Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...
1 godzinę temu, Muski napisał(a):

Nie ukrywam, że  jestem zainteresowany składem 😉

Tutaj nie było dużej kombinacji. 

W zasadzie wzorowałam się na przepisie Kolegi z grupy.

 

 

Karczek 60%

Boczek40%

Mielone na sitku fi8

Przyprawy na 1 kg

3g- pieprz

2g- gorczyca

2g- czosnek

1g- cukier

I na życzenie Syna dodałam:

2g papryki wędzonej

1d papryki ostrej 

Będzie wedziny 3 dni pod rząd. 

Dzisiaj wygląda tak po 6 godzinach.

 

20240507_191328.jpg

  • Like 2

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/47/#findComment-923189
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, BazylWidzew napisał(a):

Już piknie wygląda;)

Dziękuję .

5 godzin temu, mamuśka napisał(a):

To nowy sprzęt masz, sprzęt ładny 😜, ale wyrób piękny :clap:😍

Może nie nowy ale mało używany.

Drugi Borniak wywieziony  tam gdzie wędzę, więc jak zajdzie potrzeba też korzystam.

Dzisiaj wędzenie garażowe🤭

3 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Oj ładna ci ona....też dołączam do prośby o przepis ☺️

 

30 minut temu, Grzewlod napisał(a):

👏Elegancko👏

Dziękuję 🤗

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/47/#findComment-923239
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W tygodniu powędziłam sobie na zimno. 

 

 

20240516_135718.jpg

20240516_135816.jpg

20240516_135723.jpg

20240514_163159.jpg

Edytowane przez @halusia@
  • Like 3

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/47/#findComment-925172
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Ładny łosoś 😋, czy widoczna kiełba to przypadkiem nie Polska?

Dokładnie tak, Polska 😊

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/47/#findComment-925197
Udostępnij na innych stronach

Halusia ta kiełbasa Polska mmmm cudowni wygląda, aż nabrałem chęci na zrobienie :)

Zastanawiam się co to za miseczka na dnie wędzarni?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/47/#findComment-925464
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Switala18 napisał(a):

Halusia ta kiełbasa Polska mmmm cudowni wygląda, aż nabrałem chęci na zrobienie :)

Zastanawiam się co to za miseczka na dnie wędzarni?

Dziękuję.😊

Miseczka z wodą na dnie wędzarni służy do wypalonych zrębek.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/47/#findComment-925514
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Trochę dobroci zrobiłam w ubiegłym tygodniu. 

Polska, Kacza, Żywiecka wg Kostka , z mojego przepisu z Pistacjami ale tym razem nie dodałam ich. 

No i polędwicę oraz boczek. 

20240624_122223.jpg

20240624_122723.jpg

20240624_123045.jpg

20240619_115600.jpg

  • Like 6
  • Upvote 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/47/#findComment-933215
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

Trochę dobroci zrobiłam 

 

Halinko  😍

Moje małe wnuki czekają z niecierpliwością na te pyszności😋 😁

Edytowane przez ReniaS
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/47/#findComment-933253
Udostępnij na innych stronach

Halinko, jak zwykle dałaś ognia :thumbsup: :clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/47/#findComment-933273
Udostępnij na innych stronach

Cóż, podziwiam i zazdroszczę bo ja dopiero wystartuję na urlopie, teraz nie mam czasu... brawo bo wszystko jak malowane i zapewne bardzo smakowite:clap:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/47/#findComment-933286
Udostępnij na innych stronach

👏

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/47/#findComment-933324
Udostępnij na innych stronach

W dniu 24.06.2024 o 22:15, Grzewlod napisał(a):

Bardzo ładnie pomalowane 👏

 

W dniu 24.06.2024 o 23:03, MIRKON napisał(a):

przepyszne cudeńka uczyniłaś :clap:

 

W dniu 25.06.2024 o 08:21, Radek. napisał(a):

Halinko, jak zwykle dałaś ognia :thumbsup: 

 

W dniu 25.06.2024 o 09:53, MariuszB napisał(a):

Cóż, podziwiam i zazdroszczę bo ja dopiero wystartuję na urlopie, teraz nie mam czasu... brawo bo wszystko jak malowane i zapewne bardzo smakowite:clap:

Dziękuję za miłe słowa 🙂

W dniu 25.06.2024 o 06:50, ReniaS napisał(a):

Halinko  😍

Moje małe wnuki czekają z niecierpliwością na te pyszności😋 😁

Wiem wiem Reniu, będą pierogi 😍🤗

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/47/#findComment-933566
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Wczorajsze wędzenie...pot lał się po t...u. 🙈

Tradycyjnie Boczek, Żywiecka, Wiejska , Polędwica i Polędwiczki oraz wędziłam śliwki .

Oprócz tego zrobiłam kiełbasę wg swojego przepisu. 

 

Domowa kiełbasa Halusi 

 

Skład mięsa to 60 % poledwica kl I, 20% klasa II czyli boczek, 15% klasa IIb oraz 5% scięgniste kl III czyli golonka. 
Mięso zapeklowane wg klas 18g na kg przez 48 godzin. 
Po czasie  peklowaniu mięso zmielone na sitkach: 

- poledwica / szarpak
- boczek / fi 8
- kl IIB / fi 8
- kl III fi 4

Przyprawy:

- 3g/kg pieprz
-3g/kg czosnek 
- gorczyca 
- woda 300 ml
- jelita wieprzowe 32/34

Po zmieleniu do klasy III dodałam wszystkie przyprawy i wodę. 
Całość dodałam do klasy I razem wyrabiając do kleistości. Na koniec poszła klasa II i III.
Całość dobrze połączyłam i nabiłam w jelita. 
Osadzenie  i częsiowe osuszanie w temp pokojowej 2godziny.
Dalsze osuszanie w wędzarni w temp 40- 45 stopni do momentu kiedy na dotyk była sucha i ciepła. 
Wędzenie w temp 50- 55 stopni do koloru I obróbka cieplna również w wędzarni w temp 90 stopni do uzyskania wewnątrz 68 stopni. 

FB_IMG_1725116335766.jpg

FB_IMG_1725116340054.jpg

FB_IMG_1725116347207.jpg

FB_IMG_1725116369571.jpg

FB_IMG_1725116300228.jpg

FB_IMG_1725116316009.jpg

FB_IMG_1725116379924.jpg

Edytowane przez @halusia@
  • Like 1
  • Upvote 3

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/47/#findComment-949617
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.