Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A w tym sensie....  :) Myślałam, że chodzi Ci o połowę wiedzy czy umiejętności..... Zdaję sobie sprawę, że nasza(moja i męża) wiedza i umiejętności są na poziomie zerowym raczej..... Bardzo bałam się żeby nie wyszły "podkłady kolejowe" i wydaje mi się, że troszkę za blade te kiełbaski.... No.... mam nadzieję, że następnym razem będzie jeszcze lepiej :)  A jeżeli chodzi o wyższość własnych wyrobów nad sklepowymi to w ogóle nie ma o czym mówić. Wędliny w sklepie nie kupuję od czasu wędzenia i zakupu szynkowaru :)

Edytowane przez claudia_85

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/3/#findComment-410284
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 110
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

a ta kiełbasina od czego taka pstrokata? mocno majerankowa?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/3/#findComment-410292
Udostępnij na innych stronach

Mocno majerankowa :)

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/3/#findComment-410296
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/3/#findComment-410306
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

2x beczka TOTAL no i total sukces hehehe wielkie  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:

wszystko wygląda przepysznie, te wędzoneczki jak z żurnala.. a te boczki z poprzednich stron.. SUPER!  :thumbsup:

Wyrazy uznania dla szefowej kuchni i wędzarni  :clap: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/3/#findComment-412969
Udostępnij na innych stronach

No niestety :cry:  Z moimi 152cm wzrostu nie poszaleję w tym temacie.....  :facepalm:  Ale jest kilka wyjść z tej sytuacji :)..... Krzesło :devil: .... można też zdjąć górną beczkę, załadować i wtedy nałożyć..... no i pomoc męża .... niech też ma jakiś wkład  :angel:

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/3/#findComment-413295
Udostępnij na innych stronach

Smak super  :D  nieporównywalny ze sklepowym badziewiem..... Trzeba działać dalej ..... Święta tuż, tuż.... To było pierwsze wędzenie.... takie oszczędne (gdyby coś jednak miało się nie udać :facepalm: )... Na szczęście wyszło ok więc teraz bardziej poszalejemy  :) Już się nie mogę doczekać kolejnego razu :)

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/3/#findComment-413308
Udostępnij na innych stronach

 

No niestety :cry: Z moimi 152cm wzrostu nie poszaleję w tym temacie..... :facepalm: Ale jest kilka wyjść z tej sytuacji :)..... Krzesło :devil: .... można też zdjąć górną beczkę, załadować i wtedy nałożyć..... no i pomoc męża .... niech też ma jakiś wkład :angel:

 

Można też wysokie szpilki założyc ;)

 

Takich wysokich chyba nie robią  :facepalm:  raczej w szczudła się zaopatrzę    :w00t:

Edytowane przez claudia_85

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/3/#findComment-413435
Udostępnij na innych stronach

Nic sie nie martw , zrób sobie podest  i bedzie ok , szpilki załóż na świateczna prezentacje wedlin . :)

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/3/#findComment-413438
Udostępnij na innych stronach

Mąż mi pomaga i dajemy rade..... W projekcie były drzwiczki do komory wedzarniczej ale tak szybko chcieliśmy zacząć wędzić, że szkoda było czasu na dodatkowe prace..... Może kiedyś je zrobimy..... :)

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/3/#findComment-413444
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wczorajsze warunki pogodowe były masakryczne..... Od słońca po deszcz, śnieg i silny wiatr.... Ale jak na drugie wędzenie tym razem bez pomocy doświadczonego kolegi z forum chyba nie poszło nam najgorzej??

 

post-43265-0-06795900-1428055658_thumb.jpg

post-43265-0-23133800-1428055664_thumb.jpg

post-43265-0-40823800-1428055670_thumb.jpg

post-43265-0-95059600-1428055676_thumb.jpg

post-43265-0-42503000-1428055682_thumb.jpg

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/3/#findComment-417932
Udostępnij na innych stronach

Ja to jakiś masochista chyba jestem, głodny jestem jak fix (post), to przeglądam forum ze smakołykami  :cry: .

Wyroby wyglądają smakowicie, tylko nie wiem co to jest na ostatnim zdjęciu, bo jeżeli polędwica łososiowa to za wysoka temperatura wedzenia, a jeśli to miała być sopocka , to za krótki czas lub za niska temp.

 

Zdrowych i wesołych swiąt.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/3/#findComment-417953
Udostępnij na innych stronach

to za krótki czas lub za niska temp.

PePe nie marudz :tongue:  wszystko ładnie wygląda :)

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/3/#findComment-417955
Udostępnij na innych stronach

To jest wędzona polędwiczka wieprzowa..... nie parzona :)  temperatura w komorze wahała się pomiędzy 48-55 st C. Ciężko szło bo pogada straszna  :facepalm:

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/3/#findComment-417957
Udostępnij na innych stronach

 

 

To jest wędzona polędwiczka wieprzowa..... nie parzona  temperatura w komorze wahała się pomiędzy 48-55 st C.

Dlatego jest obwódka ze ściętego temperaturą białka. Pilnuj następnym razem, by temperatura nie przekroczyła 35 st.C

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/3/#findComment-418104
Udostępnij na innych stronach

Dlatego jest obwódka ze ściętego temperaturą białka. Pilnuj następnym razem, by temperatura nie przekroczyła 35 st.C

 

 

Z powstaniem tej obwódki dyskutował nie będę, ale z temperaturą w jakiej powstaje już tak :) .Te polędwiczki poniżej też były wędzone w temp. 45-55 C.Polędwicę a'la  łososiową też wędzę w takiej temperaturze (mogę też pokazać zdjęcia) :) .Wydaje mi się ,że temperatura wędzenia była nieco wyższa od 55ºC

 

post-41296-0-01717000-1428130526_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/3/#findComment-418156
Udostępnij na innych stronach

Masz rację Arkadiuszu. Mnie uczono, iż od temperatury 36 st.C zaczynają się już ścinać pierwsze białka, co może skutkować powstaniem obwódki na zewnątrz wyrobu. To jest jednak uzależnione od wielu czynników, a przede wszystkim mięsa.

I tutaj podzielę się wczorajsza przygodą. Otóż, dosyć często robię polędwice i polędwiczki na łososiowo. Mam już opracowany swój sposób peklowania, który spełnia wszystkie smakowe wymogi moich "zjadaczy". Polędwice, bo o nie chodzi, poddałem jak zawsze kilkunastogodzinnemu ociekaniu w temp. 12-14 st. po ociekaniu okazało się, że jedna z nich (ze zdjętą mizdrą) była praktycznie mokra. Osuszyłem ręcznikami jednorazowymi i do wędzarni. W wędzarni osuszanie (jak zwykle) wspomagane wentylatorem. Wszystkie polędwice i polędwiczki pięknie osuszone, poza ta jedną. Wędzenie 7 godzin zrębkami olchowymi (świeżutkie, wysuszone, prosto od producenta), w temp. nie przekraczającej 35 st.C. W trakcie wędzenia ta jedna polędwiczka cały czas "spocona". osuszyłem ręcznikiem, ale wystarczyło to na krótko. Po 7 godzinach, wszystko pięknie uwędzone, a ta jedna wilgotna z wyraźnym posmakiem kwasu octowego. Oczywiście to nie przeszkadza, gdyż (może się to komuś przydać) wystarczy osuszyć powierzchnię i powiesić w przewiewnym miejscu, a kwas octowy się zneutralizuje i smak powróci do właściwego.

Najprawdopodobniej przyczyną była wyraźna wada mięsa, gdyż pozostałe wyroby bez jakiegokolwiek zarzutu.   

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10336-wyroby-w%C4%99dzone/page/3/#findComment-418174
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.