dziczyzna lubi chyba troszkę więcej przypraw. Był to moje drugie zmaganie z tego typu mięsem ( wciąż się uczę) i ten wyrób zdecydowanie ma lepszy smak..

To już opinia osoby do którego trafiła kiełbasa. 

- Tutaj nie odpowiem gdyż mięso dostałam w paczkach już po klasyfikacji beż szczegółów. 

- Mięso i tłuszcz - podgarle, po dodaniu przypraw zmieliłam na sitku fi 8. 

- Cukier przełamuje smak.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/52/#findComment-1053345
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.